Bu Şekilde Olan Maaş Bordrosunu İmzalasam Yine de Hak Talep Edebilir miyim ?

Üyelik
23 Tem 2013
Mesajlar
59
Konum
Zonguldak
Merhaba arkadaşlar, maaş bordrosunda sadece gün kısmında 30 gün yazıyor, diğer bilgiler yani çalışma saati, fazla mesai, hafta tatilleri vb bütün bilgiler sıfır (0.00) olarak gösteriliyor. Günü geldiğinde işveren ile fazla mesai konusunda mahkemelik olursak ( haftada 60 saat, günde ise dinlenme hariç 10 saat çalışıyoruz, yani haftalık 15 saat fazladan çalışılıyor ama resmiyette günde 7,5 haftada 45 saat çalışıyor gibi gösteriliyor. Mesai ise 60 saatin üzerine çıkılırsa veriliyor.) eğer ve bu tarz bir bordroya imza atarsam, bunu bana karşı delil olarak sunabilir mi ? Bana göre bilgiler boş yani sıfır olduğu için, sadece 30 gün sayısı ve brüt maaş ve kesintileri gibi bilgiler yazdığı için bunu delil olarak sunamaz gibi geliyor, yanılıyor muyum arkadaşlar ? Dosya olarak yükleme yapılıyor mu bilmiyorum ama bordroyu tarattım, cevaplarsanız sevinirim.
 
VERGİ USULÜ KANUNUNA GÖRE

Ücretlere Ait Kayıt ve Vesikalar
Ücret bordrosu:
Madde 238 – İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (Ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar. Gelir
Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret (...) (1) üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına
yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz.
Ücret bordrolarına en az aşağıdaki malümat yazılır.
1. Hizmet erbabının soyadı, adı; ücretin alındığına dair imzası veya mührü (Ücretin ödenmesinde ayrıca
makbuz alan iş verenlerin tutacakları ücret bordrosuna imza veya mühür konulması mecburi değildir.);
2. Varsa vergi karnesinin tarih ve numarası;
3. Birim ücreti (Aylık, haftalık, gündelik, saat veya parça başı ücreti);
4. Çalışma süresi veya ücretin ilgili olduğu süre;
5. Ücret üzerinden hesaplanan vergilerin tutarı.
Bordronun hangi aya ait olduğu baş tarafından gösterilir. Bir aya ait bordro ertesi ayın yirminci gününe
kadar hazırlanıp tarihlenerek, müessese sahibi veya müdürü ile bordroyu tanzim eden memur tarafından
imzalanır.
İş verenler ücret bordrolarını,yukarıki esaslara uymak şartiyle diledikleri şekilde tanzim edebilirler.


BURADA ÇALIŞMA SÜRESİ VEYA ÜCRETİN İLGİLİ OLDUĞU SÜREDEN BAHSEDİYOR, BENDEKİ BORDRODA BÖYLE BİR SÜRE BELİRTİLMEMİŞ, YANİ MAHKEME BOYUTUNDA BU BORDROLARI İŞVEREN BASKISI İLE İMZALAMIŞ OLSAM BİLE ALEYHİME DELİL OLARAK GEÇER Mİ?
 
Merhaba. Siz bahsetmiş olduğunuz fazla mesaileri yeterli delil ve şahitler ile ispatlayabilirseniz imzalamış olduğunuz bordro aleyhinize delil olarak sunulmuş olsa bile geçerli sayılmaz. işveren üstüne birde eksik bordro düzenlemekten sıkıntı yaşar. Ama siz bahsetmiş olduğunuz fazla mesaileri ispatlayamazsanız normal çalışma koşullarını bordrodaki imzanız ile kabul etmiş sayılırsınız.
 
Cevap için öncelikle teşekkür ederim, bordroyu yükleyebiliyor muyum buraya, tarattığım için kopyala yapıştır olmuyor. İncelemenizi rica edecektim. Yada özel mesajdan adresinizi verseniz göndersem size? Eksik düzenlemiş oluyor mu belirttiğim nedenlerden dolayı ? Buna bakardınız en azından.
 
Merhaba... öncelikle ücretinizi nasıl aldığınızı söyleyiniz... eğer bankadan alıyorsanız hiç korkmayın... ispat etme şansınız var... ancak elden alıyorsanız o zaman izlenecek yol değişir... bana ulaşabileceğim bir adres bırakırsanız bu konuda size yardımcı olabilirim....
 
Merhaba... anladığım kadarıyla firma kurumsal olmayan bir çalışma sistemine sahip. Firmada puantaj namına da bir işlem yapıldığını düşünmüyorum. Ancak firmanın kamera kayıt sistemi var ise bunu delil olarak kullanabilirsiniz.
 
Puantaj olarak muhasebe sanırım tutuyor ama bizlere her hangi bir bilgi namına birşey verilmiyor. Kamera kayıt sistemi var ama buna ulaşamam ki, iş verende bununla ilgili delili çürütmek için oynama yapmaz mı? Servis arabamızın takoğraf cihazı kaydına ulaşşam bu sanırım sorunu çözer, şahitler sağlayabilirim ve ben firmada mühendisim. İş yerindeki vasıfta mahkeme sürecinde önemseniyormuş sanırım, bu miktar bankadan yatıyor ama elden ayrıyetten ödenen miktarda var. [email protected] e-mail atarsanız bana ulaşabilirsiniz mehmet bey, ilginiz için teşekkür ederim arkadaşlar. Ayrıca firma ltd. şti. ama kurumsal olmaya çalışan bir yer diyebilirim, usülsüzlükleri tabi saymakla bitmez de.
 
Ek olarak şunu belirteyim, ben işe başladığımda bir bayan mühendis vardı ve onunla birlikte parmak okuma cihazına basmıyorduk, yaklaşık 20 aydır burada çalışıyorum, işveren basacaksınız dediği için birkaç haftadır basmaya başladım, alışmadığım için başlangıçta ufak tefek aksamalar olsa da az geçte olsa bastım. Puantaj derken bundan bahsediyordunuz sanırım. Tabi o kayda ulaşmakta zor, muhasebecilerde işveren yanlısı olduğundan.
 
İlerisi açısından ,fazla çalışma ücreti ödenmeyen çalışanlar, ücret bordrosu veya pusulalırını imzalarken, ihtirazı kayıt düşebilirler ve bu durum olası dava sürecinde işci lehine olur
 
Merhaba Şeref bey, İhtirazı kayıt derken imzanın altına dava açma hakkım gizlidir gibi bir ibaremi oluyor? Eğer öyle ise bunu işveren kabul etmez ki?
 
-"fazlaya dair haklarım saklı kalmak kaydıyle "denilmesi yeterli
-biz olması gerekeni söylüyoruz,evet bu durum işverenin dikkatini çekecek,şu an sizin için uygun düşmeyecek yani siz bu şartlarda çalışmanıza devam edecekseniz bu kaydı düşmeyiniz
-ayrıca bu kayıt düşme noktası tek başına yeterlide olmayabilir ama yinede işcinin lehine olabilecek bir durum arzeder
-fazla çalışmaların ispatındaki süreçte bordrolar önemli ,kısaca durumunuzu tam bilemiyorum,anladığıma göre ve sizinde rahatlıkla kavrayabileceğinizi düşünerek, Yarg.9.hukuk dairesinin 21.03.2008 Tarih 2008/939 Esas ,2008/5619 karar sayılı kararını inceleyiniz.
bu karada ispat,bordro,kanıt yöntemi,fazla çalışma sütununu bulunup bulunmadığı,aylık maktu ücretli çalışan,takdiri indirim vs.gibi noktalara ilişkin hususular mevcut.
 
Üst