Bu yük ağır geliyor artık(1)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan expert
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Nereden anlatmaya başlasam bilmiyorum.Bildiğim tek şey,artık bu çok sevdiğim mesleğimin beni çok yoruyor olması.Yıllar önce koşarak geldiğim büroma,artık gelmek istemiyorum diyebilirim.Her sabah bilgisayarımın karşısında,"acaba bugün vergi kanunlarımızda bir değişiklik oldu mu?" diye bakmakla başlıyorum güne.
Vergi mükellefi ile Devlet arasında sıkışıp kalıyoruz her geçen gün.Maliye Bakanlığı sürekli iş yükümüzü arttırıp,süreleri kısaltarak bizlerin yanlış veya eksik bildirimlerde bulunmamıza zemin hazırlıyor.Bu kanunları çıkaranlar bilmiyor mu acaba,çok merak ediyorum.Bizim mesleğimizde yapılan işler aceleye gelmez.Sakin ,düzenli , yapılan işlerin kontrol edilerek yapılması gerekiyor.Bundan yıllar yıllar önce meslek mensupları mart aylarında yıllık beyanname verirlerdi.KDV,muhtasar,geçici vergi kavramları yoktu.Bu açıdan bakıldığında ne kadar basitmiş herşey.Sonra Ödeme Kaydedici Cihazların çıkması,KDV kavramının doğması,Muhtasar ve Geçici Vergi beyannamelerinin dünyaya gelmesi ile iş yükümüz artmaya başladı her geçen gün.Ama biz yinede sevdik mesleğimizi.Her çıkan yeniliğe uyum sağladık,daha çok çalıştık,daha çok okuduk,daha çok öğrendik.Teknoloji gelişti,ofislerimize bilgisayarlar geldi.İş yükümüzü hafiflettik.Sonra POS cihazları çıktı,pek çok müşterimiz 7-8 bankadan pos cihazı aldı.7-8 bankada hesapları oldu,3-4 bankadan çek karnesi aldı.İşimizi doğru yapmak adına,aldığımız ücreti arttıramadan bu hesaplar arasında boğulmaya başladık,yine ses çıkarmadık.
Sonra beyan sürelerini geri çekmeye başladılar.Yıllarca alışmış olduğumuz KDV ve Muhtasar Beyannamelerinin sürelirini bir kaç gün geri çekerek bizim hareket alanımızı daraltılar.Sonra Geçici Vergi Beyannamesinde aynı olayı yaptılar.

Ynt: Bu yük ağır geliyor artık(1)

ben muhasebe stajyeriyim.. muhasebeci olma isteğim gittti ;D

Sayın Expert ile aynı düşünce ve duygular içindeyim.
Yorgunluk bıkkınlık bu kaosa neden katlanıyorum diye düşünürken buluyorum kendimi.
Buna da meslek diyorlar diyorum.
Mevzuatı ayrı dert, müşterisi, memuru, sistemi, külfeti, odası ayrı dert.
Bir İşin külfetinin yanı sıra zevk alınacak küçük bir yanı bile olmaz mı?
Allah herkese kolaylık versin diyorum.

bende sizlere katılıyorum.severek yaptığım işimi mükellef ve devlet arasında kalarak yapmaktan yılgınlık geldi.eve gittiğimde sadece yığılıyorum.olduğum yere.ve ben bunların en büyük sorumlusu olarak yeterli tepkiyi gösteremeyen bizleri temsil edemeyen odalarımız ve birliğimiz olarak görüyorum.mali tatil bile burnumuzdan geliyor.daha güzel günlerin mesleğimizin ve bizim kavuşması dileğiyle....

Kesinlikle doğru söylemiş; sayın expert ve sayın üzer. Bu mesleğe girmek için 4 sene oku sonra 3-4 sene staj yap sonra kendi ayağının üzerine durmaya çalış derken zaten yaş en iyi şartlarda 30 a geliyor. Bu kadar emek verdikten sonra, kafa yorup gerçekten yorgunluktan külçe haline geldikten sonra karşılığında ne var??? Saygı? Para? Huzur? Kariyer? Yok malesef ki yok ne kadar nankör bir meslek çok üzgünüm ki böyle bunu farketmek içimi acıtıyor bunca emek diyorum bunu anlamak içinmiydi. Meslek mensubu arkadaşlarımızın ve örgütümüzün mesleğe ivedilikle bir soluk aldırması lazım. Her işi, her fedakarlığı her hoşgörüyü meslek mensubundan beklemek büyük haksızlık. Bu arada tüm meslektaşlarımın 1 Mart Muhasebeciler gününü kutluyorum ve daha iyi şartlarda severek başladığımız bu mesleğin en azından daha huzurla çalışılabilecek duruma gelmesini diliyorum

muhasebecinin dertlerinden anlayacak bir yönetici ne zaman gelecek acaba :-\

Şu sgk+geçici+kdv+babs gına geldi bu ay.

ben bu aylara şükür ediyorum arkadaşlar.ben mersinde ikamet ediyorum.temmuz ayında ankaradaki ne kadar denetmen varsa buraya geliyorlar.daha eziyetli oluyor benim için.bugünlere yine de şükür.tatilmi yapıyorlar çalışıyorlarmı bilmem ama umarım vazgeçerler artık.

Mesajı yazınca aklıma geldi, yükün altına sokup sonra çare göstermesinler? Hemen örneklendirelim;
" İşiniz çok mu geliyor, angarya mı çok, bundan sonra her sgk lı çalışanı olan firma bir sosyal güvenlik müşaviri ile anlaşmak zorunda" tarzı bir düzenleme ile bu yük azaltılabilir. Tabi mükellef te "Eskiden sgk ları sen yapıyordun artık sgk müşavirim var, ücreti bi daha konuşalım bakalım" diyebilir. İşte bize bir çözüm önerisi :)))

Biraz daha ileri götürelim. "İşiniz mi çok sorumluluğunuz mu ağır, bundan sonra her 1.sınıf defterin denetimi dışarıdan bir SMMM veya YMM nin onayına tabi olacak, sorumluluk paylaşılacak" tarzı bir yasal düzenleme ile yük azaltılabilir. Tabi mükellef te "Eskiden bütün yük sendeydi şimdi defterlerim bir de yeni SMMM/YMM nin denetime tabi, ücreti bir daha konuşalım bakalım" diyebilir. İşte bir çözüm önerisi daha.

Peki gerçek çözüm ne? Tahsilatın bankaya yatması mı? Kümesteki kaz sayısının artması mı? Herkesin vergi mükellefi olması mı? Şirketleşmek mi? Küçük esnafın yok olması mı? Büroyu kapatmak mı?

Leyleğin ömrü iki laklak bu kadar çözüm sunacağıma şimdiye bankanın istediği mizanları hazırlamıştım. Sanırım şu an için benim çözümüm, şu mizanı çıkarmak. Sahalara inme vakti geldi.

bir avuç tekel işçisi kadar olamadık :(

Evet az evvel eklemeyi unutmuşum, Birde her kredide her yıl sonunda bilanço mizan gelir tablosu vs vs vs istekleri bitmeyen bankalar var tabi.

Bunların bazısı 03.01.2010 günü 2009/4.dönem geçici vergi isterler hemde acil olsun derler.

Tekel işçilerinin işini elinden alınca bol bol düşünecek vakitleri oldu, bizim angaryalar sürekli arttığından düşünecek vakit yok. "Doğrudur" deyip eyvallah çekiyoruz.

konuyu yabana mı havale etsek?
şu beyannamelerdeki çeşitlilik ve bildirgeler dilekçeler vb.. ;D ;D ;D
sanal soruna sanal çözüm ;D ;D ;D
recep ivedik'te patronlar kulubündeydi 2.sinde bu seferkinde de okullu olmuş belki ona arz edersek hallolur ;D ;D