fonradar

Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

kanunkaide

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Ara 2009
Mesajlar
989
Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı
24.12.2009 | Aram Ekin Duran - Özcan Güneş | Haber




Vergi mükelleflerinin ödeme listesinde hep en son sırada yer almaktan bıkan ve krizde tahsilat oranları yüzde 20'lere düşen serbest muhasebeciler, 1 Ocak 2010'dan itibaren "Para yoksa, defter de yok" demeye hazırlanıyor. Krizde ağır yara alan Bursa'da "ayaklanan" serbest muhasebeci ve mali müşavirler, bundan böyle kendilerine borcu olan mükellefe, "Borcunu ödemezsen, işlem yaptıramazsın" diyecek.



http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134507
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Bursa odasını ve üyelerini tebrik ederim.
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Bu doğru ve yürekli tavır diğer illerin odaları tarafından da desteklenmelidir..Umarım bu bir milat olur.Bursa odasını ve üyelerini tebrik ederim..
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Bence genel yapılmazsa hiç bir sonuç alınamaz.
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

çok doğru söylemişsiniz sn nguroy bencede tüm şehirlerde bu yönde uygulama yapılmalı yoksa bursa'da işini yaptıramayan esnaf hemen yakın şehirlerde işini yaptırabilir ama türmob nezdinde elektronik ortamda hazırlanan bir listeye göre borçlu olan kişinin borcunun meslek mensubuna ödemesi yoksa işlemi yapılmalı..
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Yapmakta haklılar sonuna kadar inşallah olumlu sonuc alırlar
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

helal olsun bursa odasını ve üyelerini yürekten kutluyorum. diğer odalar uyusun
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

uyusunda büyüsün nennii ;D ;D ;D
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

http://www.bursa-smmmo.org.tr/index.php?gid=17.1&HabId=297' Alıntı:
Tahsilat Sorununa ilişkin Odamızın yol haritası,ulusal basının da gündeminde. Referans Gazetesi Haberi
KRİZ NEDENİYLE ÜCRETLERİ ÖDENMEYEN MUHASEBECİLER İSYAN ETTİ
BURSALI MUHASEBECİ GREVE ÇIKIYOR
ÖZCAN GÜNEŞ - ARAM EKİN DURAN
Kriz nedeniyle alacaklarını tahsil edemeyen serbest muhasebeci ve mali müşavirler, kazan kaldırdı. Küresel kriz olsa da olmasa da vergi mükelleflerinin ödeme listesinde hep en son sırada yer almaktan bıkan ve tahsilat oranları yüzde 20 lere düşen serbest muhasebeciler, 1 Ocak 2010 dan itibaren iş bırakmaya hazırlanıyor.
Türkiye nin sanayi merkezlerinin başında gelen ve krizde ağır yara alan Bursa da ayaklanan serbest muhasebeci ve mali müşavirler, bundan böyle kendilerine borcu olan mükellefe -Borcunu ödemezsen, işlem yaptıramazsın - diyecek. Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından alınan karara uymayan muhasebeci ise disiplin kuruluna verilecek. Fiyat kıran veya borçlu mükelleflere hizmet vermeye devam eden serbest muhasebeciler de meslekten men edilecek. Bursa SMMMO nun aldığı karar bu meslek için bir ilk.
Türkiye nin dördüncü büyük kenti olan Bursa da, Kasım 2009 itibariyle 70 bin 876 gelir, 22 bin 255 kurumlar, 17 bin 630 adet de basit usulde olmak üzere toplam 110 bin 761 vergi mükellefi bulunuyor. Buna karşın 3 bin 534 üyeli Bursa SMMMO da, 1919 serbest muhasebeci ve mali müşavir hizmet veriyor. Bursa SMMMO Başkanı Mesut Topçu, işadamı ve sanayicilerin muhasebeci ve mali müşavirlere yapacağı ödemeleri, alacaklılar listesinin hep son sırasına koyduklarını belirterek, üyelerinin ekonomik darboğaza itildiğini söyledi.
Bursa daki alacak 45 milyon TL ye ulaştı
Kriz yüzünden birçok iş grubunda tahsilat sıkıntısının yaşandığını, ancak muhasebeci ve mali müşavirlerde durumun daha ciddi boyutlara ulaştığını kaydeden Topçu, yılbaşından itibaren borçlarını ödemeyen mükelleflerin defterlerini tutmama kararı aldıklarını kaydetti. Topçu 93 bin civarındaki mükelleften 70 binin defterlerinin üyeleri tarafından tutulduğuna dikkat çekerek, muhasebecilerin bu mükelleflerden toplam 45 milyon lira alacağı bulunduğunu açıkladı. Mükellefin muhasebeci ile kurduğu yakın ilişkiyi suiistimal eder noktaya geldiğini vurgulayan Topçu, şöyle konuştu: -İşadamları Nasıl olsa bizim muhasebeci. Para vermesek de olur. İcraya mı koyacak? diye düşünüyor. Artık buna bir çare bulma zarureti doğdu. Amacımız müşterilerimizle kavga etmek değil. İş sahipleri, meslektaşlarımızın ciddi bir sıkıntıda olduğunu anlamalı. Yılbaşına kadar meslektaşlara olan borçlarını lütfen ödesinler. Aksi takdirde meslektaşlar onların işlerine 2010 da devam edemeyecekler. -
Tahsilat oranı yüzde 20 ye düştü
Bursalı muhasebecilerin aldığı karar, Türkiye deki diğer SMMMO larda da heyecan yarattı. Ülke genelinde 79 oda bünyesinde faaliyet gösteren yaklaşık 78 bin serbest muhasebeci ve mali müşavir, şimdi Bursa daki uygulamayı Türkiye geneline yaymayı tartışıyor. Mesleğin çatı örgütü konumundaki Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ise, şimdilik Bursa da alınan kararın nasıl uygulanacağını ve işe yarayıp yaramayacağını görmek istiyor.
Ülke genelinde faaliyet gösteren yaklaşık 78 bin meslek üyesi ve 79 odanın gözü şimdi TÜRMOB da. TÜRMOB tarafından alınacak bir kararla, Bursa daki uygulamanın yurt geneline yayılması işten bile değil. Tüm oda yöneticileri TÜRMOB yönetiminin vereceği karara uyacağını belirtirken, ülke genelinde alınacak bir karar borçlu mükellefi de borcunu ödemeye mecbur bırakacak.

ODA BAŞKANLARI EYLEMİ NASIL DEĞERLENDİRDİ
EYLEMİN YAYILMASI KOLAY DEĞİL
TÜRMOB Başkanı Masum Türker
Bursa da alınan karardan haberdarız. Böylesi bir kararın bir anda tüm kentlere yayılması kolay değil. Önce bu konuyu kendi içimizde, yetkili organlarımızda tartışmamız gerekiyor. Tahsilat sıkıntısı son 4-5 yılda katlanılmaz bir hal aldı. Krizin Bursa yı ağır biçimde etkilemesi etkili olmuş olabilir. Başka kentlerdeki odaların da bazı çözüm önerileri bize ulaştı. Bu önerilerin hepsini değerlendirip ona göre bir karar alacağız. Türkiye genelinde mutabakat sağlanmadan eylem yapamayız. Bursa da alınan karar, sıkıntımızı dile getiren bir karar. Bıçağın kemiğe dayandığını gösteriyor.

TÜRMOB DESİN, EYLEME VARIZ
Kocaeli SMMMO Başkanı Ender Şenol
Kocaeli nde muhasebecilerin tahsilat oranı yüzde 20 ye kadar düştü. Birçok meslektaşımız geçimini sağlayamayacak duruma geldi. Evet kriz var, herkes etkileniyor. Ama bizim meslek mensubumuzun ücretine gelince kriz bir bahaneye dönüştürülüyor. Kimse bedelsiz mal satmıyor ama bizden bedelsiz hizmet talep edilebiliyor. Bu hiçbir anlayışa uymuyor. Mükellef ile muhasebeci arasındaki insani ilişkinin kendilerine zarar veren bir noktaya ulaştı. Mesleki birliktelik oluşmazsa, bu eylem başarılı olmaz. TÜRMOB un destek vermesi gerekir. Ülke genelinde alınacak bir karara uyarız.

FİYAT KIRANA SIKI TAKİP
Sakarya SMMMO Başkanı Selahattin Çakırsoy
Ben büromda POS cihazı kullanıyorum. POS cihazından aylık asgari 1750 TL çekilmesi gerekiyor. Ben hiçbir ay bu miktarı dolduramadığım için, her ay bankaya 100 TL komisyon ödüyorum. Kent genelinde alacaklarımızın yüzde 50 sini tahsil edemiyoruz. Biz de Sakarya da defter devirlerini çok sıkı izleme altına aldık. Borcu olan müşterinin fiyat kıran muhasebecilerle çalışmasını engellemeye çalışıyoruz. Herkes müşterisinden kendi parasını kendi alacak. Parasını alamayan serbest muhasebeci, defter tutmayı bırakacak. Bu iş böyle çözülür.

TAHSİLAT ODANIN İŞİ OLMALI
Kayseri SMMMO Başkanı Suat Özsoy
Bir tarafta 78 bin meslek üyesi var, öbür tarafta mükellef var. Bursa nın aldığı kararın ülke genelinde uygulanması için Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği nin (TÜRMOB) harekete geçmesi gerekiyor. TÜRMOB un vereceği karara uyarız. Yasal bir düzenleme ile serbest muhasebecilerin alacaklarının odalar kanalı ile tahsil edilmesi gerekiyor. Biz sadece işimizi yapmalıyız, işin tahsilat kısmı ile odalar ilgilenmeli. Bursa odası mesleğe bir şeyler katmaya çalışıyor. Saygı duyuyoruz.

BURSA MESLEKTE İLKİ YAPIYOR
Özellikle küçük ve orta boylu esnafın defterlerini tutan serbest muhasebecilerin büyük geçim sıkıntısı yaşadığına işaret eden Referans gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık ise -Yıllardır mükellefler arasında muhasebecinin parası en son ödenir anlayışı hüküm sürüyor. Bursa SMMMO nun aldığı karar, bu meslek için bir ilk niteliğinde. Bursa, aldığı kararı ciddi biçimde uygularsa sonuç alır. TÜRMOB un bu uygulamayı ülke geneline yayması ile Türkiye deki tüm serbest muhasebeciler alacağını tahsil edebilir - diye konuştu.
MUHASEBECİLER NE YAPACAK
* Mali müşavir ve muhasebeciler, borcunu ödemeyen mükellefi bağlı bulundukları odaya bildirecek.
* Oda, borçlu mükellefe borcunu ödemediği sürece defterinin tutulmayacağını yazılı olarak bildirecek.
* Borçlu mükellefin defterini başka bir muhasebecinin tutması halinde, fiyat kıran muhasebeci odanın disiplin kuruluna sevk edilecek.
* Kınama cezası alan muhasebecinin ikinci kez borçlu mükellefin defterine bakması halinde 6 ay süreyle meslekten geçici men, üçüncü ihlalde ise meslekten men edilme cezası verilecek.
* Böylelikle borçlu mükellefin muhasebe kayıtları ve defterleri, borcunu ödemediği müddetçe tutulmayacak.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN MUHASEBECİNİN İŞİ YAPMAMA HAKKI VAR
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir ücretlerinin esasları hakkında yönetmeliğin 22 nci maddesi işverenlerin muhasebecilere yönelik sorumluluklarını belirliyor. Madde 22 de şu esaslar yer alıyor;
* Yazılı sözleşmedeki ödeme esaslarına uyulmazsa, meslek mensubu işe başlamaz ya da başlanmış işi sürdürmez. Bu durumda sorumluluk iş sahibine aittir.
* Ücreti ödemeyen iş sahipleri Geçici Kurul a bildirilir ve bunlar borcunu ödemedikçe, diğer meslek mensuplarının bu kişilerin işlerini yapması önlenir.
* Geçici Kurul, bu durumda olanları derhal odalara ve Bakanlığa bildirir ve meslek mensuplarının haberdar edilmelerini sağlar. Odaların bildirmesine rağmen, bu türden kişilerin işlerini yapan meslek mensupları hakkında disiplin cezası uygulanır.
MUHASEBECİLER İŞ BIRAKIRSA NE OLUR
* Muhasebeciler işletmeler adına her ay Maliye ye KDV ve muhtasar beyannameleri veriyor.
* Üç ayda bir geçici vergi beyannameleri yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri iletiyor.
* Bu beyannamelerin bir tanesi bile verilmese ortalık karışır ve işletmeler ağır cezalara muhatap olur.
* SGK ya da aylık çalışan prim listeleri bildiriliyor. Bunu vermemenin de cezai yaptırımı var.
MUHASEBECİ NEYE DAYANARAK EYLEM YAPIYOR
BSMMMO nun 1 Ocak ta uygulamaya koyacağı defter tutmama eylemi, Tahsilatı Güçlüğü Yaşanan Müşterilere İlişkin Uygulama Yönergesi ne göre düzenlendi. Oda meclisinde 28 Ekim 2009 da kabul edilerek yürürlüğe konan yönergede, Resmi Gazete de yayımlanan 26656 ve 26707 sayılı yönetmelikler referans alındı.
Dayanakta şu ifadelere yer verildi: -27.09.2007 tarihinde 25656 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan disiplin yönetmenliği nin 6-G maddesi ile, Meslek mensuplarından asgari ücret terfisinin altında iş kabul etmesi, iş yönetmenliğe aykırı olarak, ücretini tahsil etmediği halde daha sonraki yıllarda işin sürdürülmesi kınama cezasına tabi olacağı hususu düzenlenmiştir. 21.11.2007 tarihinde 26707 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan haksız rekabet yönetmenliği nin 7-C maddesinde ise, Bir meslek mensubuna olan ücret borcunu ödememiş iş sahibine hizmet vermek haksız rekabet filleri arasında sayılmaktadır.
Her iki yönetmelik birlikte değerlendirildiğinde, meslek mensuplarına tahsilat güçlüğü yaşanan müşterilere, en fazla bir yıla kadar hizmet verme izni verilmekte. Öte yandan haksız rekabet yönetmeliği ile ücretini alamayan meslek mensubunun ücretinin tahsilatı, güvenceye bağlanmaktadır. -
MUHASEBECİLER HANGİ İŞLEMDEN NE ÜCRET ALIYOR (TL)
Defter tutma ücreti
İşçi sayısına göre 75-320
İşçi çalıştırmayan 65
Beyanname ücretleri
Yıllık Gelir 170-220
Yıllık Kurumlar 170-220
Diğer beyanname 105-145
Şirket kuruluş işlemleri
Şahıs işletmeleri 60-145
Kooperatif, limited 405-585
Anonim 440-730
Adres değişikliği 60-730
Sürekli danışmanlık 350-1.300
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

tabi tek rakibimiz diğer meslek mensupları değil bildiğiniz gibi esnaf odaları da defter tutuyor ve onunla ilgili dava da devam ediyor bu durumda dikkate alınmalı..
tabii bir de korsan ile mücadele de yoğunlaşmalı onun için çözüm de şu örneğin her oda üyesi 1 yıllık süre içinde 100 saatlik eğitim programından en az 20 saatinin uygulamasına katılma zorunluluğu olursa belli oranda azalır diye düşünüyorum..
tabii bir de meslek mensuplarının yaş istatistiği bir an önce yayınlanmalı hem genel hem de il bazında..
bir de tabi odalar pazar araştırmasını gelişen bölge,ilçe ve semtlerin belirlenmesi ve yeni meslek mensuplarının bu bölgelere yönlendirilmesi vb. ::)
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Değerli meslektaşlarım;
Bu işlem sürecin bir başlangıcıdır, bursa odası olarak daha önce bütün üyelere açık olarak ve internet üzerinden canlı yayınlanan bir meclis toplantısı yaparak mesleki sorunları ve çözümlerini içeren bir toplantı düzenledik.
Sonra oda meclisimizin eylül ayı gündemine "tahsilat yönergesi" ni tartıştık ve buradan çıkan sonuçlarla yönerge düzenlenerek yayınlandı.
Bu aşamada yılbaşına kadar borcunu ödemeyen mükelleflerle ilgili işlem başlayacak ve yönergenin gereği olarak noterden ihtar çekilecek ve bu ihtarın bir sureti de odaya gönderilerek bursa'daki muhasebe borcunu ödemeyenlerin listesi oluşacak ve bundan sonra muhasebeci değişikliği yapmak isteyen mükellefler bu listeden kontrol edilecek defteri alacak olan meslektaş bu listede ismi olan mükellefin defterini kabul etmeyecek önce eski muhasebecisine borcun ödenmesini isteyecek, borç ödenmeden işlemlerini yapmaya başlarsa disiplin yönetmeliğinin borcu olan mükellefin işlerini yapmakla ilgili disiplin yönetmeliği maddesi işletilecek ve meslektaş disiplin kuruluna sevkedilecek. Bu madde zaten yürürlükte ama liste oluşturulamadığı için kontrolü yapılamıyordu ve meslektaşlar muhasebeci değişiminde önceki meslektaşını arayıp borcu olup olmadığını sormadan işlemlerini yapıyordu, bu yolla muhasebe borcunu ödememeyi alışkanlık haline getiren müşteriler sıkıştığında muhasebeci değiştirerek yıllarca muhasebe ücreti ödemeden işlerini sürdürüyordu.
Listenin oluşturulması defteri alacak olan meslektaşa sorumluluk yükleyecek ve listeye girmiş birinin defterini aldığı zaman disiplin sucu işlediğini ve sonuçlarını bilecek...
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Türkiye genelinde uygulanıp uygulanmaması da ilgili odaların insiyatifinde olan bir işlem, ama bursa'daki bir vergi mükellefi de listeye girdiğinde bursa'da ya borcunu ödeyerek işlemlerini yaptıracak ya da başka bir ile gidip defterini tutturmaya çalışacak bu ne kadar mantıklı bir çözüm olur onu borcunu ödemeyen mükellef düşünecek. Başka ile gitmesi bile çözüm olmayacak çünkü oradaki meslektaşta telefon edip eski muhasebecisine borcu olup olmadığını sorduğunda mükellef başladığı noktaya dönecek.
Yani bu işin çözümü kendi odalarımızın yapacağı organizasyondan geçiyor. Oda disiplin yönetmeliğinin uygulanması için gerekli alt yapıyı hazırlarsa sorun çözülecektir.
Bu işlemin bir başka aşaması da odaların üyelerine bir yazı göndererek disiplin yönetmeliğinin borcu olan mükelleflerin işlemlerini yapmasının suç olduğunu hatırlatmasıdır. Bu yazı meslektaşların borçlu mükelleflerin işlemlerini yapmaması ve tahsilat için dayanak olacaktır.
Azimle çözülmeyecek sorun yoktur. Her sorunun çözümünü de TÜRMOB dan beklemeye gerek yok, bu disiplin maddesi odalarca uygulanmaya başlayınca TÜRMOB da kendi üzerine düşeni yapmak ve Türkiye çapında listeyi düzenleyerek yayınlamak zorunda kalacaktır. Yayınlamasa da çok önemli değil odalar vasıtası ile bir başka ilde muhasebe işlemlerini yaptırmak isteyen mükelleflerin durumu meslektaşlarca kolaylıkla öğrenilebileceğinden borçlu mükellefin borcunu ödememesi için bir çözüm yolu olmayacaktır.
Siyasi açılımlara kafa yormayı bırakıp mesleğin ve meslektaşın işlerini sürdürebilmesi için mesleki açılımlar yaratmak zorundayız....
İyi çalışmalar.
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Tahsilat Açılımı yapılmalı , süreç desteklenmeli , yaygınlaştırılmalı .
 
Ynt: Bursalı muhasebeciler 45 milyon TL alacak için kazan kaldırdı

Merhabalar,
Bende yeni bir smmm olarak bu gelişmeyi takdirle karşılamakla beraber inşallah uygulanabilir diyorum..Ben mesleğin içine girdikçe aslında çokta birbirine bağlı bir meslek grubu olmadığımızı gördüm, maalesef alınan kararlara herkes tüm meslek mensupları aynı duyarlılıkla yaklaşmıyor, ve aslında yapılması gereken birçok şey yapılamıyor.Sizin etik olmayacağını düşünüpte almadığınız bir defteri diğer meslek mensupları adeta kapışıyorlar ne ücret tarifemiz ne de diğer kurallarımız ben hiç uygulandığını görmedim maalesef. Bu konuda odaların gerekli denetimleri yapmadıklarını düşünüyorum.Meslek mensubu olmayan bir çok insan muhasebe bürolarında istihdam ediliyor ve maalesef çok üzülerek söylüyorum smmm stajyeri arkadaşlarımın önünü tıkıyorlar ve bu duruma dair bir düzenleme yapılmıyor sizcede tuhaf değilmi muhasebeyle alakası olmayan insanlar başka kişilerin ruhsatlarıyla iş yapıyorlar yada artık yaşlanmış bir meslek mensubu yanında 2-3 kişiyi çalıştırıp kendisi hiç çalışmadan sabahtan akşama kadar gazetesini okuyarak büro faaliyetine devam ediyor ve mükelleflerin işi Allah'a emanet gidiyor...Mesleğimize kazandırılması gereken o kadar çok standart var ki...Bana göre bizim yaptığımız iş biraz kaba bir tabir olacak belki ama kafa işidir.Belli bir yaştan sonra muhasebecilik yapılamaz duruma gelir yaşla orantılı olarak..Türmobun acilen bu işe bir standart getirmesi gerektiğini düşünüyorum...Yeni kuşak mali müşavirlere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum muhasebeciliğin toplama çıkarma işlemi olmadığını herkese anlatmamız gerekir diye düşünüyorum..

Saygı ve sevgilerimle...

Hoşçakalın..
 
Üst