Büyük Marketlerde Satışlar ve İşlemleri

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar merhaba,

Belkide uygulayan veya bilfiil yaşıyan arkadaşlar çoktur... İlk defa karşılacağımız bu konuda siz üstadların görüşlerini paylaşmak isterim... Sözleşme kapsamında bir kaç büyük marketle anlaşma yapılmış...(migros, metro, vs) Mamuller ilgili standta satışa sunulacak...Günlük sevkiyatlarda zamanı geçen mamuller değiştirilmek suretiyle yerine yeni mamuller konulacak. (3 günlük ömürlü mallar) Bu durumda:

a) Sevk irsaliyesi veya fatura düzeni nasıl olacaktır? Söz konusu market iade faturası düzenlemeyeceğini söylemektedir. Zaten mamauller değiş-tokuş yapılmaktadır.
b) İade olan (değiştirilen mamuller) ömrü geçtiğinden direkt fire şeklinde smm atılabilir mi?


Bilgilerinizi paylaşmak dileğiyle

Kolay gelsin
 
Merhaba

Bahsettiğiniz işlem konsinye satış uygulamasıdır. Bu uygulamada müşteriye satış yapılıncaya kadar fatura devreye girmez. Bu nedenle konsinyinin (komisyoncunun) iade faturası kesmemesi doğaldır. Çünkü fatura kesilmesi mülkiyet naklini gerektirir. Halbuki mal hiçbir zaman konsinyiye ait olmaz. O aracıdır.

Diğer taraftan mal sahibi de mal satılıncaya kadar fatura kesmez, malı irsaliye ile gönderir ve irsaliyeye (Konsinye maldır) şeklinde meşruhat düşer. Eğer mal satılmadan iade edilecekse, nakillerde her halükarda irsaliye kesmek gerektiğinden, komisyoncu da malı iade ederken sevk irsaliyesi kesecektir.

Fire konusuna gelince, hangi malın ne miktar fire vereceği Ticaret Odaları tarafından tespit edilmiştir. Mesela yoğurdun firesi % 2 - % 7 arasında olabilmektedir. Yaz aylarında fire, kış aylarına göre yüksek olmaktadır.

Bunun dışında meydana gelecek kayıplar taktir komisyonu marifeti ile tespit edilir.
Bunun için aşağıdaki kayıtlar düşülür.

Örnekte zayi olan malların değerinin 2 milyar TL olarak belirlendiği ve bu mallar için daha öne 34 milyon TL KDV nin indirim konusu yapıldığı varsayılmıştır.

Kod:
__________________________ / ____________________________

157 DİĞER STOKLAR ..........2.000.000.000.-
153 TİCARİ MALLAR .................... 2.000.000.000.-
Açıklama: Zayi Olan Malların Diğer Stoklara Alınması
____________________________ / __________________________

654 KARŞILIK GİDERLERİ .......2.000.000.000.-
158 STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ
KARŞILIĞI ................................2.000.000.000.-
Açıklama: Takdir Komisyonu kararına göre karşılık ayrılması.
____________________________ / _________________________

689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE
ZARARLAR .........................340.000.000.-
391 HESAPLANAN KD ......................... 340.000.000.-
Açıklama: Zayi mal KDV'nin gider kaydı ve indirim iptali
___________________________ / _________________________

Dönem sonunda aşağıdaki kayıtlar yapılır.
_________________________ / ___________________________
690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI ... 2.340.000.000.-
654 KARŞILIK GİDERLERİ ............... 2.000.000.000.-
689 DİĞER OL.DIŞI GİD. VE ZAR. .......340.000.000.-

Açıklama: Karşılık giderinin 690'na devri. 
_________________________ / ___________________________

158 STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ 
KARŞILIĞI ..................... 2.000.000.000.-
157 DİĞER STOKLAR ........................2.000.000.000.-

Açıklama: Karşılık ve Stok Hesaplarının Kapatılması (Malın aktiften çıkarılması).
_________________________ / ____________________________

Selamlar
 
teşekkürler

Sayın Erol, Bu güzel ve yararlı bilgiler için teşekkür ederim...Ancak Soruyu biraz daha açarsak, Söz konusu satışa konu olan mal, bizim ürettiğimiz bir mamul (152) dolayısıyla yüklenilen KDv söz konusu... Zaten indirimli orana tabi bir işletmeyiz.. Mamuller ( galete, grisni, tost vs..) Paket içinde ve üzerinde son kullanma tarihleri var... Kullanma tarihleri geçince, alınıyor yerine yenileri konuluyor....(dediğiniz gibi konsinye ibaresi konulabilir) Konsinye mallarda fatura kesme süresi nedir? Çünkü bu mallar günü birlik satılıyor... Umarım değişik zengin görüşler çıkar... bilfiil uygulayan arkadaşlar nasıl yapıyor merak ediyorum...

Kolay gelsin
 
Merhaba

Konsinye sayışta fatura kesme tarihi diğer satışlardan farklı değildir. Yani bu gün için uygulanan süre 7 gündür.

Konsinyi (komisyoncu) müşteriye kendi faturasını keser ve durumu konsinye mal verene bildirir. Konsinye mal verenin fatura kesme süresi malın satıldığı tarihten itibaren başlar. Konsinye mal veren faturayı komisyoncu adına keser. Haliyle faturada o mala ait KDV’yi de tahakkuk ettirir.

Daha önce de söylediğim gibi komisyoncunun mal üzerinde her hangi bir mülkiyet hakkı yoktur. O sadece emanetçidir. Bu itibarla kullanma tarihi geçen malların değiştirilmesi işlemi durumda herhangi değişiklik yaratmaz. Mal ha sizin deponuzda kalmış, ha komisyoncunun yedin de kalmış. Fark eden bir şey yoktur.

İrsaliye konusuna gelince; daha önce söylediğimden farklı bir açıklama yapmam gerekiyor. Çünkü malı siz kendi arabanızla taşıyorsunuz. Bu gibi durumlarda, yani araba ile dağıtım yapılan durulmada arabadaki tüm mallar için tek irsaliye kesilir. Arabadaki mal farklılaştığı zaman irsaliye yenilenir.

Selamlar
 
Sayın Erol

Cevabı yazınızda diyorsunuz ki;

" Konsinye mal verenin fatura kesme süresi malın satıldığı tarihten itibaren başlar."

Acaba buradan anladığım; Fatura kesme tarihi: Konsinye malı konsinye olarak satan firma açısından, Malı konsinye olarak alan firmanın malı nihai tüketiciye sattığı tarihten itibaren mi başlar? Eğer böyle ise Bu ifadenin dayanağı nedir?

Bence;

Konsinye malı konsinye olarak satan firma açısından fatura kesme tarihi; fiili sevkin gerçekleştiği andan itibaren yedi gündür. Satıcının nihai tüketiciye sattığı tarih değildir. Zaten Yasalarımızdada konsinye satış ile ilgili bir mevzuatta yoktur. Bu uygulamanın ve piyasanın bir zorlamasıdır.

Cevaplar iseniz sevinirim,

Selamlar.
 
Merhaba

- Yasalarımızda konsinye satış ile ilgili mevzuat vardır. Konsinye satışlarda Borçlar Kanunu'nun ALIM-SATIM KOMİSYONCUSU Başlığı ile düzenlenen 416-430. madde hükümleri uygulanır.

-Konsinye satışlarda fatura malın konsinyatör tarafından konsinyie (komisyocuya) tesliminde değil, konsinyi tarafından nihai tüketiciye satışından sonra düzenlenir.

-Satış yapıldığında konsinyi 3 nüsha fatura düzenler. Birini müşteriye veriri, birini konsinyatör ‘e gönderir, birini de kendisine ayırır.

- Konsinyatör konsiyieden aldığı faturaya karşılık daha önce teslim ettiği malın satılan kısmına ait faturayı konsiyie gönderir. Yani ne kadar mal satılmışsa o kadar fatura kesilir. Satılmayan ancak konsinyinin zilyedinde bulunan mallar için fatura kesilmez.

selamlar
 
Teşekkür

Dostlar zengin görüşleriniz için teşekkür,

Ancak söz konusu işlem her nekadar konsinye kapsamda görünsede, marketle bu konuda bir konsinye anlaşması söz konusu değil, normal satış işlemi gibi, anlaşma fiyatından fatura ediliyor, daha öncede dediğim gibi mallar günü birlik değiş-tokuş yapılıyor...Fatura 7 gün içinde fiili satılan miktarlar üzerinden düzenleniyor....
 
Sn.halilcan-28,

Sn. Osman Erol işlemi konsinye satış olarak düşünmüş ve değerlendirmiş. Anlatılan işlem konsinye işleyişine tam olarak oturmamaktadır. Anlattığınız olayda malın teslimi yapılmış, mülkiyet markete geçmiştir. Nihai tüketiciye yani markette satılan galeta vb. ürünlere ait faturayı market kesmektedir. Oysa konsinye teslimlerde nihai tüketiciye kesin satış faturasını imalatçı keser. Konsinye ticarete aracı olan konsinyatör ise sözleşme gereği imalatçıya komisyon faturası düzenler. Sizin verdiğiniz açıklamalara göre ben böyle bir işlem olduğunu sanmıyorum.
Siz markete günlük olarak yaptığınız sevkiyatları 7' şer günlük süreler içinde faturaya bağlamalısınız. İadeler için marketin iade faturası kesmemesi gibi bir durum olamaz, aksi halde market stok takibini, indirdiği fazla KDV netleştirmesini nasıl yapacak?
Ömrü dolan ürünlerinizi Sn. Erol' un da belirttiği gibi fire oranları dahilinde zayiat olarak gösterebilirsiniz. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
 
Üst