zirve

Cafe / Restoran Maliyet Ve Kontrol

Üyelik
5 Nis 2015
Mesajlar
58
Konum
istanbul
Merhaba,

Restoran ve kafeler için maliyetleri nasıl kontrol edebiliriz?

Standart maliyet kullanıp dönem sonları sayım sonuçlarına göre gerçek maliyet ile arasındaki farka göre düzeltme kaydı mı atmalıyız yoksa günlük / aylık olarak gerçek maliyeti ve sapmayı kontrol edebileceğimiz bir yöntem var mıdır?

Ay sonları veya gün sonları yarı-mamül olmasını bekler misiniz, yoksa yarı-mamül gün içinde mamüle dönüşür diye mi düşünmeliyiz?

Teşekkürler
 
Üyelik
5 Nis 2015
Mesajlar
58
Konum
istanbul
Eklemeyi atlamışım, işçilik ücretini (üretim ile alakalı kısmı) nasıl dağıtabiliriz?

Saat bazlı menüye dağıtmak normal gibi gözüküyor ama aynı anda birden fazla yemek yapılabilir (veya kahve vs hazırlanılabilir). Dolayısı ile geriye sadece günlük/aylık dağıtım kalıyor. Bu alanda bir takip çok mümkün gözükmüyor...
 
Üyelik
5 Nis 2015
Mesajlar
58
Konum
istanbul
Restoranlarda maliyet muhasebesini nasil uyguluyorsunuz, ve direk ve endirek iscilik maliyetlerinin varyans kontrollerini nasil yapiyorsunuz?

Restoranlardaki onemli sorunlardan birisi uretim anlik talebe bagli. (Fabrikadan farkli olarak). Yine ayni sebepten bir tabagin kac dakikada hazir olacagi da problem. Asci talep oldugu zaman belki ayni anda 4 yemek yapabilir, dolayisi her bir yemegi hazirlamak 20 dakika da alsa yemek basina 5 dakika dusuyor. Ama talep olmamasi halinde tek tek hazirlamasi gerekiyor. Bu durumda yemegin hazirlanma suresi 5 ile 20 dakika arasinda bir degisken oluyor. Musteri sayisi ve yogunluk saatleri uzerinden regresyon analizi ile modellenebilir ancak buradan ne kadar onemli bir sonuc cikar (astari maliyetini gecer gibi) bunu kestiremedim.

Bu konuda yorum ve fikirlerinizi paylasirsaniz memnun olurum
 
Üyelik
5 Nis 2015
Mesajlar
58
Konum
istanbul
Son olarak, restoran isletmesinin raporlari;

- aylik mi (senede 12 periyod)
- 4 haftalik mi (senede 13 periyod)
- perakende takvimi mi (4-4-5, kimi aylar 4 hafta kimi aylar 5 hafta)

olarak hazirlanmali. Hepsinin kendince arti ve eksileri var. Bu konuda bilgisi veya fikri olan var midir
 
Üyelik
5 Nis 2015
Mesajlar
58
Konum
istanbul
Ben ihtiyacım olanların çoğunu netten araştırarak buldum (ya da en azından bir fikir edindim). Bu araştırma sırasında dikkatimi çeken bir konu oldu.

Türkiye’deki sitelerde (benim bulduklarım) sadece vergi beyan edebilmek için muhasebe tutulduğunu, şirketin rapor ve maliyet kontrolü ihtiyaçlarının belirtilmediğini veya çok basite indirgendiğini, yurtdışındaki sitelerde ise vergisel konulara çok değinilmediği, genelde raporlama ve maliyet/performans kontrolü üzerine daha çok yazı kaleme alındığını fark ettim.

Sanırım muhasebe kavramı ve muhasebeciden beklentiler konusunda Türkiye ve yurtdışı arasında ciddi farklar var. Hangisinin daha iyi doğru olduğunu tartışmayacağım, ülke şartları vb konular etkili olabilir.
 
Üyelik
8 Ocak 2021
Mesajlar
25
Konum
türkiye
Ben ihtiyacım olanların çoğunu netten araştırarak buldum (ya da en azından bir fikir edindim). Bu araştırma sırasında dikkatimi çeken bir konu oldu.

Türkiye’deki sitelerde (benim bulduklarım) sadece vergi beyan edebilmek için muhasebe tutulduğunu, şirketin rapor ve maliyet kontrolü ihtiyaçlarının belirtilmediğini veya çok basite indirgendiğini, yurtdışındaki sitelerde ise vergisel konulara çok değinilmediği, genelde raporlama ve maliyet/performans kontrolü üzerine daha çok yazı kaleme alındığını fark ettim.

Sanırım muhasebe kavramı ve muhasebeciden beklentiler konusunda Türkiye ve yurtdışı arasında ciddi farklar var. Hangisinin daha iyi doğru olduğunu tartışmayacağım, ülke şartları vb konular etkili olabilir.
türkiyedeki tek bekleti vergi çıkmaması oldugu için maliyet/performans vb. kimse dikkate almıyor.
 
Üst