Çalınan Demirbaşlar Hk.

Üyelik
28 Mar 2007
Mesajlar
69
Merhaba,

Şirketimiz aktifine 2005/kasım döneminde bir adet laptop (taşınabilir bilgisayar) almış idik.2005 ve 2006 yıllarında amortisman ayırdık.Ancak 2007 yılında bilgisayar çalındı.Bilgisayarın ayrılamayan amortismanını ne yapacağız ? Ayrıca kdv sini doğal olarak aldığımızda indirmiştik.Kdv ile ilgili bir işlemlede yapacakmıyız ?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 
Ynt: Çalınan Demirbaşlar Hk.

Sayın ABDULLAHARDA,

Demirbaşın net defter değeri (Demirbaş-amortismanı) KKEG ve KDV' si ise malların çalındığı dönemde verilecek katma değer vergisi beyannamesinde hesaplanan KDV ilave edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Çalınan Demirbaşlar Hk.

sayın gmance konuyu biraz daha açarmısınız bana biraz mantıksız geldi ben o malı zaten alırken kdv sini peşin ödemişim o malı satmamışımki hesaplananımdan insin mal zayi olmuş bunun başka bi yöntemi olmalı bilen arkadaşlar varsa onlarda yazarsa sevinirm
 
Ynt: Çalınan Demirbaşlar Hk.

Sayın DERYA ERDEMOĞLU,

Konunun kendisi mantıksız ancak, kanun koyucu bu konu istismara açık olması dolayısıyla KDV kanunu 30/c bendi ile çalınan mallara ilişkin KDV' nin indirimimini engellemiştir.
 
Ynt: Çalınan Demirbaşlar Hk.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Usul Müdürlüğü




Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/229-12593 21/12/2006*10558



Konu : Çalınan aracın aktiften çıkarılması için

fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.







??????????????..





İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.



İlgi dilekçenizden; aktifinize kayıtlı ?????..plakalı aracınızın çalındığını kanuni bekleme süresi sonunda sigorta şirketi tarafından 25.750.-YTL kasko bedelinin banka hesabınıza havale edildiği belirtilerek, şirket aktifine kayıtlı ve çalınan aracın kayıtlardan çıkarılabilmesi için fatura düzenlenmesinin gerekip gerekmediğini, fatura düzenleme zorunluluğunun bulunması halinde, faturanın kim adına düzenleneceğini ve 25.750.-YTL kasko bedelinin Katma Değer Vergisi matrahı olarak mı, yoksa Katma Değer Vergisi dahil tutar olarak mı dikkate alınacağını, faturanın sigorta şirketi adına düzenlenmesi durumunda ileride aracın bulunması ile sigorta şirketinin bulunan aracı tarafınıza vermesi veya III. bir şahsa satması muhtemel olacağından ikinci bir fatura düzenlenmesi sözkonusu olacağından konu hakkındaki görüşümüzü sorduğunuz anlaşılmaktadır.



Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ispat edici kağıtlar başlıklı 227?nci maddesinde; bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.? Hükmü yer almış olup, sözkonusu kayıtların ise aynı kanunun 229?ncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.



Diğer taraftan benzer bir konuda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 24/03/1999 tarih ve B.07.0.GEL.0.40/4009-39/11978 sayılı yazıda,



Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanununun 30/c maddesi ile zayi olan malların alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.



Bu hükme göre, çalınan mallar için yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.



Ayrıca, çalınarak zayi olan malların alımı sırasında yüklenilen vergilerin indirilmiş olması halinde indirilen vergilerin, malların çalındığı dönemde verilecek katma değer vergisi beyannamesinde hesaplanan katma değer vergisine ilave edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir.



Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40?ncı maddesinde, safi ticari kazancın tespitinde hasılattan indirilecek giderler 8 bent halinde sayılmış olup, bunlar arasında ticari işletmede mevcut varlıkta herhangi bir suretle meydana gelen eksilmelerin gider yazılacağı hususuna yer verilmemiştir.



Bu nedenle, çalınan emtia bedelinin vergi matrahının tespitinde zarar veya gider olarak indirilmesi de mümkün bulunmamaktadır.? denilmektedir.



Bu durumda zayi olan mallarda satış söz konusu olmadığından, dolayısıyla bir Katma Değer Vergisi de yaratılamayacağından söz konusu araçla ilgili olarak Katma Değer Vergisi hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması ve araç bedelinin vergi matrahının tespitinde zarar veya gider olarak indirilmesi de mümkün bulunmamaktadır.



Ancak, çalınan araçla ilgili olarak sigorta şirketinden tahsil edilen kasko bedeli üzerinden sigorta şirketi adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.



Bilgi edinilmesini rica ederim.



Başkan a.
Grup Müdür V.
 
Ynt: Çalınan Demirbaşlar Hk.

Çalınan demirbas ıcın daha önce indirdiğim kdv yi hesaplanan olarak kdv beyannamesinin

tevkifat uygulanmayan işlemlerine mi yazacağım yoksa aşağıda diğer işlemlere mi yazacağım ?

Teşekkür ederim
 
Ynt: Çalınan Demirbaşlar Hk.

Osman Evren ' Alıntı:
Çalınan demirbas ıcın daha önce indirdiğim kdv yi hesaplanan olarak kdv beyannamesinin

tevkifat uygulanmayan işlemlerine mi yazacağım yoksa aşağıda diğer işlemlere mi yazacağım ?

Teşekkür ederim
İlave edilecek KDV satırına yazabilirsin.
 
Üst