fonradar

Çalınan Taşıtın Vergisinden Kurtulma Yolu Var mı?

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Ekrem Sarısu

Soru: Geçen yıl otomobilim çalındı. Bugüne kadar bulunamadı. Bulunacağı da yok. Çalınan taşıta plaka vergisi çıkıyor. Bu vergiden nasıl kurtulabilirim?

Ali-İSTANBUL

Cevap: Çalınan taşıtların Motorlu Taşıtlar Vergisinden trafik sicil kaydı sildirilerek kurtulunabilir. Trafik sicil kaydı sildirilmediği sürece, vergi dairesi vergi salmaya devam eder. Karayolları Trafik Yönetmenliğinin 43 ncü maddesi hükmünce, taşıtınızın çalındığını gösteren belgelerle taşıtın kayıtlı olduğu trafik tescil bürosuna yazılı olarak başvurarak, taşıtınızın trafik kaydının silinmesini talep ettiğinizde, taşıtın trafik kaydı çalıntı tarihi itibariyle silinir. Taşıtın trafik tescil kaydının silindiğine ilişkin belgeyi ilgili vergi dairesine ibraz etmeniz halinde de, çalınma tarihi itibariyle mükellefiyeti terkin edilir. Başka bir ifade ile, çalındığı tarihten sonra tahakkuk eden vergiler silinir. Bundan sonrası için vergide tahakkuk etmez.

Dikkatsiz alıcı gayrimenkulle birlikte vergi borcuda alabilir?

Soru: Satın alınan bir gayrimenkulün satın alınma tarihinden önceki sahibi tarafından ödenmemiş olan emlak vergileri ve bu vergiye ilişkin gecikme zamları, gayrimenkulü satın alan yeni sahibinden istenebilir mi?

Mete ÇAMUR

Cevap: Satın alınan gayrimenkulün(ev, arsa, dükkan,arazi vb), devir ve ferağı yapılan yıl ile geçmiş yıllara ilişkin olup ödenmemiş olan Emlak Vergisi borcunun ödenmesinden, gayrimenkulü devreden eski sahibi ve devralan yeni sahibi müteselsilen sorumludurlar. Belediye vergi dairesi vergi borcunun tamamını gayrimenkulü satın alandan arayabilir. Vergi borcunu ödeyen yeni malikin, ödediği borcu gayrimenkulün eski sahibine rücü etme(isteme) hakkı vardır. Gayrimenkul alan eski sahibinin borçlarını da almamak için; gayrimenkulün vergi borcu olup olmadığını araştırmalı ve vergi borcunu eski malike ödedikten sonra, tapuyu almalı.

Banka mevduatından alınan faiz beyana tabi değil

Soru, Temmuz 2009 ayında emekli olacağım. Alacağım emekli ikramiyesini bankaya mevduat hesabına yatırarak değerlendirmeyi düşünüyorum. Bankadan alacağım faiz geliri beyan edilecek mi? kirada olan bir dairem için kira beyanı için beyanname veriyorum. Faiz bu beyannameye dahil edilecek mi?

Süleyman DEMİR

Cevap: Banka mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirleri, stopaj yolu ile vergilendiriliyor. Faiz geliri elde edildiğinde yüzde 15 stopaja tabi tutuluyor. Stopaj faiz gelirinin nihai vergisi oluyor. Başka kazanç ve iratlardan dolayı beyanname verilse de, faiz geliri beyannameye dâhil edilmiyor. Banka mevduat hesabından elde edeceğiniz faiz gelirini beyan etmeyecek, kira gelirinden dolayı verdiğiniz beyannameye de dâhil etmeyeceksiniz.
 

Benzer konular

Üst