Çalıntı Mala Gider Pusulası

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
17.12.2008 Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz

SORU: Dükkanımdan servis yapılabilmesi için bir şahıstan satın almış olduğum motosiklet yüzünden hırsızlık suçlaması ile hakkımda dava açıldı. Bir süredir faaliyette bulunduğum yerde tanıştığım bir kişiden satın alarak servis yapmak üzere kullandığım motosikletin çalıntı olduğunu ben nasıl anlayabilirdim. Şimdi bu motosikleti bana satanı da bulamıyorum.

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 234. maddesi hükmü gereği olarak birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.
Yasal düzenleme gereği gider pusulası işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde ünvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur.
Gider pusulası, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.
Vergi Usul Yasası'nda yer alan bu düzenleme uyarınca vergi mükellefi olamayan ve özellikle sattığı mal için fatura veremeyen kişilerden ticari kazanç sahiplerinin satın almış oldukları malları gider pusulası ile kanıtlamaları gerekmektedir.
Gider pusulası düzenlenirken gerek görüldüğü takdirde malı satanın kimliğini de tespit ederek işlem yapılması, yapılan işlemin güvenilir halde olması için zorunludur.
Size mal satanın kim olduğunu belirlemeden ve Vergi Usul Yasasında yer alan düzenlemeyi dikkate almadan yapmış olduğunuz işlem dolayısıyla ortaya çıkan sorunun çözümü için mutlak suretle sizin yargı önünde bu malı satın aldığınızı ispat etmeniz gerekmektedir. Bu durumda dahi çalıntı malı satın almak suretiyle ortaya çıkan hukuki durumdan dolayı da ayrıca sorumlu tutulmanız mümkündür.
Gider pusulasında bulunması gereken asgari bilgiler yasa maddesinde sayılmak suretiyle belirtilmiştir. Bu bilgilerin eksik olması veya hiç bulunmaması halinde gider pusulası aynı yasanın 353. maddesinin (1) numaralı bendine göre hiç düzenlenmemiş sayılarak özel usulsüzlük cezasına konu edilmektedir.( V. Seviğ)
 

Benzer konular

Üst