fonradar

Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Üyelik
20 Kas 2009
Mesajlar
25
10.04.2011 tarihinde bir işçimiz 45 gün sağlık kurulu raporu aldı...21 mayıs 2011 de raporu bitiyor.
1)Çalışılmadığına dair bildirim girişini hangi tarihe kadar yapmam gerekiyor...bu süre rapor bitim tarihinden itibaren 5 gün içinde bildirilmelimidir...yoksa bu süre içerisinde bildirebilirmiyim.
2)2010/66 sayılı genelgede sigortalının talebi üzerine işveren 10 ar günlük sürelerle roporu bildirebilir hükmü geçiyor.bu hükme göre giriş nasıl olmaktadır yardımcı olursanız sevinirim....sıkıntım şimdiye kadar ilk defa sağlık kurulu raporu alınması ve bu kadar uzun süre olması...şimdiden teşekkürler....
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

rapor başlangıç tarihi pazar gününe denk geliyor ???
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

ve 10 nisan -21 mayıs arası 45 gün değil
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

pardon 7 nisanda alınmış...kusura bakmayın...
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Raporun sisteme girilmesinde bir sıkıntı olmaz..İsterseniz Rapor Bitiş Tarihinde Tek Kalemde Girin İsterseniz Parça Şekilde Girin(Tabi Personel Parasını Almaya Giderse Parça Şeklinde Girin.)

Ben Genelde Raporun Bitiş Tarihinde İtibaren 5 İş Günü İçerisinde Giriyorum.Okuduğum yazılarda da 5 iş günü içerisinde girilmelidir diyor ama geç girdiğimde oldu bir sorun çıkmadı.


İyi çalışmalar.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

1- Bu süre rapor bitim tarihinden itibaren (eğer toplu bildirecekseniz) 5 işgünü içerisinde elektronik ortamda bildirilmelidir. Bu 5 işgünlük süre sayılırken raporda belirtilen işbaşı tarihide sayılarak hesaplama yapılır, cumartesi ve Pazar günleri, resmi ve dini bayram tatilleri, genel tatil günleri sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır.
2- Genelgede sigortalının yazılı talebi halinde 10?ar günlük bildirim durumu söz konusudur. Sigortalının yazılı talebi yoksa 10?ar günlük bildirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Raporunuzu ise şöyle bildirebilirsiniz:

Birinci on gün ;
İstirahat Başlangıç tarihi : 07.04.2011
İşbaşı Tarihi : 17.04.2011 (Bildirimi yapmanız gereken yasal Süre 18.04.2011-22.04.2011)

İkinci on gün ;
İstirahat Başlangıç Tarihi : 17.04.2011
İşbaşı Tarihi : 27.04.2011 (Bildirimi yapmanız gereken yasal süre 27.04.2011- 03.05.2011)

Üçüncü on gün ;
İstirahat Başlangıç Tarihi : 27.04.2011
İşbaşı Tarihi : 07.05.2011 (Bildirimi yapmanız gereken yasal süre 09.05.2011-13.05.2011)

Dördüncü on gün ;
İstirahat Başlangıç Tarihi : 07.05.2011
İşbaşı Tarihi : 17.05.2011 (Bildirimi yapmanız gereken yasal süre 17.05.2011-24.05.2011)

Son beş gün ;
İstirahat Başlangıç Tarihi : 17.05.2011
İşbaşı Tarihi : 22.05.2011 (Bildirimi yapmanız gereken yasal süre 23.05.2011-27.05.2011)
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Arkadaşlar şu 5 günlük süre ile ilgili bazı yanlış anlamalar var.5 günlük süre rapor bitiş tarihinden itibaren değil.

Eğer siz raporun girişini hiç yapmadıysanız ve SGK'dan raporun girişini yapmanız ile ilgili size bir tebliğ geldiyse bu tebliğin elinize ulaştığı tarihten itibaren 5 gün içinde raporun girişini yapmanız gerekiyor.5 günlük sürenin ifade ettiği bu.

Tabi siz rapor girişlerini düzgün yaparsanız daha iyi olur.Sadece yanlış anlamayı düzeltmek istedim.

Rapor girişini nasıl yapacağınıza gelirsek.21 Mayıs'ta rapor bittikten sonra rapor başlangıç 07.04.2011 - işe başlama 21.05.2011 olarak girebilirsiniz.

Ya da üstteki arkadaşın belirttiği gibi sigortalının yazılı isteği doğrultusunda 10'ar günlük dilimler halinde girebilirsiniz.

Çalışanların burda kaçırdığı bir nokta var.SGK 3 gün ve üstü raporları ödüyor ilk 2 günü ödemiyor.Eğer bu raporu istirahat bittiğinde tek parça girerseniz çalışan 43 günlük para alacak.Ama 10'ar günlük dilimler halinde girdiğinizde 8 günlük ödenecek para.İşçinin 10 günlük bir zararı olacak.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Bildirim girişini yapmak için sgk dan tebliğ beklemeye gerek yok. Siz yanlış anlamışsınız.


12 Mayıs 2010 ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 27579

TEBLİĞ

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

İSTİRAHATLİ OLAN SİGORTALILARIN İŞYERİNDE ÇALIŞMADIKLARINA

DAİR BİLDİRİMİN İŞVERENLERCE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA

GÖNDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

Amaç

MADDE 1 ?(1) Bu Tebliğin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) biş göremezlik ödeneklerini alabilmelerine esas işyendine tabi sigortalılar ile 5 inci maddesine tabi sigortalıların istirahatli oldukları süreler için geçici erinde çalışmadıklarına dair bildirimin işverenlerince zorunlu olarak elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 ?(1) Bu Tebliğ, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5 inci maddesine tabi sigortalıları çalıştıran işverenleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 ?(1) Bu Tebliğ, 5510 sayılı Kanunun 100 üncü ve 102 nci maddeleri ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 5 inci, 40 ıncı, 120 nci ve 121 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 ?(1) Bu Tebliğ uygulamasında;

a) Sigortalı: Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5 inci maddesi kapsamında adına kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kolları primi ödenmesi gereken kişiyi,

b) İşveren: Sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşları,

c) Elektronik ortam: Bu Tebliğde belirtilen bilgi ve belgelerin işverenlerce internet ve benzeri ortamda Kurumun veri tabanına aktarılmasını sağlayan elektronik portalı,

ç) Bildirim: Sigortalıların istirahatli oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıklarına dair işverenlerce elektronik ortamda Kuruma gönderilen bildirimi,

d) Hak edilen istirahat süresi: On günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü, on gün ve daha uzun süreli istirahatlarda onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü,

e) Kanun: 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu,

f) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığını,

ifade eder.

Bildirimin yapılması ve kuruma gönderilmesi

MADDE 5 ?(1) Bildirimin, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde ?İŞVEREN? menüsü ?Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi?, ?Kullanıcı Şifre Ekranı?, ?Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri?, ?Giriş? bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle sigortalılarca hak edilen istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde elektronik ortamda Kuruma gönderilmesi zorunludur.

Bildirimin gönderilmemesi veya süresi dışında gönderilmesi

MADDE 6 ?(1) Bildirimi göndermeyen veya 5 inci maddede belirtilen süre dışında gönderen işverenler hakkında Kanunun 102 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine göre idari para cezası uygulanır.

Yürürlük

MADDE 7 ?(1) Bu Tebliğ hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 ?(1) Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

1 yada 2 günlük yani 3 günden az olan raporları sgk karşılamıyor. yani 45 günlük bir raporu tek bir kerede bildirirsek 43 günlük işgöremezlik ödeneği, onar günlük bildirirsek işçinin on gün gibi bir kaybı söz konusu değil. sgk nın ödemediği raporlar 1-2 günlük olan raporlardır. 3 günlük ve üzeri olan rapor alan kişiler rapor günü kadar işgöremezlik ödeneği alır.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Sayın RIETVELD..

"5" günlük süreç istirahat süresinin bitimiyle başlar..

Bu zamana kadar çevremde bu konu yüzünden ipc yiyen olmadı..daha önceki konuşmalarımızda da hep sıkıntı olmayacağını söyledik.. evet bir sıkıntı söz konusu değil.. geçte olsa giriş yapılabiliyor.. SGK tebligatta yapıyor ama..SGK 10 günü aşan istirahatlerde.. işverene tebligat yapmaksızın.. ipc kesme hakkını saklı tutuyor..:)

SGK istirahat girişlerine.. işverenlerin.. tümünün art niyetli olmadığı ve raporların işçiler tarafından da işverene zamanında ulaştırılamayacağı ihtimalini düşünerek..girişlerde esneklik tanıyorlar..ama nasıl olsa bana tebligat gelecek mantığıyla beklenirse.. o zaman bir anda ipc ile karşı karşıya kalınır..:)

Ayrıca raporları 10'ar günlük girildiği zaman.. her 10 günlük raporun 2 günü kesilmez..:)
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Arkadaşlar bizim burada odada seminer olmuştu SGK müdürü gelmişti onun bize söyledikleri bu şekildeydi.Bende onun söylediklerini aktardım size.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Genelge farklı diyor. İstirahat sürecinin bitimini takip eden 5 iş günü....
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Sıkıntı yok Sayın RIETVELD..

Ben kesinlikle doğru bildiğim bir takım bilgilerin buradaki arkadaşların yardımıyla "doğru" olmadığını öğrendim:)

Amacımız paylaşım..

Doğru da olsa.. yanlışta olsa herkesin bilgisi değerlidir benim nazarımda..en azından "acaba" dediğimiz için bile tekrardan araştırma bilgilerimizi güncelleme şansını yakalıyoruz..

Teşekkürler.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Zaten yazımda illa tebliği bekleyin demedim siz yine rapor bittiği gibi girişini yapın diye yazdım.

Herkes bildiklerini paylaşacak tabiki sorun yok. :)
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Peki Arkadaşlar,
O halde rapor girişlerinin her 10 günde bir yapılmasının mantığı nedir?
Personelin rapor bitimini beklemeden parça parça parasını almaya başlaması mı?
Teşekkür ederim.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Atıyorum bir kişi.. diyelim ki 60 günlük rapor aldı..

İşverende bu süreç içerisinde yasal hakkını kullanmak istedi ve personele maaş ödemesi yapmadı..Ama 60 gün rapor alan insanın.. paraya ihtiyacı olabilir..işveren "60" günlük rapor girişini raporun bitiş tarihini beklerse.. istirahatli kişi.. ancak girişin yapıldığı tarihden sonra SGK'dan parasını tahsil edebilir..

Ama 10'ar günlük şekilde işveren rapor girişi yaparsa.. SGK..istirahatli kişiye 10 günde bir ödenek çıkartır..

Bu tamamen istirahatli kişinin insiyatifindedir.. işvereninden yazılı olarak talepte bulunursa.. işverenin girişleri bu şekilde yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

Sayın Forwhom,
Çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

evet rapor bitmeden işgöremezlik ödeneğini onar günlük almaya başlaması...
 
Ynt: Çalışılmadığına dair bildirim girişi...

FNDŞAHİN ' Alıntı:
Peki Arkadaşlar,
O halde rapor girişlerinin her 10 günde bir yapılmasının mantığı nedir?

Sgk da mantık yoktur mantığın bitti yerde S.G.K ve S.K. başlar :D
 
Üst