fonradar

Çalışma Bakanlığı Dosya Numarası Şimdi Alınırsa Cezası Nedir

Ogrenci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
171
selam


1999 yılında faaliyete başlayıp EK-1 ve EK-2 bildirimleri ile ilgili olarak şimdiye kadar hiç bir bildirimde bulunmamış bir mükellef şimdi müraacaatta bulunursa ne gibi bir yaptırımla karşılaşır?

Başlangıçtan bu güne kadar bütün giriş çıkışlar için ayrı ayrı ceza mı hesaplanır?

Bu konuda Bir af yada ek süre var mı?

saygılarımla,
 
Re: Çalışma Bakanlığı Dosya Numarası Şimdi Alınırsa Cezası N

Merhaba;

Forumda en çok tartışılan konu herhalde bu Ek-1/2'ler.

Ben derim ki kesinlikle böyle bir işe kalkışmayın.Bekleyin...

Kolay gelsin.
 
Re: Çalışma Bakanlığı Dosya Numarası Şimdi Alınırsa Cezası N

bundan sonrakileri verin derim.
 
merhaba

tamamen şahsi kaanatim işe yeni başlamış gibi bildirin benim tanıdığım bir arkadaşımında başına böyle bir durum gelmişti ve bütün işçileri o gün almış gibi göstermis ve hiç bir sıkıntıda yaşamamış
 
Re: merhaba

66muratsari66' Alıntı:
tamamen şahsi kaanatim işe yeni başlamış gibi bildirin benim tanıdığım bir arkadaşımında başına böyle bir durum gelmişti ve bütün işçileri o gün almış gibi göstermis ve hiç bir sıkıntıda yaşamamış

Artık Bakanlık ceza-i müeyyide uygulamaya başladı.Daha önceden bir teftiş sırasında belirlenirse ceza yazıyorlardı, ancak şimdi direk olarak yazabiliyorlar.

Daha önceden işe girişini yaptığınız bir personeli, Ek-1'de farklı tarih yazarsanız sorun yaşanabilir.Gerçi ne kadar inceliyorlar bilemem ama bence biraz daha sıkın dişinizi.

Kolay gelsin.
 
Ek:1 ve Ek:2 ler hakkındaki ceza uygulamaları ile ilgili olarak, "Meclis Komisyonunda" kabul edilen metin aşağıdadır.
T.C.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
SAĞLIK, AİLE,ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU RAPORU


Esas No: 2/500
Karar No: 26
15.6.2005

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI


“Çorum Milletvekili Agah Kafkas ile 9 Milletvekilinin; Sendikalar Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi.”Başkanlığınızca 7.6.2005 tarihinde esas komisyon olarak Komisyonumuza havale edilmiştir.
Komisyonumuz Teklifi 14.6.2005 tarihli 23 üncü birleşiminde gündemine almıştır.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, TİS TÜRKİŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN, KESK, BASK temsilcilerinin katılımlarıyla Teklifi inceleyip görüşmüştür.
Teklif ile sendikaların genel kurul kararıyla nakit mevcutlarının % 25’ini aşmamak kaydıyla ilgili bakanlıklara devretmek üzere eğitim,sağlık,rehabilitasyon veya spor tesisleri kurmaları veya bu amaçla kamu kurum ve kuruluşlarına ayni ve nakdi yardımda bulunmaları, yurtiçinde veya yurtdışında yangın, su baskını, deprem gibi afetlerin vukuunda doğrudan veya yetkili makamlar aracılığıyla afet bölgesinde konur, eğitim, sağlık veya rehabilitasyon tesisleri yapmaları veya bu amaçla kamu kurum ve kuruşlarına ayni ve nakdi yardımda bulunabilmelerinde genel kurul kararı yönetim kurulu kararı olarak değiştirilmekte, işverenlerin işe aldığı veya iş sözleşmesi sona eren işçileri doğrudan Bakanlığa bildirmeleri öngörülmektedir.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat Başesgioğlu;
Sendikalara ilgili bakanlıklara devretmek üzere eğitim, sağlık, rehabilitasyon veya spor tesisleri yapabilmeleri imkanının yeni getirildiği ancak bunu genel kurul kararıyla yapabilmelerinin işleyişte sıkıntılar yarattığı, sendikaların genel kurullarını toplanmalarının mali külfet getirdiği, sendikaların yapacakları sosyal yardımların böylelikle zorlaştığı, bu husustaki kararın yönetim kuruluna bırakılmasında bazı endişelerin paylaştığını ancak, sendika ve konfederasyonların bilançolarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmek zorunda olduklarını,
İşverenlerin işe giriş ve çıkış bildirimlerinin doğrudan Bakanlığa yapılması konusunda da yükün ve bürokrasinin azalacağını,
Belirtmiştir,
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra maddelerine geçilmesi kabul edilmiştir.
Teklifin 1 ve 2 nci maddeleri Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.
Teklife, Teklifin 2 nci maddesi ile getirilen bildirim kolaylığına bağlı olarak bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki dönemde 2821 sayılı Kanunun 62 nci maddesine muhalefet nedeniyle verilen ağır para cezalarının bir defaya mahsus olmak üzere kaldırılmasını öngören bir önerge ile yeni madde olarak 3 üncü madde eklenmiş ve diğer maddeler teselsül ettirilmiştir.
Teklifin yürürlüğe ilişkin 3 üncü maddesi 4 olarak, yürütmeye ilişkin 4 üncü maddesi 5 olarak Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.
Raporumuz Genel Kurula sunulmak üzere saygıyla arz olunur.

T.C.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONUNUN
KABUL ETTİĞİ METİN



Esas No; 2/500
Karar No; 26
15.6.2005


SENDİKALAR KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN
DEĞİŞTİRİLMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- Teklifin 1 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 2- Teklifin 2 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 3- 2821 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 8- Bu kanunun yürürlük tarihinden önce, 62 inci maddede belirtilen bildirim yükümlülüğüne uymayan işverenler hakkında , bu Kanunun 59 uncu maddesinde yer alan ağır para cezası uygulanmaz, işlem yapılmak üzere Cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirilen ancak, henüz tahsil edilmeyen ağır para cezaları da ortadan kalkar.

MADDE 4- Teklifin 3 üncü maddesi 4 üncü madde olarak aynen kabul edilmiştir.
MADDE 5- Teklifin 4 üncü maddesi 5 inci madde olarak aynen kabul edilmiştir
 
benimde daha önce basıma gelmişti calıstığım yerde bizzat gittim görüştüm söylenenler suydu..

"Su ana kadar vermediniz (3 yıllık) bir ceza yok dediler ama hemen tescilinizi yaptırın eger ki bir iş kazası veya baska bir durumla ilgili şikayet veya mahkeme durumu olursa o zaman idari para cezası uygulanır" dendi...

Aslında keyfe keder bir durum yani ama sanırım bu aralar zorunluluk getirilecek...
 
Kesinlikle vermeyin...

Bir arkadaşım birden fazla mükellefinin defter ve belgeler teftişe istendi diye aceleden geriye dönük (1994-1997 vb) yıllarda işe başlayanları bölge çalışmaya bildirdi. ve anında iDARİ PARA CEZASI UYGULANDI. Şimdi mahkemelerde iptal etmeye çalışıyor.
 
merhaba arkadaşım uyuyan devi hiç uyandırmayın çoğu zaman kesilen idari para cezaları mükelleflerin iyi niyetleri sonucu yapılıyor
mükellef yaptığı işlemlerde bir hata farkediyor hemen ilgili kurumlara bildiriyor belki de birşey olmaz diyor ama devlet baba iyi niyetli vatandaşı hiç affeder mi
 
değerli arkadaşlar,
iki şeyi birbirinden ayıralım. 1-işyeri tescili: bu iş kanununa göre yapılmakta ve işyeri açıldıktan sonra bir ay içinde yapılmalı. kanun aynen şöyle:
İşyerini bildirme
     MADDE 3 - Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitme gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini, varsa işveren vekili veya vekillerinin adı, soyadı ve adreslerini bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
     Alt işveren, bu sıfatla mal veya hizmet üretimi için meydana getirdiği kendi işyeri için birinci fıkra hükmüne göre bildirim yapmakla yükümlüdür.
  Ancak, şirketlerin tescil kayıtları ise ticaret sicili memurluklarının gönderdiği belgeler üzerinden yapılır ve bu belgeler ilgili ticaret sicili memurluğunca bir ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili bölge müdürlüklerine gönderilir.  
ceza ise 98.madde düzenlenmiştir.
İşyerini bildirme yükümlülüğüne aykırılık
     MADDE 98 - Bu Kanunun 3 üncü maddesindeki işyeri bildirme yükümlülüğüne aykırı davranan işveren veya işveren vekiline çalıştırılan her işçi için 71,45 YTL para cezası verilir.
     Bu para cezasının kesinleşmesinden sonra bildirim yükümlülüğüne aykırılığın sürmesi halinde takip eden her ay için aynı miktar ceza uygulanır.
buradanda anlaşılacağı gibi işyeri bildirilmezse işçi sayısına bağlı olarak ceza vardır.
2-işçi giriş ve çıkış bildirimi: bu da sendikalar kanunu gereğidir. 2821 sayılı kanunun 62.maddesine göre :
İşe alınan, ayrılan ve çalışması sona eren işçilerin bildirilmesi
    Madde 62. - İşveren, işe aldığı veya herhangi bir nedenle iş sözleşmesi sona eren işçileri, izleyen ayın 15'ine kadar aylık bildirimle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmek zorundadır işveren işe aldığı ve işten çıkan işçilerin bildirimini yapar.
bunun da cezası aynı kanunun 59.maddesine göredir.
62 nci maddede belirtilen bildirim yükümlülüğüne uymayan işverenler hakkında ise, bildirilmeyen her işçi için sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen asgari ücretin aylık brüt tutarının beşte biri kadar (495,53 YTL.) ağır para cezasına hükmedilir.
tüm bunların ışığı altında değerlendirildiğinde bölge çalışma müdürlüklerine işyeri tescili yapılıp alınan numara ile bakanlığa bildirim yapılacaktır. gerisine ilgilisi karar verir.
 
Üst