Çalışma Saati

Üyelik
9 Nis 2009
Mesajlar
12
benim çalıştıgım işyerinde çalışma saati sabah 8/30 10:00da 10:15 çay saati 18/00 kadar 6 gün devamlı bu şekilde çalışıyoruz acaba biz nasıl yapıp çalışma satimizi düşürürüz 7 kişi işten çıkınca bu konuda işyerini mahkemeye verdi biz çalışanlar bu konuda birşey yapamayızmı. İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. :-\
 
Ynt: Çalışma Saati

Çalışma saatiniz neye göre fazla?Haftada kaç gün ,bu saatler arasında çalışıyorsunuz?
 
Ynt: Çalışma Saati

ayrıca yemek ve çay paydoslarınız varsa süreleri ne kadardır ?
 
Ynt: Çalışma Saati

Ara dinlenmesi

MADDE 68. - Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,

b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verilir.

Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.

Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.

Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.

Yanlış anlamadıysam haftanın 6 günü günde 9.5 saat işyerindesiniz ve günde 15 dakika dinlenme hakkı veriliyor. Bu durumda günde 9 saat 15 dk. çalışıyorsunuz demektir. İş kanununa göre günde 1 saat ara dinlenmeniz olmalı. Ayrıca haftada 45 saatten fazla çalışmalar fazla mesai sayılır. Siz yaklaşık 55-56 saat çalışıyorsunuz. Buna göre haftada 10-11 saatlik fazla mesai ücreti talep etme hakkınız var. Ayrıca eksik verilen ara dinlenmelerindeki çalışmanız sebebiyle de fazla mesai ücreti talep etme hakkınız olabilir.

Hatta bu durumda fazla mesai çalışmalarınız tarafınıza ödenmediği için haklı sebeplerle işten ayrılıp tazminatlarınızı almanız da kanunen mümkün olabilir. Ancak işten ayrılmak istemiyorsanız, çalışırken bunları dava konusu da yapmak istemezsiniz herhalde. Bu durumda, eski çalışanların dava sonucunu bekleyip, eski çalışanların lehine sonuçlandığında işverenin, ayrılınca sizin de dava açacağınızdan çekinip durumu düzeltmesini beklemekten başka çare yok herhalde. Ayrılınca siz de dava açarsınız.
 
Ynt: Çalışma Saati

Gene yanlış anlaşılmadıysa, gün içinde işyerinde iken hiç yemek yemiyorsunuz,doğru mu?
 
Üst