Çalışma Saatleri

İş yerinde vardiyalı olarak çalışmaktayım.Vardiyalarda tek çalışıyorum.Ara dinlenme sürelerinin üçretli olması gerekmiyormu.

İş yerinde vardiyalı olarak çalışmaktayım.Vardiyalarda tek çalışıyorum.Ara dinlenme sürelerinin üçretli olması gerekmiyormu.

"Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz."M.68/son fıkra
Sayılmadığı için haftalık fiili çalışma süresi "o kadar süre" aşılmamış ,dolayısıyle fazla çalışma doğmamış olur,fazla çalışma doğmayınca da, f.çalışma ücreti sözkonusu olmaz.

(Sanırım günlük veya haftalık çalışma süreleri ile ilgili başkaca hususlar var olup,daha fazla çalıştığınızı/çalışıyor olduğunuzu düşünmektesiniz,bu nedenle de "madem bu kadar uzun süre"çalışıyorum/çalışıyorsam neden fazla çalışma ücreti(m)ödenmiyor şeklinde düşünüyor olmalısınız.!)

Çalışma saatinde ara dinlenme süremiz 30 dakika olup iş yerini terk edemiyoruz.Kanunda "İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler."Çalışma saatinden sayılır diyor.Vardiyalarda tek başına çalışmaktayım.Ve işyerini terk edemiyorum.Normal beyaz yaka personeli bunu yapabiliyor .

Ara dinlenme saatleriniz dışında, çalışma başlangıç ve bitiş saatleriniz arasında, iş olmadığından, malzeme kalmadığından, elektrik kesildiğinden vs. gibi sebeplerle işyerinde iş görmeye hazır olarak bulunduğunuz sürelerden bahsediliyor o tanımda.

Çalışma saatinde ara dinlenme süremiz 30 dakika olup iş yerini terk edemiyoruz.Kanunda "İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler."Çalışma saatinden sayılır diyor.Vardiyalarda tek başına çalışmaktayım.Ve işyerini terk edemiyorum.Normal beyaz yaka personeli bunu yapabiliyor .

Sözünü ettiğiniz bu süreler,ara dinlenme süresi dışında ise çalışma süresinden sayılır,bu sürelerde iç içe geçemez,zaten niteliği itibariyle de farklı farklı konulardır.

Çalışma saatimiz 08.00 da başlıyor.16.00 da bitiyor.öğle arası 30 dakikalık molamız var ve özellikle gece vardiyalarında vardiyada tek başımıza olduğumuzdan dolayı iş yerini terk edemiyoruz.Sendika kitapçığınde bu ara dinlenme süresinde iş yerimizi terk edebileceğimiz yazılıyor.

Anlıyorum, gece vardiyası yada h.tatili ile bayram ve genel tatil günleri gibi işyeri faaliyetinin olmadığı ve işyerinde başka görevlinin de bulunmadığı,tek kalınan, (böylesi zaman ve günler de),ara dinlenme süresi içinde işyerinden ayrılmanız halinde, bu durum tabiki o işyeri ve çalışan açısından muhtelif riskler doğurabilir,bu nedenle ayrılmanız doğru değil,ancak öbür tarafdan ara dinlenme süresine ilişkin sözleşme hükmü var ne yapılması lazım?Ara dinlenme süresi içinde şartlar müsaid ise ayrılmanız mümkün, değil ise mümkün değil,sözleşmenin bu hükmüne istinaden işyerinden ayrılmayan, aynı zamanda sözkonusu bu sürede zaten çalışmamış-çalışmayacak olan işcimize, bu ara dinlenme sürei içinde işyerinden ayrılmadı diye işverence ücret ödenmiyecek,işci de talep de bulunamıyacak diye düşünüyorum.