Çalışma Suresi Hk.

Gunluk calisma saatinde az tehlikeli, cok tehlikeli gibi sinif ayrimi yoktur. Yapilan ise gore istisnalar varsa da genel anlamda tum tehlike siniflarinda haftalik calisma suresi 45 saattir.

Fakat sagliga zararina gore bazi islerde calisma saati dusurulmustur. Bazi islerde de f.mesai yasaklanmistir. Kadin, cocuk ve genc iscilere pozitif ayrimcilik yapildigi durumlar vardir.
 
Metal yada başka bir alan olması çalışma süresini değiştimez. Örneğin metal sanaayinde ofis görevlisi ile kaynakçı aynı kategoride değerlendirilemez. Metal sektöründeki ofis görevlisi f.mesai dahil 11 saat çalışabilirken, aynı sektördeki kaynakçı 7,5 saatten fazla çalışamaz.
Yapılan işin durumuna göre, kişinin yaş ve cinsiyetine, özür durumu, gece-gündüz çalışma durumuna göre bazı sınırlandırmalar yapılmıştır. Sizin sorunuz yapılan işin ağırlığı+tehlikesi noktasında olduğu için sorunuzun net cevabını "Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedi buçuk saat veya daha az çalıştırılması gereken işler" başlıklı yönetmelikte bulabileceğinizi düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
sn.üyelerin görüşlerine katılıyorum.
Bu noktaya ilişkin,genel manada çalışma süreleri,işyeri tehlike sınıflarına göre belirlenmemiştir.(işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı hariç)
İşyerinin tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alması halinde elbette dikkat edilmesi gereken hususlar ayrıca vardır.
Bu konuda, yani çalışma süreleri yönünden ilgili yönetmeliklere(yani sağlık kuralları bakımından-fazla çalışma yapılamayacak işler ile f.çalışma yaptırılmayacak işciler,kadın,çocuk ve genç işciler hk.daki yönetmeliklerin hükümlerine) dikkat ediniz.
 
Üst