Çalışma zamanı artışının karsılıgını alma ihtimali varmı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan netkit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1997 yılında girdiğim şirket 2003 yılında yabancı firmaya satıldı.satıstan bir gün önce başka bir şirkete girişim yapıldı.bu işlemde tazminat veya başka bir hak almadım.ama aynı kişinin olduğundan haklarım korundu. Şİrketin merkezinde 5 gün 40 saat çalışılıyordu.2006 yılında merkezi fabrikaya taşıdılar ve fabrika 6 gün 45 saat çalışıyordu.Şirket toplantısında bu sorunu patrona ilettim.Haftada 5 saat fazla çalışıp (Cumartesilerim de öldü) bedelini alamadığımızı söyledim.İşine gelirse gibisinden davrandı.Tazminatım olduğundan bırakamadım.Şimdi kriz dolayısıyla adam çıkarılıyor 2-3 aya kadar kapanması gündemde.Çıkarılan kişilerede tazminatları 5 veya 8 taksitle senet karşılığı ödeniyor. Çıkarıldıktan sonra bu 5 er saatlerin farkını alma şansım varmı? Senetleri kabul etmesem davayı kazanabilirmiyim? yardımcı olanlara şimdiden tşk ederim.

not:forumda benzer konu bulamadığımdan yeni konu açmak zorunda kaldım.Eğer varsa uygun yere taşınırsa sevinirim.

Ynt: Çalışma zamanı artışının karsılıgını alma ihtimali varmı?

Merhaba,

Eski çalıştığınız işyerindeki sözleşmenizde haftalık çalışma saatleri 40 saat idi. Yeni giriş yapılan işyerinizde haftalık çalışma saatleri 45 saat olduğunu önceden size yazı ile beyan ettiler mi? Yani eski sözleşmeyi güncelleme veya yeni sözleşme imzalandı mı?

Kolaygelsin

mahkemelik bir iş
aslında bu değişikliğe değişimin olduğu 2006 yılında itiraz etmeniz mümkündü çünkü siz anlaşmanızda
40 saatten anlaşmışsınız sonradan 45 saat olunca işyerinde değişiklik olduğundan itiraz edecek ve kabul edilmez ise tazminatınızı alabilirdiniz
fakat işyerindeki değişikliğide yazılı biçimde size bildirmesi gerekiyordu
hepsinin dışında siz yer değiştirirken farklı bir işe girmiş gibi giriş yapılmış yeni bir işe girerkende zaten eski iş ile bağlantılı olmadığından
yani sonuçta bence dava açsanızda kazanacağınızı zannetmiyorum
kaybederseniz boşuna masraf yapmış olursunuz
Çok geç kalınmış ve 45 saat zaten normal çalışma saati olduğundan haklı görülmeyebilirsiniz

2 iş yerindede sözleşmemiz sadece sözlü.Aynı holdingin farklı firmaları.
1997-2003 arası a şirketinde çalıştım
2003 de (satıştan 1 gun once) b şirketine girişim yapıldı.Bağlı olduğu holding aynı oldugundan tazminat vermediler (talepte bulundum. Ev alıcaktım onun yerıne borc verdiler.)
2006 dada b şirketinin fabrikasında göreve başladım.Bana saat ile ilgili tebliğ yapılmadı.Hala imzalı bir belge arıyorum.Kanuna göre aynı il içinde farklı yerde görev verilebilirmis o yuzden aynı sartlarla dıye gelmıstım. sonra ilk 6 ay yaz sonraki kıs saati diye ctesılerıde ısın ıcıne gırdı sımdı butun yıla yayıldı.12 ay 6 gun calısmak zor oluyor artık.

bu iş gerçekten çok uzun
-önce sözleşmeler olmadığından önceki firmada 40 saati ispat edeceksiniz
-sonra saat değişimi 40 saatten 45 e çıktığını ispat edeceksiniz ve eğer iş koşullarında değişim oldu ise neden kabul ettiniz diye soru geliyor akla
-sizin yaptığınız bence ben karar verici olsam kötü niyet derim
sen kabul et yeni şartı çalış çalış sonra işten çıkarılacağın zamanda beni fazlada çalıştırdılar diye dava aç
bence haksızsınız
1997-den beri biriken kıdem tazminatınızı alın gerisini boşverin ayrıca kıdem tazminatı pein verilmesi gerekir

ispat konusu kolay elimde bordrom var ve ısletmede kart sistemi mevcut.
değişimi kabul etme sebebim aynı ilde oldugundan kabul etmezsem tazminatsız isten cıkarma hakkının olmasıydı. ve zamda duzeltiriz dediler ama 2 senedir degisiklik olmadı.bu senede kriz olunca gene aynı problem.
kotu niyetlii degilim sadece hakkımı alabilirmiyim derdindeyim.3 sene önce tazminatımı istedim vermediler.
şimdi kendileri mecbur çıkartacak firma kapanırsa.bakalım zaman ne gösterecek.
Bilgi ve fikirler için teşekkür ederim.

40 saatlik çalışma düzeninden, 45 saatlik düzene geçtiğiniz dönemde bu duruma itirazınızı yazılı olarak yapmış olsaydınız, fazla süreli çalışma ücretlerinizi talep edebilirdiniz.O dönemde buna itiraz etmemiş olmanız, yeni çalışma şartlarını kabul etmiş olduğunuz anlamına geleceğinden, dava açsanız da kazanabileceğinizi sanmıyorum.