Çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum.

Üyelik
17 Eyl 2009
Mesajlar
2
Merhaba 17.06.2009 tarihinden itibaren şuanki işimde çalışmaktayım. 17.09.2009 tarihi itibari ile 3 ay oldu.Başka bir firmaya başvurdum ve 1 ekim 2009 tarihi itibari ile çalışıp çalışamıyacağımı sordular.Şuanki çalışmakta olduğum firma ile girişte bir sözleşme imzaladım ama maddelerini çok detaylı okumadım.

* Sizce istifa dilekçemde ayrılmak istediği tarihi 15 gün ilerisi olarakmı yazmalıyım?Yoksa 1 ekim olarak yazsam herhangi bir sorun çıkarmı?

* Birde sözleşme ne olursa olsun istifa etme hakkım varmı?Dilekçemi verdikten sonra değerlendirmeye almazlarsa ne gibi bir yol izlemeliyim?
 
Ynt: Çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum.

Sonuçlarına katlanmak şartıyla elbette istifa etme hakkınız her zaman vardır.İstifa sonuçta sizin kendi iradenizle aldığınız artık o işverenle çalışmama kararının karşı tarafa bildirilmesidir.Bu konuda başka birinin onay veya kabulune ihtiyaç duyulmaz.
İşverenle bir sorun yaşarsanız veya yaşamak istemiyorsanız, ayrılacağınızı işveren ihbar süresine uyarak noter kanalıyla bildirebilir,ihbar sürenizin sonunda da artık o işyerine gitmeyerek süreci tamamlayabilirsiniz.
Maddelerini hatırlamadığınız, imzaladığınız sözleşme içeriği sizin için sorun çıkartabilecek maddeler içerebilir.
( belirli bir süre çalışmayı tamamlamadan sözleşme feshi durumunda ödenecek tazminat gibi)
 
Ynt: Çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum.

Kerem bey,

Yazdığınız tazminatın iş kanununda karşılığı var mıdır? Aynı sebepten bende bankadan 2 sene ayrılamadım, Benim karşılıklı olarak imzaladığım sözleşme iş kanununa aykırı ise geçersiz midir?

Teşekkür ederim
 
Ynt: Çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum.

evet iş kanununda yeri varmıdır.Bira konuyu acarmısnız?
 
Ynt: Çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum.

İş sözleşmesinde hem çalışan hem işveren için karşılıklı olarak belirlenmiş tazminatlar geçerli kabul edilmektedir.
 
Ynt: Çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum.

Madde 9 - Taraflar iş sözleşmesini, Kanun hükümleriyle getirilen sınırlamalar saklı kalmak koşuluyla, ihtiyaçlarına uygun türde düzenleyebilirler.
 
Üst