Çalıştırılmayan İşçilerin Ücretleri Hakkında

Selamlar,

İşveren tarafından, iş veya sipariş olmadığında, işçilerin tümü veya bir kısmının gönderilerek (2 gün - 10 gün vs) bu sürenin işçilerin maaşında kesilmesi, çalışılmayan bu günlerin, fazla çalışmalarla denkleştirilmesi gibi uygulamalarla ilgili engelleyici yasa/yönetmelik/yargıtay kararı nedir?
Not: İşçiler ile işveren arasında ücretsiz izin anlamında bir form doldurulmuyor, devamsız gösteriliyorlar. Tekrar sipariş geldiği zaman işçiler çağırılıyorlar. (Sözleşmeler belirsiz süreli ve normal aylık çalışan ve aylık maaş alan işçilerden bahsediyorum) Burada işverenin siparişi veya işi olmamasının işçinin geliri üzerinden negatif etki etmemesi gerektiğini ve bu anlamda işçinin mağduriyeti olmaması gerektiğini düşünüyorum.

Aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Çok Teşekkürler. Ancak çağrı üzerine çalışma kavramı "kısmi süreli iş ilişkisine" ait uygulamalardan biridir. Benim bahsettiğim ve açıkladığım kavramda; işçi belirsiz süreli , tam zamanlı çalışan ve aylık maaş üzerinden çalışan standart bir personel. Bu personeller, az yoğun dönemlerde iş yoğunluğu düştüğünde (bu birkaç ayda bir kez 3-5 gün kadar olabiliyor), rızaları alınmadan "iş yok, evlerinize gidin, sonra çağıracağız" diyerek gönderiliyorlar. Yani ilk etapta kurulan iş ilişkisi sizin bahsettiğiniz nitelikte bir iş ilişkisi değil.

.... Bu personeller, az yoğun dönemlerde iş yoğunluğu düştüğünde (bu birkaç ayda bir kez 3-5 gün kadar olabiliyor), rızaları alınmadan "iş yok, evlerinize gidin, sonra çağıracağız" diyerek gönderiliyorlar...
işveren bunu diyemez, bu şekilde bir uygulama yapamaz. İşçi için haklı nedenle iş akdini fesih nedenidir.

evet yapılan uygulamaya göre işçi haklı neden ile fesih edebilir, bu süreç hep böyle devam edecekse çalışanlarla uzlaşmalı, gerçek anlamda pazar düşmesi veya işin azalması gibi durum söz konusu ise işveren durumunu izah edecek ve gelmediği günlere ücretsiz izin formu oluşturulacak. devamsızlık gösterildiğinden bahsetmişsiniz, işçiyi geri gönderip birde üstüne devamsızlık bildirimi yapılması ileri de işvereni çok büyük sıkıntılara sokması kaçınılmazdır... bu sebeple işçi haklı sebeple çok kolay fesih edebilir ve de çorap söküğü gibi gelir, bu konuyla ilgili muhakkak ücretsiz yapılmalı ve kişilerin rızası alınmalı.