Cari Kur Farkları

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
Bir mükellef ithalat ve ihracaat yapıyor.Dolayısıyla muhakkak surettte kur farkı oluşuyor.Bu dönem 100.000 tl gibi bir kur farkı karı oluştu.Ancak firma sahibi her sene düzenli olarak kar ettiği için hep vergisini zamanında ödüyor.Ancak bir firmanın büyük miktarda çekleri karşılıksız çıktığı için nakit sıkıntısı yaşıyor ve zaten geçici vergi olarak 80.000 tl ödeyecek ama kur farkını da dikkate alırsak +20.000=100.000 tl ödeyemeyeceğim bu sebepten dolayı cari hesap kur farkları karını bu dönem hesaba katmayalım öteleyelim diğer dönem hesaba katarız diyor.Olası bir denetimde bu durum sıkıntı oluşturur mu şirketin başı ağrımaz mı vergiyi ödeyecek ama geç ödeyecek fikri olan var mı saygılar.
 
Yakalanırsa Hem o tutarı alırlar,hem faizi alırlar, Üstüne bide ceza keserler. Üstüne bütün defterlerini de incelemeye alırlar Gerisi siz düşünün...
 
Elinizdeki çekleri veya açık cari hesabınızı icra yoluyla tahsil etmek için dava konusu yaparsanız şüpheli alacak kaydı ile gider yazabilirsiniz.
 
Cari kur farkı kalsın öyle. Dönem sonu stokla 20.000,00 TL öteleye bilirsin vergiyi bir problem doğurmaz. 31.12 de zaten fiili stok bırakacaksın. Envanter defterinede yazılacak olan 31.12 stok. O zaman bir sorun kalmaz.
 
Yakalanırsa değil de tespit edilirse desek daha hoş olur.

ikinci olarak ta mevzuat açısından oluşan kar üzerinden verginin ödenmesi yasal bir zorunluluktur.

Tahakkuk ettirilip ödenmemesi ayrı bir karardır mükellef açısından.

Özetle mevzuat açısından yapılması gerekenler yapıldıktan sonra doğacak sonuçlar ile yapılmaması, ihmali veya kasıtlı olarak yapılmamasının doğuracağı sonuçlar mükellefi bağlayacaktır.

Mesleki paylaşım açısından ;

Cari kur farkı kalsın öyle. Dönem sonu stokla 20.000,00 TL öteleye bilirsin vergiyi bir problem doğurmaz. 31.12 de zaten fiili stok bırakacaksın. Envanter defterinede yazılacak olan 31.12 stok. O zaman bir sorun kalmaz.

stok yoksa ne yapılacak :)

denetim elemanı stok, randıman v.s. detaylı çalışma yapınca tespit edilebilir.

Başka ne önerirsiniz.
 
Son düzenleme:
Sayın tanca,

3 aylık dönemde 100.000,-- TL kur farkı çok büyük rakam. Firmanın hacmini bilmiyorum ancak umarım doğru hesaplanmıştır. Hesaplamayı doğru yapmanızı öneririm. Finansal sıkıntı ise sorun tavsiyem beyanı doğru yapıp ödemenin yapılabildiği kadarını yapıp (örneğin 1000,-- TL ise çıkan vergi 800,-- TL ödemek ve 200,-- TL sadece gecikme cezası ile ilk fırsatta ödemek ) kalanı ertelemektir. Birçok derdi bertaraf eder. Bir hatırlatma da cari hesap değerlemeleri için, sadece yurtdışı borç/alacak ve bankalar/kasa/çek dövizlerini değerlemeniz zorunludur. Umarım yazdıklarımın yararı olur.
 
Sayın Tanca

Sayın Tozlumalimüşavirlik yazdıklarına katılmak mümkün değil ''Cari kur farkı kalsın öyle. Dönem sonu stokla 20.000,00 TL öteleye bilirsin vergiyi bir problem doğurmaz. 31.12 de zaten fiili stok bırakacaksın. Envanter defterinede yazılacak olan 31.12 stok. O zaman bir sorun kalmaz.

Bu tamamen hatalı bir cümle olmuş bunun anlamı veya benim anladığım''Kar ne çıkarsa çıksın sen onu stokla oynayarak istediğin rakama getir.'' demek

doğru olan diğer formdaşlarımızın yazdığı gibi doğrusunu yapın.(Yukarda diğer formdaşlarımızın yazdığı gibi denetim elemanı stok, randıman v.s. detaylı çalışma yapınca tespit edilebilir. )

Ödeme konusuna gelince;Genelde çıkan vergiyi mükellefler ödeyemedikleri zaman GEÇİCİ VERGİ dönemlerinde bu vergiyi bir sonraki dönemlerde mahsup edebilmekte fakat Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilme dönemi olan 01.04..... kadar ödemedikleri takdirde Geçici Vergiyi Kurumlar beyannamesinde mahsup edemezler.Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilme tarihi olan 01.04..... tarihine kadar ödenmeyen bu vergi için TERKİN TARİHİ'E kadar Gecikme Zammı ve Gecikme Cezası öderler.

Saygılarımla


 
Üst