fonradar

Çay,kahve ve meşrubat otomotları

fatmanur

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Eki 2005
Mesajlar
218
Konum
.
arkadaşlar bu konuda yardımınız alabilirmiyim
çay kahve ve meşrubat otomotlarından yapılan satışlar nasıl muhasebeleştirlmelidir
 
Ynt: çay,kahve ve meşrubat otomotları

sevk irsaliyesi ile malları otomata yüklersiniz. daha sonra 7 günde bir gider satılanı tespit edip faturasını şu nolu otomatın veya şuradaki otomatın muhtelif müşterilerine diyip fatura düzenlersiniz. ve olağan kaydınızı yaparsınız. bana en mantıklısı bu geldi.
 
Ynt: Çay,kahve ve meşrubat otomotları

bizde böyle düşündük . yani başka yolu varmıdır acaba veya herhangi bir teblig falan ?
 
Ynt: Çay,kahve ve meşrubat otomotları

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)



Sayı : B.07.1.GİB.4.01.17.02/608 25/01/2008



Konu : Otomat makineleri ile yapılan

satışlarda belge düzeni

V.U.K. Md. 229, 232.





İlgi : ???.. tarih ve ???? Genel Evrak kayıt sayılı dilekçeniz.



İlgide kayıtlı dilekçenizde, ???.. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ????.. vergi numaralı mükellefi olduğunuz ve otomat makine işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz açıklanarak, muhtelif mekanlara yerleştirilmiş olan otomat makineleri ile satışını yapmış olduğunuz ürünlerin (kahve ve kahve karışımlı ürünler), makinelere sevkinde ve satışında belge düzeninin nasıl olacağı konusunda bilgi istenilmektedir.



Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229?uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Aynı Kanunun 230. ve müteakip maddelerinde de belge düzeni ile ilgili düzenlemelere yer verilmiştir.



Benzer bir konu hakkında Maliye Bakanlığınca İstanbul Defterdarlığına yazılan ????. tarih ve ??.. sayılı yazıda;

?Bilindiği üzere, 143 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile muamele miktarı fazla veya satış süratleri yüksek bazı emtia türlerinde, perakende satış fişi kullanılmasındaki güçlükler nazara alınarak; tütün, sigara, kibrit, pul, milli piyango bileti, alkollü içki ve alkolsüz meşrubatın perakende satışını yapınlar ile gazete ve ekmek bayilerinin mübayaa ettikleri bu tür emtiayı mübayaa gününde elde mevcut vesikalarına dayanarak mübayaa bedeli üzerinden giriş, aynı miktar emtiayı aynı tarihte, Vergi Usul Kanununun 232?nci maddesinin son fıkrası gereğince düzenleyecekleri faturalara dayanarak satış bedeli üzerinden çıkış kayıt etmeleri uygun görülmüştür.



Daha sonra yayımlanan 173 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu imkandan sadece tütün, sigara, kibrit, pul, milli piyango bileti, gazete, çay ve kahve satışı yapan mükelleflerin yararlanabileceği belirtilmiştir. Ancak, söz konusu makinelerin fiş verebilme özellikleri olmadığından, bu makinelere satışı mümkün olan her türlü emtianın, 143 ve 173 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen yöntemle ve makinedeki numaratörün değiştirilemez, silinemez olması ve hafızada geçmiş bilgileri saklıyor olması koşulu ile fatura düzenledikten sonra makineye konulmasında sakınca bulunmamaktadır.? denilmiştir.



Yukarda yapılan açıklamalara göre; otomat makineleri aracılığı ile satışı yapılacak ürünlerin sevki anında ?muhtelif müşterilere? ibareli sevk irsaliyesinin düzenlenmesi ve ürünlerin makinelere konulmasından önce Vergi Usul Kanununun 232?nci maddesinin son fıkrası gereğince fatura düzenlenmesi gerekmektedir.



Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Çay,kahve ve meşrubat otomotları

teşekkürler bu çok iyi oldu yalnız son cümleden şunu anladım ürünler makineye sevk irsaliyesi ile yerleştirildikten hemen sonrasında fatura düzenlemesi gerekiyor yani satılan değil makineye yerleştirilen ürünler faturalaştırılıp muhasebeleştirilecek doğrumudur .
 
Ynt: Çay,kahve ve meşrubat otomotları

fatmanur ' Alıntı:
teşekkürler bu çok iyi oldu yalnız son cümleden şunu anladım ürünler makineye sevk irsaliyesi ile yerleştirildikten hemen sonrasında fatura düzenlemesi gerekiyor yani satılan değil makineye yerleştirilen ürünler faturalaştırılıp muhasebeleştirilecek doğrumudur .

peki bu özelgeye göre hareket ettik diyelim.

ben makineye 500 tl lik gıdayı yükledim. daha 10 liralık mal satmadan makine işinden vazgeçtim. çıkışını yaptığım malı geri nasıl alacam. gider pusulasımı kesecem kendi kendime veya iade faturasımı kesecem. özelge çok saçma bir özelge olmuş. bence önce sevk irsaliyesi düzenlenmeli ve mal satışı 7 günde bir tespit edilerek faturaya bağlanmalıdır. malın teslimi gerçekleşmeden çıkış yapılması mantıksızdır.
 
Ynt: Çay,kahve ve meşrubat otomotları

Merhaba ;

Fatura düzenleme kısmı bir önceki ile aynı olan bir başka özelge ;

T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Usul Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1-12446 26/09/2006*7509

Konu : Otomat makinelerden yapılan satışlarda belge düzeni hk.

İlgi: ????Vergi Dairesi Müdürlüğüne verilen 24.08.2006 tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde; firma veya halka açık yerlere sözleşme veya gerekli resmi izinlere istinaden yurt dışından getirtmiş olduğunuz otomat makinelerinin içlerine sıcak ve soğuk içecekleri koyup işlettiğiniz, bu makinelerin çalışma sisteminin ise paranın makineye atıldıktan sonra istenilen ürün butonuna basılarak ürün elde edilmesi olduğu, aynı gün hangi fiyata kaç adet ürün satıldığı konusunda makinenin hafızasında kayıtlı olan değiştirilemeyen, silinemeyen döküm alındığı, söz konusu makinelerin kurulu olduğu firmaya fatura düzenlendiği, ancak halka açık yerlerde bulunan makinelerinizle ilgili olan ?gelirlerinizi muhtelif müşteriler? adı altında fatura ile belgelendirileceği belirtilerek, yapılan işlemlerin vergi mevzuatı açısından uygun olup olmadığı hususunda görüşümüz sorulmaktadır.

Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun 229?uncu maddesinde faturanın tarifi; ?Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterilerin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.?şeklinde yapılmıştır.

Benzer bir konu hakkında Maliye Bakanlığından alınan 01/09/1993 tarih ve 54278 sayılı yazıda; ?143 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile muamele miktarı fazla veya satış süratleri yüksek bazı emtia türlerinden, perakende satış fişi kullanılmasındaki güçlükler nazara alınarak; tütün, sigara, kibrit, pul, milli piyango bileti, alkollü içki ve alkolsüz meşrubatın perakende satışını yapanlar ile gazete ve ekmek bayilerinin mübayaa ettikleri bu tür emtiayı mübayaa gününde elde mevcut vesikalarına dayanarak mübayaa bedeli üzerinden giriş, aynı miktar emtiayı aynı tarihte, Vergi Usul Kanunu?nun 232?nci maddesinin son fıkrası gereğince düzenleyecekleri faturalara dayanarak satış bedeli üzerinden çıkış kayıt etmeleri uygun görülmüştür.

Daha sonra yayımlanan 173 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu imkandan sadece tütün, sigara, kibrit, pul, milli piyango bileti, gazete, çay ve kahve satışı yapan mükelleflerin yararlanabileceği belirtilmiştir. Ancak, söz konusu makinelerin fiş verebilme özellikleri olmadığından, bu makinelere satışı mümkün olan her türlü emtianın, 143 ve 173 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen yöntemle ve makinedeki numaratörün değiştirilemez, silinemez olması ve hafızada geçmiş bilgileri saklıyor olması koşulu ile fatura düzenledikten sonra makineye konulmasında sakınca bulunmamaktadır.? denilmektedir.

Bu açıklamalara göre; otomat makineleri aracılığı ile satışı yapılacak ürünlerin otomat makinelerine konulmadan önce Vergi Usul Kanunu?nun 232?nci maddesinin son fıkrası gereğince firmanızca fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

???????.
Grup Müdür V.
 
Ynt: Çay,kahve ve meşrubat otomotları

yalnız verdiğiniz bu özelgeler sadece konuya taraf olanları bağlar, bu özelgelere göre hareket etmeyin.

Bağlı bulunduğunuz yerin, defterdarlığından kendiniz özelge talep edin.
 
Üst