Ceza Hesaplama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan oraget
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

2008 yılında bir şirkette çalıştım.
işveren ssk mı yapmamış, aslında yapmış ancak 95 gün çalışmama rağmen 10 gün çalışmışım göstermiş ve asgari ücretten göstermiş.
benim net maaşım 2.500 TL 'idi.

şimdi işveren benimle anlaşma yoluna gidiyor. şikayette bulunmamam karşılığında tüm ödemesi gereken prim ve cezaları ödemeye razı.

acaba aşağıdaki çalışma süreleri için temmuz 2010 itibarıyla alacağım prim ve gecikme faizleri ne olur?

aylık net maaş : 2500
şubat 2008 - 20 gün çalışma (1.600 TL)
mart 2008 - tam ay
nisan 2008 - tam ay
mayıs 2008 - 15 gün

ben şöyle hesapladım.

her bir ay için ayrı ayrı, toplam maliyeti hesapladım. mesela şubatta 20 gün çalıştığım içni maliyet az çıktı.
sonra bu maliyetten net ücreti çıkardım.
aradaki farkı
http://app2.sgk.gov.tr/geczam/ bu adreste doldurarak faizi buldum.

yani gecikme faizi maliyet - net maaş'a mı uygulanır acaba?

Ynt: Ceza Hesaplama

O tarihde çalışan tek sigortalı siz miydiniz? Başka çalışan yok muydu?
Bildirgelerini vermişmiydi yani işveren?

vardı.
hepsi asgari gösterilmiş
ama primleri tam yatmış.

benim 10 gün gösterilmiş

Sayın Oraget;

Öncelikle ve çok önemli olarak belirtmek isterim ki; işveren ile anlaşma biçiminiz ve hesabınız yanlış. Diyeceksiniz ki ben soru sordum soruma cevap verin.Ancak değerleme yaparak olay ile ilgili forumdan daha sonra faydalanacak kişilerede katkısı olması için bu şekilde yazıyorum. Kesinlikle kişisel değildir.

SSK nız eksik bildirilmiş ise; gerçek maaşınız üzerinden ceza ve prim miktarlarının hesabı doğru olmaz.
Zaten primler sizin değil maaşınızdan kesilerek devlet yatması gereken rakamdır.

Öncelikle gerçek ücretinizden çalıştığınız gün kadarının işçi payını mı işveren payı dahil haline mi anlaştınız o önemli. Diyelim ki ikisi için anlaştınız. Gerçek ödenmesi gerekeni buldunuz bu rakamdan sonra gelir vergisi için anlaşma yaptınız mı? Geli vergisi ne olacak. Yine farz edelim ki hepsi dahil anlaştınız. Toplam rakamı aşağı yukarı buldunuz, sizin için yatan 10 günün de hesabını düşmeniz gerekir. Ayrıca asgari geçim indirimi konusuda olayın içine girer, aldınız mı almadınız mı? Aldıysanız gelir vergisi hesabından düşülmesi gerekir.
Birde cezalar konusu var. İşe girişiniz zamanında mı yapıldı yapılmadıysa bunun cezası var. Sadece eksik bildirilmiş günleriniz var bunlar için ek bildirge verilecek tam 4 ay ek primler hesaplanıp tahakkuk edecek.

Ama ben size yine aşağıya basit bir tapola yaptım belki yardımı olur. Yalnız bildirge hesabınızda vergi matrahı aşımı var onuda görmezden geliyorum.En son sorunuz olan; net ücretten mi hesaplanır, hayır brüt ücretten hesaplanır.

Dönem net brüt ssk işçi ssk işveren işsizlik işçi işsizlik işveren gelir vergisi
Şubat/2008 1600 2.233,07 56,78 79,09 4,06 8,11 210,44
mart/2008 2500 3.489,19 85,18 118,64 6,08 12,17 315,67
nisan/2008 2500 3.489,19 85,18 118,64 6,08 12,17 315,67
Mayıs/2008 1.250 1.744,59 42,59 59,32 3,04 6,08 157,03

Dediğim gibi bu şekilde adil bir hesaplama olmaz. Mesala o dönemde ihbar tutarınız.1.373,50 yapıyor, bunu alabilirsiniz.
Yada eksik yatan ssk işçi priminide ekleyebilirisiniz. İşverende o dönemde eksik bildirerek bunu muhasebe kayıtlarında gider göstermedi sonuçda.

Naçizane tavsiyem 3000-5000 gibi bir rakam üzerinden mağduriyetinizi talep etmenizdir.
Teşekkürler.

Sibel Hanım,
uzun ve detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Ben bir bilgisayar programcısıyım.
birkaç aydır şahıs firmam var.

Bu işverenin yanında 95 gün çalıştım (iş günü olarak değil,)
işten ayrıldıktan çok sonra bu adam bana başka bir iş teklifiyle geldi, sözleşme imzaladık ve ben ayrı bir firma olarak işi kabul ettim. yani proje ortaklığı gibi düşünün.

o projenin gereğini yerine getirirken, bana bazı başka iş taleplerinde de bulundu, ben de gerekli ücret karşılığı bu işleri kabul etmeye başladım.
Bu süreçte samimiyetimiz arttı ve bana ssk ile ilgili yüklü bir ceza ödediğini, benim de primlerimin yattığını söyledi. Benim primlerimden haberim yoktu. Bu adam bu konuyu açınca merak edip, internetten primlerimi sorguladım ve işten ayrılmadan 10 gün önce işe girmiş gösterilip, toplam primim 200 tl olarak yatırılmış.

ben bu olayı yine umursamadım...

kısa süre sonra, yaptığım proje için yapması gereken ödemenin zamanı epey aşınca ben bununla tüm ilişkimi keseceğimi ve sözleşme yaptığımız işi de yapmayacağımı söyledim. Bana olan borcu 2.000 TL'idi.
Sözleşme de ise, sözleşme şartlarını yerine getirmeyen kişinin 10.000 TL ödemesi öngörülüyordu.
Yani şimdi ona göre benim 10.000 TL ödemem gerekiyor.
Ben de bu konuyla ilgili dava açabilecğeini ve haklı olursa ödemek zorunda olduğumu söyledim. Kendisi 2 aydır dava açmaktan kaçınıp, "paşa paşa vereceksin" babında konuşmaya devam ediyor.

Ben de en sonunda ödenmemiş ssk primlerinin hepsinin bu 10.000 den düşülerek kalan bakiyenin tarafımdan ödeneceğini söyledim.

Bu anlaşmayı kabul etti.
Bu durumda beni çalıştırdığı sürece devlete ödemesi gereken her bir kuruş meblayı bu 10.000 TL'den düşmemiz şeklinde bir anlaşma var. Yani bu işin sonunda bile ben borçlu çıkacağım, hiç haketmediğim halde.

O yüzden devlete ödemesi gereken vergi benim cebime girmeyecek sadece borcumdan düşecek.
O yüzden tam meblayı öğrenmem lazım.
Benim yaptığım hesapta 7.999 TL çıktı.

Çok uzun yazdığım için özür dilerim, ancak buna rağmen bile anlatamamış olabilirim.
aşağıda 7.999 tl için yaptığım hesap var.

Şubat 2008 ? 20 Gün Çalışma
Net Maaş : 1.600 TL
Toplam Maliyet : 2.713 TL
Fark : 1.113 TL

Mart 2008 ? Tam Ay Çalışma
Net Maaş : 2.500 TL
Toplam Maliyet : 4.239 TL
Fark : 1.739 TL

Nisan 2008 ? Tam Ay Çalışma
Net Maaş : 2.500 TL
Toplam Maliyet : 4.338 TL
Fark : 1.888 TL

Haizran 2008 ? 15 Gün Çalışma
Net Maaş : 1.250 TL
Toplam Maliyet : 2.119 TL
Fark : 869 TL

Çalışma Süresince Biriken Net Maaş : 7.850 TL
Çalışma Süresince Biriken Toplam Maliyet : 13.409 TL

Gecikme Faizleri (6 temmuz 2010 itibariyle)
Şubat Ayı : 1.113 --> 516 TL
Mart Ayı : 1.739 --> 772 TL
Nisan Ayı : 1.888 --> 800 TL
Mayıs Ayı : 869 TL --> 350 TL

Toplam Faiz : 2.440 TL

Toplam Maliyet ? Net Maaş : 13.409-7.850 = 5559 TL

Ödenmemiş Bakiye : 5559 + 2440 = 7999 TL

Sayın Oraget;

Hesabınıza aşağı yukarı doğru diyelim. Buna birde işe giriş bildirgesinin zamanında verilmemesi asgari ücretin 2 katı daha ekleyin.
Hesabınız biraz daha azalır.

Başarılar dileği ile...

Sibel Hanım,
Çok teşekkür ederim, içime su serptiniz.

Çalışmalarınızda çok çok başarılar.
Çok mutlu oldum.

(bu arada aşağı yukarı derken gerçekten aşağı yukarı değil mi :) arada binlerce tl oynamıyordur hatam umarım)