fonradar

Ciro Primi

aşkınbulduk

Tanınmış Üye
Üyelik
20 Ara 2008
Mesajlar
2,539
Konum
istanbul
kontör ve hat satan müşterimiz , her ay sonunda ciro prim faturası kesiyor. Satıcı bayiye. Ciro prim faturasında kdv malın tabi olduğu oran mı olacak..?.

116 nolu tebliğ de onu söylüyor..26 nolu tebliğde bu işlemin bir hizmet işi olduğu ve genel orana tabii olduğu belirtiliyordu.
 
Sevgili aşkın,

Genel orana tabi ama mal ile ilgisi yok. Ama ne 116 nede 26 sayılı tebliğlere göre onların her söylediği yalan oldu. Tedavülden kaldırdık.
 
Alınan malın değerini düşüren yani bir nevi iade faturası gibi de düşünülemez mi. Şu anda tam hatırlayamıyorum ama bu şekilde bir mevzuat okuduğumu hatırlıyorum. Ör. alınan firma 100 TL kontür satarsan anan 10 TL ciro primi veriyorum diyor bu durumda aldığın kontürün değeri 90 TL olmuyor mu?
 
Sevgili aşkın,

Genel orana tabi ama mal ile ilgisi yok. Ama ne 116 nede 26 sayılı tebliğlere göre onların her söylediği yalan oldu. Tedavülden kaldırdık.

değerli abim günaydın,
bu 2012 den önce sizin dediğiniz gibi idi ancak 116 nolu tebliğ ( her ne kadar genel uygulama tebliğinden sonra hükmü kalmadıysa da ) değişiklik yok. Yani idare malın KDV si ile aynı olmasını istiyor.

şimdi ben % 00 kdv.li kontör satıyorum ama bu satışımdan doğan prim alacağım % 00 olması gerekir...
 
Sevgili Aşkın,

Prim genel olarak ciroya oranlı bir taltif. Ürünün kendiyle ilgisi yok. Genel orana tabi.
 
Merhaba,
Aynı durumu biz de yaşadık firma olarak. Daha önceden genel orana tabi tuttuğumuz ciro primini, tebliğ gerekği artık mal alışındaki kdv oranından dönüyoruz. Lojistik, Aktivite vs. primler genel orana tabi iken, ciro primi alış kdv oranına tabi tutuluyor.
Saygılarımla...
 
Sevgili Kardeşim Aşkın

Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hâsılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan iskontolar esas itibarıyla, asıl işleme ilişkin KDV matrahının değişmesi sonucunu doğurmaktadır. Dolayısıyla, KDV matrahında değişiklik vuku bulduğu bu gibi durumlarda 3065 sayılı Kanunun35 inci maddesine göre düzeltme yapılması gerekmektedir.
Bu itibarla, fatura ve benzeri vesikalarda gösterilmeyip belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında yapılan iskontolar nedeniyle KDV matrahında değişiklik vuku bulduğu hallerde düzeltme işlemi, alıcı tarafından satıcı adına bir fatura ve benzeri belge düzenlenmek ve bu amaçla düzenlenecek belgede, KDV matrahında değişikliğe neden olan iskonto tutarına ilk teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlem için geçerli olan KDV oranı uygulanmak suretiyle yapılacaktır.

Yukarıdaki açıklamalara göre kontör ve hat satan müşterinin bayiye düzenleyeceği faturada ilk teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlem için geçerli olan KDV oranı uygulanmak suretiyle işlem yapılacaktır. Yani oran ''0'' ise 0, ''1'' ise 1 , ''8'' ise 8 ''18'' ise 18

(Kusura bakma uzun süredir forma giremiyorum. Seninle yazışamadık Muhasebe ve Denetim üzerine Doktara yapıyorum.İnşallah bu hafta sonu görüşürüz.)
 

Benzer konular

Üst