Çocuklar İçin Sağlık Primi Ödenecek mi?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
06.12.2008 Resul KURT [email protected]

Özellikle son günlerde bir çok okurumuz, kız çocuklarının sağlık yardımından yararlanıp yararlanmayacaklarını soruyor. Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen 5510 sayılı Kanuna göre; genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;

a) Eşi,

b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi hálinde 20 yaşını, yüksek öğrenim gör-mesi hálinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları,

c) Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilmektedir.

Kanunun yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinde ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmakta ve bunların sağlık yardımları devam etmektedir.

Genel sağlık sigortalısı olması gerektiği halde tescili yapılmamış olan ana ve babaların çocukları sağlık hizmeti sunucularına başvurduğu tarih itibarıyla ana ve babalar genel sağlık sigortalısı sayılmak suretiyle 18 yaşını dolduruncaya kadar bakmakla yükümlü olunan kişi olarak genel sağlık sigortalısı sayılırlar.

Bakmakla yükümlü olunan kişi olmaları nedeniyle genel sağlık sigortası kapsamındaki ana ve babaların çocukları gelir durumuna bakılmak suretiyle prim ödemeden veya prim ödeyerek genel sağlık sigortalısı sayılırlar.

Evlenen veya işe giren kız çocuklarına sağlık yardımı yok

Ancak durumlarında değişiklik olduğunda (çalışmaya başladıkları veya evlendikleri takdirde) sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları sona erer ve daha sonra işten veya eşlerinden ayrılmaları durumunda Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenir. Yani, Aile içinde kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden (212.90.-YTL) az olması? halinde primleri Devlet tarafından karşılanacak. Aile içindeki kişi başına düşen aylık geliri; Brüt asgari ücretin üçte biri (212.90 YTL) ile asgari ücret arasında olanlar, brüt asgari ücretin üçte birinin yüzde 12?si (25.55 YTL), Brüt asgari ücret (638.70) ile brüt asgari ücretin iki katı (1.277,4) arasında olanlar, brüt asgari ücretin yüzde 12?si (76.64 YTL),Brüt asgari ücretin iki katından (1.277,4) fazla olanlar, brüt asgari ücretin iki katının yüzde 12?si (153.29 YTL) tutarındaki primlerini kendileri ödeyecekler.

Boşanmış eşlerin çocukları

Ana ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı ana ya da baba üzerinden sağlanır. Velayet hakkı verilmeyen kişinin üzerinden de sağlık hizmeti ile yol gideri, gündelik ve refakatçi hakları sağlanabilir. Bu durum, çocuğun sağlık hizmeti ve yol gideri, gündelik ve refakatçi haklarından yararlandırılacağı ana ya da baba tarafından SGK?ya verilecek bir dilekçe ile belgelenir.

Genel sağlık sigortalısının tescili aşamasında veya sonrasında bakmakla yükümlü olduğu kişilerin elektronik ortamda kurumca tespit edilememesi halinde, genel sağlık sigortalısı tarafından bildirim yapılır.

Kurum, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu; eşinin, 18 yaşını doldurmuş çocuklarının, ana ve babasının sağlık hizmetlerinden ve yol gideri, gündelik ve refakatçi haklarından yararlanma hakkının devam edip etmediğini öncelikle elektronik ortamda periyodik olarak kontrol eder. Bunun mümkün olmaması hálinde gerekli belgeleri kişilerden isteyerek kontrolü yapar.

Yetim kız çocuklarına sağlık yardımı var

Sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık alan kişiler genel sağlık sigortalısı sayıldıklarından, bu durumdaki yetim aylığı alan kız çocukları yetim aylıklarını aldıkları sürece sağlık hakkından yararlanma hakkına sahiptir. Ayrıca çalışmaya başlaması veya evlenmesi nedeniyle aylıkları kesilen yetim kız çocukları boşanır veya işten ayrılırlarsa yeniden aylıkları bağlanır. Evlenme yardımı almış yetim kız çocukları 2 yıl bitmeden boşanırsa 2 yıl tamamlandıktan sonra yetim aylığı bağlanır ama aylık alamadığı bu dönemde dahi sağlık yardımı verilir.
* * *
Tüm okurlarımızın kurban bayramını en içten dileklerimle kutlarım.
 
Üst