Cuma Çalışıp Çıkanlar

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TALŞIK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
2 Ağu 2005
Mesajlar
18
Değerli Arkadaşlar

İşyerimizde günde 9 saat çalışılıp cumartesi pazar tatil yapılmaktadır, cuma günü çalışıp çıkan işciye üçreti hesaplanırken o hafta için 5 günmü hesaplanmalı yoksa, cuma çalıştığı için cumartesi pazarında üçreti de verilmeli o zaman pazarın tarihi çıkış tarihimi olmalı.

ilginize teşekkürler.
 
hafta içi 45 saat çalıştığınız için cumartesi pazarında ücretini vereceksiniz.
hafta içi 6 hafta tatili 1
 
Cuma çalışıp çıkanlar

Merhaba,
Bence Ccuma günü çıkan işçiye 5 gün ücreti ödenmeli ve çıkış tarihi işten
çıktığı Cuma günün tarihi olmalı.
 
Sayın Kemal,

Bu konu daha önce görüşülmüştü ama hatırlatma olarak aşağıya kanun maddelerini tekrar alıyorum.

Kod:
Hafta tatili ücreti 

MADDE 46. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. 

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

Şu kadar ki; 

a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri, 

b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,   

c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, 

Çalışılmış günler gibi hesaba katılır. 

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır. 

Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir. 

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir.

Kod:
Çalışma süresi 

MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. 

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir. 

Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir. 

Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedibuçuk saat ve daha az çalışılması gereken işler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Sayın zarha'nın dediği gibi, hafta sonu ücretini ödeyeceksiniz.
 
Cuma çalışıp çıkanlar

Sayın; Soner Tecim

Sizin yazmış olduğunuz İş Kanunu hükümleri iş akitleri devam eden çalışanlar için geçerli işçi Cuma günü çıktı ise, çalışmış olduğu 5 günün ücretini ödeyip Cuma tarihinde çıkışını yapıp gereken belgeleri imzalatırsınız.

Eğer bu işçiyi C.tesi veya Pazar gün çıkış yaparsanız, işçi C.tesi veya Pazar günü herhangi bir şekilde ÖLÜR ise, bu işçininden 1 yıl veya daha fazla çalışması da varsa, o zaman bu işçiye kıdem tazminatı ödeme zorunluğunuz doğmaz mı ?
 
Merhaba,
Arkadaşlar İş Kanunu çok açık eğer 45 saat çalışmışsa hafta tatili ücretinin ödenmesi gerekiyor. Eğer ödemezseniz, işçi şikayet etmezse hiç bir şey olmaz, ama şikayet etmesi durumunda sadece bir günlük ücret yüzünden başınız ağrır.
 
Merhaba,

Kemal bey, zannedersem puantaj usulüne göre işçinin çalıştığı gün sayısınca ücrete hakettiği kanısında. Ama burada devamlı bir işten söz ediyorsak ki kanunen bu süre haftalık 45 satle sınırlandırılmıştır. 45 saatin üzerindekiler fazla mesai kavramına girer. O zaman işverenin işçisine hafta tatilini yaptırıp ücretini de ödemesi gerekiyor.

İş kanunu Mad. 32/ 5.p

İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.

Madde 0046: Hafta tatili ücreti

Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

Hülasa : İşçiniz Cuma günü işyerini terkediyor ama siz çıkışını pazar gününden beyan ediyorsunuz. Bir de işçinin fesih sebebi varsa kıdemi ölçüsünde tazminatını kuruşuna kadar hakeder. Yok siz çıkarıyorsanız yine öyle.
 
Re: cuma çalışıp çıkanlar

TALŞIK' Alıntı:
Değerli Arkadaşlar

İşyerimizde günde 9 saat çalışılıp cumartesi pazar tatil yapılmaktadır, cuma günü çalışıp çıkan işciye üçreti hesaplanırken o hafta için 5 günmü hesaplanmalı yoksa, cuma çalıştığı için cumartesi pazarında üçreti de verilmeli o zaman pazarın tarihi çıkış tarihimi olmalı.

ilginize teşekkürler.

sayın Taşlık

İşverenin bir hafta içinde 45 saat çalıştırdığı işçilere bir gün hafta tatili ücreti ödemesi yükümlülüğü vardır. Bu nedenle çalışılmadan geçen Cumartesi günü için herhangi bir ödeme yapması söz konusu olamaz.

Cumartesi günü çalışılmaması hafta tatilinin hesabında çalışılmış gibi sayılan "işveren tarafından verilen ücretsiz izinler" kapsamında mütalaa edilmelidir.

Diğer taraftan fazla mesai ücreti bir haftalık çalışma içinde 45 saatin aşılması halinde söz konusu olacağından, bu çalışmalar için fazla mesai ödenmesi de söz konusu değildir.(4857 s.k. m:41)
------------------------
Selamlar
Osman Erol
 
konuyu okurken aklıma şöyle bir fikir geldi :

çıkışı cuma günü olarak versek ve pazar ücretini ek ücret gibi kazanca ilave etsek nasıl olur ?

çünkü işçi işi cuma terk ediyor ve iş kanununda sadece "ücret ödenir" yazıyor.
 
Cuma çalışıp çıkanlar

soyluca' Alıntı:
Tamer Başkan ödenir diyorsa ödenir. (Ödenmez zannediyordum.)
Sayın Soyluca,
Sanırım siz daha yolun başındasınız, o yüzden böyle bir düşünceye sahipsiniz.O zaman bizim burada konuları tarşışmamıza ne gerek var, sayın BAŞKAN'a öğrenmek istediklerimizi sorarız o ne derse yaparız. :D
 
Re: cuma çalışıp çıkanlar

Eğer bir çalışan günde 9 saat ve haftada 5 gün çalışıyor ve cumartesi pazar tatil yapıyorsa o çalışan haftada 45 saat çalışıyor demektir. dolayısıyla cumartesi ve pazar tatilini hak eder eğer bu çalışan cuma günü istifa etti ise çıkışı pazar günü gösterilmelidir.
 
Re: cuma çalışıp çıkanlar

Merhaba;

İzninizle bende bir yorum yapmak istiyorum.

Öncelikle bu kişi çalışmaya devam etseydi, ona çalışmadan haketmiş olduğu, Cumartesi ve Pazar ücretini verecektik.Sanırım bunda herkes hemfikir.
Şimdi o zaman neden haketmiş bir ücreti vermiyoruz?
Kanundan doğan hiçbir hakkı yoksayamayız.

Kişiye işten ayrıldığında İbraname imzalatıyoruz, "Bütün kanundan doğan haklarımın hepsini aldım" diye.

İşçinin işten çıkış günü pazar günü olur ve Cumartesi Pazar ücretini alır.

Benim görüşüm bu yönde.

Kolay gelsin.
 
Üst