Cuma Namazı Yasağı

S.a iki hafta önce cuma namazı na giderken servis inişinde küçük bir kaza yaşandı bu yüzden iş yeri cuma namazı nı yasakladı ve fabrika personeline bildiri yayınladı cuma namazı yasakladı kanunen hakkımızı nasıl arayabiliriz

Cuma namazına gitmek için izin talebinde bulunursunuz yazılı olarak,
böylece kanunen ücretsiz izin talep etme hakkınızı kullanmış olursunuz.

İş kanununda cuma namazı diye bir izin yok sanırım
Yok elbette, iş kanununda bankada işim var, eşimi dr. a götüreceğim, oğlum evlenecek alışverişe gideceğim diye özel izinler de yok.
YAzılı olarak ücretsiz izin talep eder ilgilisi, işveren de uygun görürse verir.

Yine bu bölümde diğer bir üye sn.szor "cuma namazına gitmek yasak"başlığı altında benzer ileti sunmuş,paylaşımda bulunmuştuk,aynı işyeri ve aynı konu ise benzer görüşlerimiz bu ileti içinde geçerlidir.
sn.yanarmurat37 bu duruma istinaden;
a-aynı olay mı değil mi?
b-değil ise daha önceleri cuma namazına gitme noktasında izin veriliyor da şimdi mi verilmez oldu?
noktalarına açıklık getirir ise tekrar paylaşabiliriz.

Seref bey. Sizin yazdıklarınız ve yargı kararları ile ilgili bir yazı yazdım avukat danışmanına sordum haklı fesih sayılmaz ve dilekçe yazıp işveren anlaşmaya gidersenizde eline koz vermiş olursunuz dedi işden cıkıp konuyu yargıya taşımanız gerek dedi .
Örnek yazı
Cuma namazı saatleri ile ilgili iş yerinde namaz satlerine izin verildiği ve cuma namazına gitmek için servis imkanı tanındığı calışdıgım 2 yıla aşkın bir süre devam ettigi bir sorun yaşanmadığı hatta öglen arasının yaz kış şaat uygulaması göre düzenlenerek buna imkan tanınmıştır. Bu tür calışma şekli iş sartı haline gelmiştir
Servis otobüsünün sürücüsünün hatalı davranışı sebebiyle meydan gelen ufak bir kaza neticesinde bundan sonra cuma namazına gidilmesi yasaklanması yani cuma namazı vakti verilen iznin kaldırılması ancak işçinin acık yazılı rızası alınarak mümkün cünkü bu izin noktası artık calışma haline gelmiş işveren bu noktayı degiştiremez.
Çalışanınız olarak kaza öncesi sorunsuz yani bu noktada engel /engelleyici davranışınız olmaksızın cuma namazı kılıyorduk kaza sonucu ulaşım imkanı saglamaz/saglamak istemezseniz işçi olarak kendi imkanımlarımla gidebilirim sorun olmamalı/sorun edilmemeli izin verilmiyor değil izin var fakat servis verilmiyor olabilir bunun sebebi ya kaza düşüncesi olabilir Kaza sonrası işveren olarak cuma namazına gitmesine yönelik izin verilmemesi/verilmemiş olması durumunda calışma koşularında esaslı degişiklik sayılır hukuken korunamaz
Bu tür calışma şeklinin değişmesi 4857 sayılı iş kanunu 22 maddesine aykırıdır
24 madde II -f bendidinin( son virgülden sonra ki) son cümlesine göre işçiye derhal haklı fesih verir.Çalışma sartları uygulanmazsa kanunen tarafıma doğmuş olan kıdem ve ihbar tazminatı maaş alacagımı yıllık izin ücreti alacagımı sosyal haklardan kaynaklanan yol yemek asgari geçim indirimi alacagımı tarafıma ödemenizi aksi takdirde alacakların tahsili için hukuksal yollara başvurcagımı ilerde acılması gereken davalarda yargılama giderleri ve vekalet ücretinin de tarafınıza yüklenecegini ihtaren bildiririm

Son düzenleme:
Sn.szor,
şahsen bende bu konuda sizleri bilgilendiren avukat arkadaşın görüşlerine katılamıyorum.
Sizin "cuma namazına gitmek yasak"başlığı altında yazdığınız ileti altında cevap verdim.
Burada da tekrar ediyorum,görüşlerimde noksan lık olabilir ama olayın esasına ilişkin hala aynı görüşteyim,farklı görüşü olan var ise buyursun paylaşalım(ki doğruyu öğrenmiş olalım)
Ayrıca sizin iletinizin,altında,Fesih konusuna ilişkin izlenecek yol noktasında,Sn.keremcem beyin görüşlerine de katılıyorum.