Damga Vergisi Kanunu

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Merhaba;
Damga vergisi ile ilgili 2 tane sorum var, yardımcı olabilirseniz sevinirim.Teşekkürler.


Soru1.İki şirket sözleşme yapıyorlar aralarında, bu durumda damga vergisini kim öder.?Hizmeti yapacak kişimi hizmeti alacak kişimi.?

Soru2.Diyelimki bir sözleşmede opsiyon sözkonusu.Bu durumda hangi tutar üzerinden damga vergisi kestirmek gerekir.?Örnek vereyim: Bir hizmetin yapılması karşılığında sözleşme yapılıyor, 50.000,00-ytl bedelli.Ancak şöyle de bir madde konuyor, eğerki hizmetten memnun kalınırsa bir sonraki ay hizmet devam ettirilecek ve bedel 200.000,00-ytl ye çıkacak.



Kolay gelsin.
Teşekkürler.
 
Ynt: Damga Vergisi Kanunu

1- damga vergisini,sözleşme hükümlerinden çıkar sağlayacak kişi/kişiler öder.yani
hizmeti veren öder.ama bazı becerebilenler, karşı tarafada ödettirebiliyor.
2- 50.000.00 ytl sözleşme hangi tarihler arasında yapıldıysa,onun toplamı üzerinden
damga verginizi ödersiniz. şayet;hizmetten memnun kalınıpta ,sözleşme devam
ederse yeni fiyat üzerinden hesaplanacak aradaki fark damga vergisini ödersiniz.
sözleşme devam etmezse,zaten ikinci d.v.de doğmaz.
Ayrıca sözleşmeye, d.v.ile ilgili açıklayıcı bir maddede koyabilirsiniz.
 
Ynt: Damga Vergisi Kanunu

Merhabalar

1. sorunun cevabı:

Damga vergisi kağıtlardan alınır. Mükellefi ise kağıtları imza edenlerdir. DVK. Md.3.) Hizmetle alakası yoktur. İmza edilen kağıt kaç adet ise vergi de o kadar artar.(DVK. Md.5.) Tahakkuk eden vergiyi kimin ödeyeceği taraflar arasında kararlaştırılabilir. Ancak bu vergi dairesini bağlamaz.

2. sorunun cevabı:

Verdiğiniz örneğe göre damga vergisinin matrahı 250.000 YTL olur. (Damga vergisi kanunun 4. maddesini okuyunuz.)
..............................
 
Ynt: Damga Vergisi Kanunu

Kağıtların Mahiyetlerinin Tayini
Madde No 4
Kapsam
Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılır ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunur.
Kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılır.

Mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınır.

------------------------

Aslında Opsiyonun olduğu yerde henüz hizmetin ifasının yapılması konusunda anlaşmanın sağlanmadığını anlıyoruz.Yani ilk şart olursa ikinci şarta geçilecek.Ya birinci şart olmazsa, bu durumda yapılmamış bir iş için damga vergisi ödenecek.Buradaki tutarda ufak rakamlar değil onun için üzerinde duruyoruz.Madde 4 te.

"Kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılır. "

cümlesindeki tazammun kelimesini araştırdım.Kelimenin anlamı mantık, içleme çıkıyor.Bu durumda kesin bir ibare varsa kanunda belirtilmiş maddelere göre hareket edilir kesin bir ibare yok ise sözleşmenin içeriğine mantığına göre hareket edilir diyebiliriz sanırım.Sizce yanılıyormuyum
nedersiniz.?

bu şekilde düşünüp uygulasak yanlışmı olur.?
 
Ynt: Damga Vergisi Kanunu

?Tazammun? kelimesinin anlamı içermek, içine almak demektir. Sizin bahsettiğiniz anlaşmada ileriye dönük olarak bir anlaşma söz konusudur ve bu da verginin konusuna girmektedir. Esasen bu durumda ?bir ve aynı asıldan doğma? söz konusudur. Buna göre olaya Damga Vergisi Kanununun 6. maddesi ikinci fıkrası hükmünün uygulanması gerekir.

Bahsi geçen fıkrada:

?Bir kağıtta toplanan akit veya işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğmuş iseler, sadece en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden vergi alınır.?

Denilmektedir. Buna göre yüksek olan işlem 200.000 YTL olduğundan verginin bu tutar üzerinden alınması gerekir.
..............
 

Benzer konular

Üst