fonradar

Danıştay Kararı -1996 Yılına Ait Aranıyor

Kerem21

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Haz 2005
Mesajlar
260
Dn. 4.D., 24.01.1997 Tarih E. 1996/330, K. 1997/632 numaralı kararını çok acilen arıyorum.
Lütfen yardım edin :?:

Saygılar.
Kerem Saruhan
 
Danıştay Dördüncü Daire

Tarih : 24.02.1997

Esas No : 1996/330

Karar No : 1997/632

Belgesiz satışlarda, matrah farkının; belgesiz mal satışından belgesiz mal alışının düşülmesi suretiyle bulunması gerekir.

İstemin Özeti: Davacının işyerinde yapılan fiili envanter sonucu bir kısım emtia alış ve satışları nedeniyle belge düzenine uyulmadığının tespit edilmesi üzerine bu tutarlar esas alınmak suretiyle re'sen takdir olunan matrah üzerinden gelir vergisi ve geçici vergi salınmış, kaçakçılık cezası kesilmiştir. Vergi Mahkemesi kararıyla, davacının belge düzenine uyulmadan yapılmış alış ve satışları mevcut olduğundan re'sen takdir nedeni bulunduğu' ancak belgesiz mal alış tutannın matrahın tespitinde dikkate alınmadığı ve matrahın belgesiz mal satışından belgesiz mal alışının düşülmek suretiyle bulunması gerektiği, ikmalen ve re'sen tarhiyatlarda geçici vergi salınmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle matrahın azaltılmasına, geçici verginin kaldırılmasına karar vermiştir. Davalı idare, yapılan tarhiyatın kanuna ve usule uygun olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.

Karar: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.

Bu nedenle temyiz isteminin reddine oybirliği ile karar verildi.
 
Çok teşekkürler.

Vergi inceleme raporu düzenlenmiş ve mükellef tarafından 10 gün önce uzlaşma talebi ile birlikte imzalanmış. Acaba şifahen Denetmenler Bürosuna bir dilekçe ile başvursam yeterli mi yoksa uzlaşma talebinden sonraki tarhiyat aşamasında Vergi Mahkemesine mi göndereyim?
 
...

yanlış anladı isem düzeltin, anladığım kadarı ile bir inceleme geçirdiniz, tarhiyat öncesi uzlaşma talep ettiniz.

şimdi ki sorunuzu net anlamadım ama
bu aşamadan sonra yapacaklarınız,
1- uzlaşmaya girmek
2- uzlaşırsanız, tutanakların vergi dairesine ulaşması ile size tahakkuk fişi kesilir ve belirtilen vadede ödemeniz istenir. süresinde ödemezseniz uzlaşmanın geçerli sayılmaması diye bir şey sözkonusu değil. daha sonra gecikme zamlı ödersiniz.
2- uzlaşamazsanız ihbarnamelerin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde cezalara 376 talep ederek ödeyebilirsiniz,
3- yada yine 30 gün içerisinde dava açmak hakkınız var.

anlamadığım, denetmenliğe neden başvuruda bulunacağınız.

saygılarımla
 
Re: ...

Tam olarak durum şöyle;

Önceki yıla ait defter ve belgeler incelendi ve belgesiz satışlar olduğu tespit edildi. Bu konuda incelemenin sonuçlanmasından evvel uzlaşma talebini bildirttim ve inceleme raporuna yazıldı. Geçen gün raporu ulaştırdılar.

Raporu okuduğum da belgesiz satışlara ilişkin hasılat üzerinden maliyet düşülmeden; kurumlar vergisi, geçici vergi, katma değer vergisi, kurumlar vergisi stopajı hesaplandığını gördüm. Ancak raporun bize ulaşmasından daha önce alelacele -raporun tanzim tarihinden üç gün sonrası- uzlaşmaya gidilmiş ve rakamda anlaşmaya varılmış. Şimdi kafamı karıştıran bir sürü şey var. Burada mükellef aleyhine bir hata yapıldığı açık. Ancak uzlaşmaya varılmış olması işi karıştırıyor.

VUK' da uzlaşma komisyonlarında tespit edilen hususlar ve uzlaşılan rakamlara itiraz edilemeyeceğine yönelik maddeler var. bariz bir vergilendirme hatası olduğu çok açık. Ancak ilgili maddede "hiç bir kuruma dava açılamayacağı" ibaresi de var.

Şimdi bu durumda mükellef vergi hatasını sineye çekmek zorunda mı? Aradaki fark oldukça korkunç düzeyde ve mükellefin bunu ödemeye gerçekten imkanı yok. (Dükkanın ederinden daha fazla ceza kesilmiş çünkü)

Bütünüyle açıklaması böyle. Vergi hatasını düzeltme yolları hakkında görüşlerinize çok ihtiyacım var.

Saygılar.
 
...

sn kerem21,

bildiğim kadarı ile uzlaşma sonuçları kesindir ve geri dönüşü de yoktur. bu saatten sonra dava hakkını da kaybettiniz.

mükellef size baştan gelmeliydi. işte burada muhasebecinin önemi ne kadar belirgin olarak ortaya çıkıyor. muhasebeciyi katip olarak görenler işte bu yanılgıya düştükleri için kendi başlarına halledebileceklerini sanıyorlar.

mükellefe tebliğ edilecek olan vergi ve cezaların ödenmesi gerekiyor artık.
 
Üst