Data Hakkında

Merhabalar

Müşteri devir işlemi yapacağım fakat müsteri kendine ait dataları istiyor yeni müşavir devam edecekmiş nasıl bir yol izlemeliyim data vermem durumunda ne gibi sıkıntı yasarım verdikten sonra bendeki verilere ulaşma imkanım olur mu adımlar nelerdir tesekkür ederim

Merhaba, bence müşteri datalarını vermenizde herhangi bir sakınca olacağını düşünmüyorum. En nihayetinde müşteriye ait bilgi ve dökümlerdir.
Luca kullanıcısı iseniz sadece müşteriye ait dataları devir vereceğinizden bir problem olmayacaktır. Ben devir etdiğim müşterinin defter bilgi belge ve datalarını vermekten yanayım. Neden verilmesin.
Geçen ay bir mükellefin devri esansında şirketin datalarını istemiştim. Karşı meslek mensubu "prensibi gereği" müşteriye ait dataları paylaşmadı. Amaç devir alan meslek mensubunu zora sokmak.
Ne diyebilirim ki....

Kağıt defterse yazdırdıktan, e defter ise maliyeye gönderdiğiniz dökümanları teslim ettikten sonra başka bir data vermeyebilirsiniz, buna hiç kimse sizi zorlayamaz.

Karşılıklı konuşlarak ve anlaşarak data teslimi yapılabilir.Fakat elinizdeki tüm dataları (arşivinizi) verirseniz ileride, geriye dönük herhangi bir inceleme olduğunda sizle irtibata geçmemeliler/geçemezler.Bu aslında sizin için tabi iyi bir şey,onlar için kötü.Özellikle ticari defterlerde sayın merkür2'nin bahsettiği yöntem bencede en doğrusudur.Defterleri ve elinizdeki klasör vs'leri verin ama datalar sizde kalsın.Ya da yukarıda yazdığım gibi,tüm dataları teslim edersem benle işiniz biter,"kabaca" beni arasanız yardımcı olamam diyebilirsiniz.Tamamen karşılıklı anlaşmaya göre hareket edilebilir.Eğer işletme defteri gibi DBS'ye tabi bir defterse,zaten bu yazdıklarımız geçerli değil.

Ancak ben şöyle yapıyorum.Son 10 yıllık bütün ticari defterler pdf veya excel olarak,ve bütün bordrolar vs.pdf formatlı giriş çıkış bildirgeleri beyanlar+bildirgeler,şifreler,defter tasdik bilgileri vs.derken mükellef adına herşey tek tek arşivlidir.İsteyene tüm dataları tüm dosyaları veririm hepsi elimde ayrıca kayıtlıdır.