Defter Tasdiki Merkezinde Yapılır!

Üyelik
7 Tem 2005
Mesajlar
6
Sevgili Meslektaşlar,

Hepimizin uğraştığı defter tasdikleri hakkında kanuni dayanağını aradığım bir konu hakkında düşüncelerinizi talep ederim.

Merkezi Gaziantep olan bir S.S. yapı kooperatifinin Mersinde yaptığı yazlık evlerinde belli sayıda sigortalı çalıştırılmaktadır. İlgili yerde SSK Primi ve Muhtasar Beyanları verilmektedir.
Kooperatifin hukuki varlığı hala devam etmektedir. 2 senedir defter tasdikleri Mersin'de yapılmaktadır.
Fakat merkez Gaziantep'tir. Gaziantepte yapılmalıdır diye düşünüyorum.
Bu konuda elinde açıklayıcı mevzuat olan meslektaşımız bizlerle paylaşırsa memnun olurum.

Saygılarımla
Yener İYİEKİCİ
 
Sayın YENER İYİEKİCİ,
T.T.K.'na göre;
IV - Tasdik ettirme ve beyanname verme mükellefiyeti:
Madde 69 - 66 ncı maddenin 1 ila 3 üncü bentlerinde yazılı defterler, kullanılmaya başlanılmadan önce tacir tarafından ticari işletmenin bulunduğu yerin noterine ciltli olarak ibraz olunur. Noter sicil tasdiknamesini göstermesini tacirden ister ve bu defterlerin her sayfasına sabit mürekkeple sıra numarası koyup resmi mühür ile mühürler ve defterlerin kaç sayfadan ibaret bulunduğunu ilk ve son sayfaya yazarak resmi mühür ve imzasiyle tasdik eder. Bu iş bittikten sonra tasdik ettiği defterlerin mahiyet ve adedlerini ve bunların kime ait olduğunu tacirin kayıtlı bulunduğu ticaret sicillerine re'sen ve hemen bildirir.
Her tacir, tutmaya mecbur olduğu diğer defterlerle tutmak istediği defterlerin her birinin nevi ve mahiyetleriyle sayfa sayılarını gösteren iki nüsha beyannameyi bu defterleri kullanmaya başlamadan önce sicil memuruna vermeye mecburdur. Memur, bunlardan birisini tasdik ederek tacire geri verir. Bu mükellefiyeti hiç veya kanuna uygun şekilde yerine getirmiyen tacirin bu gibi defterleri lehine delil olamaz.
der.
Sanırım bu hükme göre (hükmi/hakiki tacir) gerçek/tüzel kişi tacirler, kullanacakları defterleri bağlı olduğu sicil memurluğunun bulunduğu yerde tasdik ettirmesi gerekir.
Selamlar...
 
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
2005 Yılı Genel Yazıları


--------------------------------------------------------------------------------

GENEL YAZI : 10

Sayı : Hukuk Ankara: 28.1.2005
Özü: Defter onayı sırasında sicil tasdiknamesi istenmesinin zorunlu olmadığı hk.

...................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
...................... NOTERLİĞİNE



İLGİ: 10.11.2003 tarihli ve (47) sayılı genelgemiz.

17.06.2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Türk Ticaret Kanununun 69 uncu maddesinin 1 inci fıkrasını değiştiren 4884 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile noterlerin defter tasdiki sırasında sicil tasdiknamesi araması zorunluluğu ve görevinin kaldırılmış olduğu ilgi genelgemizle duyurulmuştu.

Bu kez, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nce; Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 29.12.2003 tarihli ve 55936 sayılı yazısında “Noterlerin yapacakları ticarî defterlere ilişkin tasdik işlemlerinde, eskiden olduğu gibi sicil tasdiknamesinin aranılmasının uygun olacağı” şeklinde görüşe yer verildiği belirtilerek, bu hususun noterlere duyurulması istenmekle, mütalaaları sorulan ve Yönetim Kurulu’nun 24.01.2005 günlü toplantısında görüşülen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün 22.12.2004 tarihli ve 24281 sayılı yazısında sonuç olarak;

Mevcut yasal düzenleme karşısında noterlerin defter tasdiki sırasında ticaret ve esnaf sicil tasdiknamesi istemeleri konusunda bir zorunluluk ve görev bulunmayıp, ancak gerekli görüldüğünde istenmesinde de sakınca olmadığı düşünülmektedir.”

Denilmektedir.

Bilginizi gereğinin buna göre ifasını rica ederim.
Saygılarımla,

BAŞKAN
Hasan YENİ
(İstanbul 28.Noteri)
 
A) Defter tutma mükellefiyeti

IV - Tasdik ettirme ve beyanname verme mükellefiyeti

Madde 0069:

(1. Fıkranın: 17.06.2003 tarih ve 25141 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4884 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Şirket kuruluş aşamasında 66 ncı maddenin birinci fıkrasında yazılı defterler kullanılmaya başlanmadan önce tacir tarafından ticarî işletmenin bulunduğu yerin ticaret sicili memurluğuna veya notere ibraz edilir. Bu defterler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defterlerin tasdikine ilişkin hükümlerinde yer alan bilgileri içerecek şekilde tasdik ve imza olunur. Sicil memuru veya noter, defterlerin kaç sayfadan ibaret bulunduğunu ilk ve son sayfaya yazarak resmî mühür ve imzasıyla tasdik eder. Noterlerce tasdik edilen defterlerin mahiyet ve adetleri ve bunların kime ait olduğu en geç yedi gün içinde ilgili ticaret sicili memurluğuna bildirilir. Şirketlerin müteakip yıl defterleri ile kullanılması zorunlu diğer defterler 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defterlerin tasdikine ilişkin hükümlerine göre tasdik olunur.

Her tacir, tutmaya mecbur olduğu diğer defterlerle tutmak istediği defterlerin her birinin nevi ve mahiyetleriyle sayfa sayılarını gösteren iki nüsha beyannameyi bu defterleri kullanmaya başlamadan önce sicil memuruna vermeye mecburdur. Memur, bunlardan birisini tasdik ederek tacire geri verir Bu mükellefiyeti hiç veya kanuna uygun şekilde yerine getirmeyen tacirin bu gibi defterleri lehine delil olamaz.
 
Üst