Değer Artış Kazancı Hesaplama

Üyelik
3 Mar 2014
Mesajlar
4
Konum
istanbul
Merhabalar,

Ocak 2010'da 70.000 TL'ye aldığım evimi, Ocak 2014'te 95.000 TL'ye sattım.

Bu durumda ödemem gereken "değer artış kazancı" ne olur?

Bunun nereye, nasıl beyan etmem gerekir?

Ödemesini nasıl yaparım?
 
cevap; vermiş olduğunuz bilgilere göredir. Farklılık olması halinde hesaplamanın değişeceğini kabul etmeniz kaydıyla;

GVK mük.81 md göre değer artış kazancı hesabında İktisap mal ya da hakkın elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere hesaplanacak endekslenmiş maliyeti (%10 dan fazla olması kaydıyla)

DEĞER ARTIŞ KAZANCINA TABİ MAL YA DA HAK İÇİN ENDEKSLENMİŞ MALİYET
70.000 x (01-2010 üfe / 12-2013 üfe)* = 94.105,20.- TL

-Satış bedeliniz: 95000 tl
-2014 Yılı vergiden istisna edilen değer artış kazancı tutarı: 9.700,00.- TL (GVK.mük.80)

-kazanç tutarınız istisna tutarını aşmadığı için beyana tabi başka kazancınız olsa bile beyana dahil edilecek değer artış kazancınız bulunmamaktadır.

2014 yılı kazançlarınının 2015 mart ayında beyan edileceği tabiidir.

(*) ÜFE ilgili ay/yıl endeks bilgileri. (www.tuik.gov.tr)
 
Son düzenleme:
Merhaba ilhan bey,
İlginize gerçekten teşekkür ederim, bu konularda hiç bilgim olmadığı için paylaşımınız çok değerli.

Anlattıklarınıza göre ben vergi dairesine, maliyeye, yada başka herhangi bir devlet dairesine bir bildiride bulunmak durumunda mıyım, yoksa herhangi bir şey yapmama gerek yok mu?

iyi günler dilerim
 
beyanınıza esas bilgiler yukarıda bahsedildiği kabulüyle hesaplama yapılmış olup, bu çerçevede hiç bir bildirim ve beyan yapmanıza gerek yok. Zira, Gelir vergisi kanunu; bahsedilen istisna tutarını aşan bir kazanç söz konusuysa beyanda bulunmayı zorunlu kılıyor.
 
sayın ilhan bende hesaplama yapacağım.. bu tuik gov tr ye baktım bana 2009 yılı ağustos ile 2013 yılı haziran ayı üfe rakamı gerekli... bana siteden kısaca nasıl bakıp hangi rakamı alacağımı izah edermisiniz..teşekkür ederim.
 
"Ocak 2010'da 70.000 TL'ye aldığım evimi, Ocak 2014'te 95.000 TL'ye sattım."

Endeksleme yapılırken bir önceki ay olan Aralık 2009 ve Aralık 2013 tarihlerindeki üfeleri kullanmanız gerekiyor. Ocak 2010 ve ocak 2014 değil.
GVK Mükerrer 81:
Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.
(Ek cümle: 30/12/2004-5281/28 md.) Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır.
 
Son düzenleme:
Değer artış kazancı hesaplaması, iktisap edilen mal ve hakkın satışında "maliyet endekslemesi" işlemi yapılırken, "elden çıkarıldığı ay hariç" demekle kastedilen, satışın yapıldığı aydan önceki ayın endeksi ve artış oranının %10 ve üzeri olması kaydıyla MALİYET ENDEKSLEMESİ Hesaplanabilecektir.. Siz, Endeksleme işleminde alım yapılan aydan önceki ayın endeksini kullanmanız gerekir" demişsiniz. kanun hükmünde bu ifade yok. Alımın yapıldığı ay endeksi geçerlidir. satış içinse satışın gerçekleştiği aydan önceki ay endeksi esas alınacak.
 
"
Değer artış kazancı hesaplaması, iktisap edilen mal ve hakkın satışında "maliyet endekslemesi" işlemi yapılırken, "elden çıkarıldığı ay hariç" demekle kastedilen, satışın yapıldığı aydan önceki ayın endeksi ve artış oranının %10 ve üzeri olması kaydıyla MALİYET ENDEKSLEMESİ Hesaplanabilecektir.. Siz, Endeksleme işleminde alım yapılan aydan önceki ayın endeksini kullanmanız gerekir" demişsiniz. kanun hükmünde bu ifade yok. Alımın yapıldığı ay endeksi geçerlidir. satış içinse satışın gerçekleştiği aydan önceki ay endeksi esas alınacak.
Satış endeksini bir önceki ay olan Aralık 2013 alınır, Alış endeksinde de bir ay geriye gidilmezse 1 ay endekslemede eksik yapılmış olur. Bu da mükellef aleyhine olur. Bundan dolayı Satışın yapıldığı aydan bir önceki ayın endeksini almamız gerekiyorsa, Alış yaptığımız aydan bir önceki ayın endeksini almamız gerekir. Yoksa Mükellefin kaybı olur.
 
Söz konusu rehberi inceledim. Rehberde verilen örnekte iktisap tarihinden önceki ay endeksi alınmış. ancak, bu kanunun lafzıyla uyuşmayan tartışmalı bir durum. Zira kanun maddesinde "elden çıkarıldığı ay hariç" denilmekle satış tarihi kastediliyor. İktisap edildiği tarihle ilgili herhangi bir ifade yok. rehberin işlemi yönünde de kanun maddesi lafzına göre de verilmiş görüş mevcut.


Değer artış kazancında ilk iktisap tarihinin tespiti ve maliyet artışında endeksleme
Değer artış kazancında ilk iktisap tarihinin tespiti ve maliyet artışında endeksleme hk.

Tarih 29/02/2012
Sayı B.07.1.GİB.4.41.15.01-GVK-2011/30-57
Kapsam
T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)






Sayı
:
B.07.1.GİB.4.41.15.01-GVK-2011/30-57
29/02/2012

Konu
:
Değer artış kazancında ilk iktisap tarihinin tespiti ve maliyet artışında endeksleme.





İlgide kayıtlı özelge talebiniz ile, Nisan/2006'da inşa aşamasındaki konutu banka kredisi kullanarak Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesiyle aldığınız, Temmuz/2007'de inşaat firması tarafından teslim tutanağı ile tarafınıza teslim edildiği ve Ağustos/2007'de konutta ikamet etmeye başladığınız belirtilerek, söz konusu konutun satılması halinde;

- Konutun iktisap tarihi olarak Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinin düzenlendiği Nisan/2006 tarihinin mi, yoksa konutun fiilen tarafınıza teslim edildiği Temmuz/2007 tarihinin mi dikkate alınması gerektiği,

- Alış-satış fiyat farkının GVK'nun Mükerrer 80 inci maddesi kapsamında değer artış kazancı olarak dikkate alınıp alınamayacağı,

- Değer artış kazancı olarak dikkate alınması halinde, aynı Kanunun Mükerrer 81 inci maddesinin son fıkrası uyarınca yapılacak maliyet artışının Nisan/2006 tarihinden mi, yoksa Temmuz/2007 tarihinden itibaren mi yapılması gerektiği,

- Konutun satın alınmasında kullanılan ve iktisap bedelinin tespitinde konutun satın alma bedeline eklenecek olan banka kredisi için ödenen faiz ve diğer kredi masrafları ile alıma ilişkin tapu harçları, sözleşmeler için ödenen damga vergilerinin GVK'nun Mükerrer 81 inci maddesinin son fıkrasına göre yapılacak maliyet artışı çerçevesinde endekslemeye tabi olup olmadığı hususlarında bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Değer Artış Kazancı" başlıklı Mükerrer 80 inci maddesinde: "Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

...

6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak (01/01/2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere beş yıl içinde) dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).

Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

(5281 sayılı Kanunun 27 nci maddesiyle 01.01.2006 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere değişen fıkra. Yürürlük; 01.01.2006) Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, (1.1.2011 tarihinden geçerli olmak üzere) 8.000 TL.'si gelir vergisinden müstesnadır...."hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun "Safi Değer Artışı" başlıklı Mükerrer 81 inci maddesinde: "Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hâsılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanununun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

Maliyet bedelinin mükelleflerce tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, takdir komisyonlarınca tespit edilecek bedel, kazancı bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen işletmelerde ise son bilançoda veya envanter kayıtlarında gösterilen değer esas alınır.

...

Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.(5281 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle 01.01.2006 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere eklenen cümle. Yürürlük; 01.01.2006) Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır."hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanununun Geçici 71 inci maddesinde de; Bu Kanunun mükerrer 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin uygulanmasına ilişkin olarak, 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde sayılan ve 1/1/2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olan mal (gerçek usûlde vergilendirilen çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde dört yıllık sürenin esas alınacağı belirtilmiştir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 704 ve 705 inci maddelerine göre taşınmaz mülkiyetinin konusuna giren gayrimenkulün mülkiyetinin kazanılması tapuya tescille doğacağından "iktisap tarihi" olarak, tapu tescil tarihinin esas alınması gerekir. Ancak, gayrimenkulün fiilen kullanım hakkının tapu tescil tarihinden önce alıcıya bırakılmış olması halinde ise bu tarih iktisap tarihi olarak dikkate alınacaktır.

Gayrimenkul satış sözleşmesi, satış öncesi bir akit olup, ileride satılacak bir taşınmazın önceden belirlenen tarihte satış işleminin yapılacağına dair vaadin(sözün) alınması esasına dayanmaktadır. Söz konusu konutla ilgili tasarruf yapma ve fiilen kullanma hakkı inşaat firmasının konutu teslim etmesinden itibaren doğmaktadır. Bu itibarla, iktisap tarihinin inşaat firmasınca konutun tarafınıza teslim edildiği Temmuz/2007 olarak kabulü gerekmektedir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, Temmuz/2007'de iktisap ettiğiniz gayrimenkulü 5 yıldan daha az bir sürede satmanız halinde, bu satıştan elde ettiğiniz gelir "değer artış kazancı" kapsamında olup, bu kazanca ilişkin olarak gayrimenkulün iktisap bedelinin tespitinde, tapuda kayıtlı değeri esas alınarak endekslemeye tabi tutulacaktır. Satış tarihine kadar ödemiş olduğunuz konut kredisi faizleri ile alıma ilişkin diğer giderlerin ise, iktisap bedelinin tespitinde maliyete dahil edilmesi (endekslemeye tabi tutulmaksızın) mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.







(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır
 
"Ocak 2010'da 70.000 TL'ye aldığım evimi, Ocak 2014'te 95.000 TL'ye sattım."

Endeksleme yapılırken bir önceki ay olan Aralık 2009 ve Aralık 2013 tarihlerindeki üfeleri kullanmanız gerekiyor. Ocak 2010 ve ocak 2014 değil.
GVK Mükerrer 81:
Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.
(Ek cümle: 30/12/2004-5281/28 md.) Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır.

Kusuruma bakmayın lütfen, bahsettiğiniz hesaba göre beyan etmem gereken bir vergi çıkıyor mu acaba?
 
Sayın blackinwhite; siz kaygılanmayın ulema ihtilafa düştü o kadar. Arkadaşlar teknik bir tartışma yapıyorlar. Aradaki fark sizin örnek için "çok çok çok" az bir rakam. Yani ardakaşın ilk cevap verdiği beyan tutarını geçmiyorsunuz onun için beyan yok...
 
merhabalar; benimde 2009 temmuz ayında 90.000 TL'ye aldığım bir konut var,şuanda 129.000 TL'den satıyorum.Herhangi bir gelir vargisi çıkarmı?Eğer çıkmazsa beyanda bulunmam gerekirmi? Teşekkürler
 
Alinan fiyat 400 satilan 600 bin TL

Temmuz 203,13

Mart 233,98

Buna gore hesap yapar misiniz lutfen?

Tesekkurler
 
Son düzenleme:
Arkadaslar odeyecegim gelir vergisini hesaplarsaniz cok sevinirim.Evimi satacagim ona gore fiyat yazacagim.
vermiş olduğunuz ay/dönem endeks bilgilerini alış ve satış dönemlerinin endeksleri kabul edip hesaplandığında;

400 bin x (233,98/203,13)=460.749,27 MALİYET ENDESLEMESİ neticesi ulaşılan maliyet.

600.000 - 460.749,27= 139.250,73 değer artış kazancı.

2014 yılı Vergiden istisna bedeli (-) 9.700,00.- (GVK. mük.md.80)

(139.250,73 - 9.700,00) = 129.550,73 Vergi Matrahı (GVK md.103) oranları uygulanacak.


alışı 400 (460.749,27.-) satışı 600 bin tl olan işlem için Değer Artışı vardır ve beyanda bulunmanız gerekecek. alışta ve satışta adınıza ödediğiniz tapu harçlarınızı gider olarak kazancınızdan indirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
vermiş olduğunuz ay/dönem endeks bilgilerini alış ve satış dönemlerinin endeksleri kabul edip hesaplandığında;

(203,13/233,98=0,86815) %10 u aşmadığından dolayı MALİYET ENDESLEME işleminden mahrum olan,

alışı 400 satışı 600 bin tl olan işlem için Değer Artışı vardır ve beyanda bulunmanız gerekecek. alış satış tapu harçlarınızı gider yazabilirsiniz.
Oranlamanızı tekrar kontrol eder misiniz üstadım? Burada endeksleme olması gerektiğini düşünüyorum.
saygılar;
bil_gin
 
Üst