Değer Artış Kazancı Sorununa Bir Çözüm Lütfen

Üyelik
9 Haz 2005
Mesajlar
5
KARDEŞİME AİT OLAN DAİREYİ 2004 YILINDA SATIN ALDIM KARDEŞİM 2001 YILINDA ARSA PAYI OLARAK TAPUDA ÜZERİNE 7 MİLYAR TLYE ALMIŞ GÖZÜKÜYOR BANA 50 MİLYAR TLYE SATTI BANA SATARKEN İSKAN ALINMIŞTI O TAPUDA ÜZERİNE ALIRKEN İSKAN YOKTU
VERGİ DAİRESİ 4 YIL İÇİNDE SATILDIĞI İÇİN KAZAN Ç OLDUĞUNU ALIŞ VE SATIŞ TUTARINA ENDEKSLENMİŞ MALİYET UYGULAYIP 2004 YILI 12 MİLYAR İSTİSNASINI DÜŞÜP KALAN TUTARDAN VERGİ İSTİYOR
NASIL BU VERGİLENDİRME YASALMI KARDEŞİM İSKANSIZ ARSA PAYINI 7 MİLYARA ALMIŞ İSKAN ALDIKTAN SONRA 50 MİLYARA BANA SATMIŞ
ÇÖZÜM BEKLİYORUM SAYGILAR.



Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.
 
Merhaba,
Sayın "Denizcem" maddenin başlığı zaten "Değer Artış Kazancı" şeklinde. Bir hisse senedi alsanız ve aldığınızı, hisse senedini aldığınız şirketin bir iş anlaşması yapması sonucu değerinin 5 katına yükselmesiyle sizin olayınızın bence bir farkı yok. Yüzeysel olarak bakınca sanki yapacak bir şey yokmuş gibi geliyor.

Mesleğinizi bilmiyorum ama, keşke satış işlemini yapmadan önce bir SM veya SMMM ile görüşseydiniz.
 
vergi kanunları alınan dairenin iskanlı toprak tapulu yada tapusuz olup olmaması ile ilgililenmez.önemli olan gayrimenkulun alış ile satış arasında farkın olup olmadığıdır.(Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur.)

gvk mük.80./6 mad.göre İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.
Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının 12.000 Yeni Türk Liralık kısmı gelir vergisinden müstesnadır.

yukardaki açıklamalarıma göre vergi dairesinin yaptığı işlem doğrudur.yasal dayanak mevcuttur.


not: ALIŞ VE SATIŞ TUTARINA ENDEKSLENMİŞ MALİYET ifadeniz yanlıştır.sadece maliyet bedeline uygulanır.satışla end.maliyet bedelinde 12.milyarlık istisna çıkarılarak geriye kalan kar var ise vergilendirilir.
celal elibüyük
smmm-ist
 
Sn.Denizcem,
G.V.Kanunu 81.madde Safi Değer Artışını düzenlemektedir.Bence size çıkartılan vergiyi ödemeyin.Arsa gözüken tapunuzu Bina olarak cins tashihi işlemine tabi tutmanız gerekirdi.Bunu yapmamışsınız.Fakat bina maliyetini de katarak bir hesap yapınız ve vergi dairesine götürünüz.Doğru maliyet üzerinden hesap yapmaları gerekir.Eğer buna rağmen ödeyeceğiniz vergi çıkarsa ödersiniz yoksa ödemeyiniz.Durumu düzelttiremez iseniz dava açmanızı öneririm.
Kemal Özel
 
Sayın Denizcem,

Sayın Celal Elibüyük'ün görüşlerine ek olarak;
Vergi Ceza İhbarnamesi size tebliğ edildiyse, 30 günlük süre içerisinde VD ne bir dilekçeyle başvurmanızı,

Verginin aslını ödemekle yükümlü olup, vergi ziyaı cezası konusunda Uzlaşma ve VUK 376 md.ye göre indirim talebinde bulunmanız gerekecektir. Mahkeme yolu için ise dayandırdığınız haklı bir sebebin varlığının olması gerekir. Haklı sebep yoksa eğer mahkemeden eli boş dönmeniz kaçınılmaz..
(Vergi Ceza ihbarnamesi size tebliğ edilmiş ise VUK Pişmanlık hükümlerinden de faydalanamayacaksınız.)

İyi çalışmalar,
 
deger artış kazancı

kardesin 7000 ytl gözüken değeri pişmanlıkla yükseltsin.
bununla ilgili yaklaşımın ağustos ayında bir makalessi var.
okumanı tavsiye ederim.belki işinize yarar.
 
Üst