fonradar

Değer artışı indirimler

Üyelik
8 Nis 2012
Mesajlar
10
merhaba
2005 yılından beri üye olduğum kooperatifte 2011 yılında arsa sahibinden kat irtifak tapusunu üzerime alırken 45.000 tl kredi çektim ve tapuda kayıtlara öyle geçirildi.
evi 2012 yılında 100.000 tl ye sattım. ancak 2011 yılında kooperatife 26.000 tl daha makbuz karşılığı ödeme yaptım. değer artış kazancı hesaplarken bu miktarı edinme değerine ekleyebilirmiyim.yol gösterirseniz sevinirim.
teşekkür ederim.
 
Ynt: değer artışı indirimler

Konunun rakamsal boyutunu ayrıca tartışırız ancak bilmemiz gereken başka bir şey var, çok önemli bir şey. Size taşınmazın tahsis tarihi hangi yıl? Bu sorunun cevabına göre hiç vergi ödememe ihtimaliniz de var.
 
Ynt: değer artışı indirimler

öncelikle çok teşekkür ederim
2005 te kooperatif başladı ve ilk üyelerdenim.
2008 de kuralar çekildi.
2009 yada 2010 gibi arsa sahipleri üzerine tapular çıkarıldı
2011 de benim dairenin kayıtlı olduğu arsa sahibi ile tapuya gittik ve kendi evim üzerine kredi çektim.
 
Ynt: değer artışı indirimler

Verdiğiniz cevaptan benim anladığım hangi dairenin size tahsis edildiği 2008 yılında belli oldu. Öyleyse bu işten vergisiz kurtulma şansınız yok gibi görünüyor. Peki eğer öyleyse 2011 yılında kooperatife yaptığınız 26.000.-TL'lik ödeme sattığınız eve ilişkindi değil mi?
 
Ynt: değer artışı indirimler

evet 2011 martta evin tapusunu üzerime aldım ve 2012 martta sattım
26000 tl 12 ayda koop ödedim
12 makbuz var kooperatif makbuzunda adımı yazıyor daire numarası yok
 
Ynt: değer artışı indirimler

kooperatifin halen aylık 140 tl ödemesi devam ediyor ama inşaat bitmiş
 
Ynt: değer artışı indirimler

Anladım, verdiğiniz bilgilere göre evin size maliyeti 45.000+26.000=81.000.-TL, buna bir de kullandığınız konut kredisi için bugüne kadar ödediğiniz faizleri eklememiz lazım. Ayrıca satış işlemi sırasında ödediğiniz tapu harcı,emlak komisyonu v.s gibi giderleri de düşmek imkanı var. Bahsettiğim tutarları tam olarak bilemediğim için şu anda kesin olarak matrah ve tahakkuk edecek vergiyi hesaplayamıyorum.
 
Ynt: değer artışı indirimler

çok teşekkür ediyorum
1-ben beyanname verirken bu makbuzlarıda götürmelimiyim
2- maliyenin kitapçığını okudum internetten
orda kar hesaplanırken
edinim değeri + tapu masrafı +harçalr+enf farkı diyor -----kooperatif ödemesi diye birşey yok
çok teşekkür ederim
 
Ynt: değer artışı indirimler

1-Hayır beyanname verirken makbuzları götürmenize gerek yok,ancak ilgili belgeleri 31.12.2017 tarihinde kadar muhafaza edin. İleride sizden istenebilir.

2-Sizin alış satış tarihleriniz arasındaki fiyat endeksi artışı %10'luk enflasyon şartını karşılamıyor olabilir.

3-Diğer konularda okuduklarınız doğrudur, ancak ben yine de beyanname verirken bir mali müşavirden profesyonel destek almanızı tavsiye ederim, hata yapmamak için.
 
Ynt: değer artışı indirimler

merhaba
ödenen aidatı ediniim bedeline ekleyip vergisini ödersem
bu işlemin doğru olup olmadığını ancak 5 yıl içinde öğrenebiliriz eğer bir yanlışlık varsa (mali müşavire danışsak bile)
maliyeden bu konuda net ve kesin cevap verecek birini nasıl bulabiliriz.
 
Ynt: değer artışı indirimler

:) Aidatı neden ödüyorsunuz o önemli ödediğiniz aidat evin alımı için mi?
 
Ynt: değer artışı indirimler

inşaat ve çevre işleri haziran 2011 de bitti
mart 2011-mart 2012 arası önceki yılların inşaat borçları
mart 2012 sonrası ise kooperatif henüz feshedilmedi. mahkemeleri var
 
Ynt: değer artışı indirimler

O halde Haziran 2011 ayına kadar ödediğiniz aidatları maliyet bedeline ekleyiniz. Bu tarihten sonra ödediklerinizin taşınmazın elde edilmesiyle ilgisi kalmıyor.
 
Ynt: değer artışı indirimler

fazla oluyorsam uyarın lütfen

2010 yılı borçları (26.000 tl) mart 2011- mart 2012 arası 12 ye bölünmüş (genel kurul mart ayında)
haziran 2011 resmi olarak ayrımı nasıl yapılabilir (ayrıca 2010 dan beri oturanlar var ama henüz iskan alınmamış)
 
Ynt: değer artışı indirimler

Borçları hangi vadede ödediğinizden ziyade evin alımı için ne kadar borç altına girdiğiniz önemli,siz evi 45bin+26 bin=81.000.-TL'ye aldınız değil mi? O halde sizin maliyetiniz 81.000.-TL, daha fazla bu detayları düşünüp kafanızı karıştırmanız ve endişe etmeniz gereksiz bence.
 
Ynt: değer artışı indirimler

biraz bilgisizlik biraz da hassasiyetten dolayı kafam karıştı

teşekkür ederim
 
Ynt: Değer artışı indirimler

Gerçek kişiler tarafından yapılan gayrimenkul (ev, işyeri, arsa, arazi) satışından elde edilen kazançlar, vergilendirme açısından iki şekilde değerlendiriliyor. Duruma göre ya ticari kazanç ya da değer artış kazancı kabul ediliyor.
Gayrimenkul satışının devamlılık arz etmesi ve ticari bir organizasyon içinde sürdürülmesi halinde elde edilen kazanç, ticari kazanç olarak vergilendiriliyor. Gayrimenkulün devamlılık arz etmemek ve ticari bir organizasyon dahilinde yapılmamak koşuluyla satılmasından elde edilen kazanç ise değer artış kazancı sayılıyor.
VERGİLENDİRİLMEYECEK GAYRİMENKUL SATIŞ KAZANCI

1 Ocak 2007'den sonra edinilen gayrimenkullerin beş yıl, bu tarihten önce edinilenlerin ise dört yıl geçtikten sonra satılması halinde, tutarı ne olursa olsun elde edilen kazanç değer artış kazancı sayılmıyor. Dolayısıyla elde edilen kazanç için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi söz konusu olmuyor. Yine, ivazsız (bedelsiz) olarak (bağış, veraset vb.) edinilen gayrimenkullerin satılmasından sağlanan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor. İvazsız edinilen gayrimenkullerde elde bulundurma süresi de aranmıyor. Gayrimenkul 1 yıl, 2 yıl, 5 yıl, ne kadar süre ile elde tutulmuş olursa olsun, elde edilen kazanç vergilendirilmiyor.

ELDE TUTMA SÜRESİ NASIL HESAPLANACAK?
1.1.2007 tarihinden önce edinilen gayrimenkullerde 4 yıllık, bu tarihten itibaren edinilen gayrimenkullerde 5 yıllık sürenin hesaplanmasında edinme ve satış tarihleri gün ve ay olarak dikkate alınacak.
Örneğin, 25 Nisan 2004 tarihinde satın alınan konutun, 25 Nisan 2008 tarihinden sonra satılması halinde, söz konusu konut 4 yıldan fazla süreyle elde tutulmuş sayılacak. Elde edilen satış kazancının tutarı ne olursa olsun değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecek.

GAYRİMENKULÜN EDİNME TARİHİ
Dört ve beş yıllık sürelerin hesabında iktisap (edinme) tarihi olarak;
l Satın almada tapuya tescil tarihi,
l İnşa edilen gayrimenkullerde yapı kullanma izin belgesinin (iskanın) alındığı tarih,
l Kooperatif ortaklarına tahsis edilen gayrimenkullerde tahsis tarihi,
l Arsa karşılığında alınan konut ve işyerinde yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarih, dikkate alınıyor.
Cebri (zorla) icra ve şuyun izalesiyle (ortaklığın kaldırılmasında) edinme halinde tapuya tescilden önce resmi işlemlerin tamamlanmasıyla iktisap gerçekleşiyor.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile teslim alınarak kullanılmaya başlanan gayrimenkulün iktisap tarihi ise taşınmazın tasarruf hakkının mükellefe bırakıldığı tarih oluyor.

GAYRİMENKUL SATIŞ KAZANCI NASIL HESAPLANACAK?
2008 yılında satılan gayrimenkulün değer artış kazancı hesaplanırken:
l Önce iktisap (edinme) bedeli, satışın yapıldığı ay hariç olmak üzere Üretici Fiyat Endeksindeki (ÜFE) artış oranında artırılacak. Ancak endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekiyor.
l Endekslenmiş edinme bedeli ile satış dolayısıyla yapılan masraflar, satış bedelinden çıkarılacak.
l Ortaya çıkan kazançtan 2008 yılı için belirlenen 6.800 TL istisna düşülecek.
l Kalan kısım değer artış kazancı olarak yüzde 15'den başlayan gelir vergisi tarifesine göre vergilendirilecek. Satış kazancı, 1-25 Mart 2009 tarihleri arasında beyan edilip, hesaplanan vergi Mart ve Temmuz 2009 aylarında iki taksit halinde ödenecek.

ÖRNEK1: 2004 yılının ekim ayında bir gerçek kişi tarafından 100 bin TL'ye alınan gayrimenkul, 2008 yılının Şubat ayında 200 bin TL'ye satılmıştır.
Bu durumda, elden çıkarma dört yıl içinde gerçekleştiği için elde edilen kazanç, değer artış kazancı sayılacak. Ancak, elde edilen kazancın vergilendirilip vergilendirilmeyeceğini belirlemek için aşağıdaki hesaplamaların yapılması gerekecektir.
Endeksleme, gayrimenkulün maliyet (edinme) bedeli olan 100 bin TL üzerinden yapılacak.
Endeksleme oranının hesaplanmasında esas alınacak ÜFE endeks değerleri Eylül 2004 için 117,53; Ocak 2008 için 145,18'dir.

Buna göre endeksleme de esas alınacak oran;
(145,18-117,53) / 117,53 = 0,235
Buna göre değer artış kazancının safi tutarının hesaplanmasında esas alınacak olan endekslenmiş bedel (iktisap bedeli);

(1 + 0,235) x 100.000 = 123.500 TL
Safi kazanç ise;
200.000 - 123.500 = 76.500 TL olacaktır.

Vergi ise şöyle hesaplanacak:
2008 yılı değer artış kazancı : 76.500 TL
İstisna tutarı - 6.800 TL
Safi irat (vergi matrahı) : 69.700 TL
Ödenecek gelir vergisi : 19.043 TL


BEYAN EDİLMEYECEK GAYRİMENKUL SATIŞ KAZANCI
Gayrimenkul satış kazançlarının vergilendirilmesinde, maktu bir istisna uygulanıyor. 2008 yılı için 6 bin 800 TL olan istisna tutarı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor.
Beş yıl (2007'den önce edinilenlerde dört yıl) içinde yapılan gayrimenkul satışından elde edilen kazancın vergilendirilmesi için kazanç tutarının, satışın yapıldığı yıl için tespit edilen istisna tutarını aşması gerekiyor. Kazancın istisna tutarını aşmaması halinde beyanname verilmesi gerekmiyor. Başka gelirlerden dolayı beyanname verilmesi halinde de gayrimenkul satış kazancı beyannameye dahil edilmiyor.
VERGİLENDİRİLECEK GAYRİMENKUL SATIŞ KAZANCI
Gayrimenkul satışından doğan kazancın değer artış kazancı olarak vergilendirilmesi için;

l Satılan gayrimenkulün, bir bedel karşılığında edinilmiş olması,
l Edinme tarihine göre, edinme tarihiden itibaren 5 yıl (2007'den önce edinilenlerde 4 yıl) içinde elden çıkarılmış olması,
l Kazancın, elde edildiği yıl için belirlenen istisna tutarını aşması gerekiyor.



Kaynak:Metin Taş-Sezgin Özcan
 
Ynt: Değer artışı indirimler

Şahsen benim kooperatiflerin tahsis tarihinin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi konusunda ciddi şüphelerim var. Bence mülk sahibinin adına tapuda tescil tarihinin esas alınması gerekir. Ama Gelir İdaresinin özelgeleri genelde bu yönde ve bu özelgelerde yasal gerçekçe de yok, ben yaptım oldu mantığı. Ama Ahmet Beyin kafasını da bu tartışma ile de karıştırmak istemiyorum doğrusu,onun için siz yine de ben bu son mesajı yazmadım varsayın.
 
Üst