Değer Artışı

Üyelik
8 Tem 2005
Mesajlar
57
Arkadaşlar merhabalar,

Hisse senetlerindeki değer artışlarının ya da azalışlarının Gelir Vergisi açısından ne gibi etkileri vardır,

kolay gelsin
 
hisse senedinin gelir vergisi açısından beyan edilmesi için 1.)gvk 75/1 mad.Her nevi hisse senetlerinin kâr payları menkul sermaye iradı olup gvk 86 mad.hükmü gözönünde bulundurularak beyan edilmesi gerekir.(tek başına elde edilen hisse senedi kar payı 14 milyarı aşmıyorsa beyan edilmeyecek, aşıyorsa beyan edilecektir. not: elde edilen kar payın hangi döneme ait olduğu vergilendirme acısından önem arz eder geniş bilgi için gvk geçici 61-62 maddelerine bakınız. )

2.)hisse senedi satışından elde edilen kazanç gvk mük.80 mad.göre değer artışı kazançıdır.bu kazancın vergilendirilmesi için: ivazsız olarak iktisap edilen hisse senetleri, menkul kıymet borsalarında işlem gören ve üç aydan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri ile menkul kıymet borsalarında işlem görmemesine karşın tam mükellef kurumlara ait ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin 2004 yılı içinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar vergiye tabi olmayacak, buna karşın bir ivaz karşılığında iktisap edilen hisse senetlerinden menkul kıymet borsalarında işlem görenlerin üç aydan kısa süre içinde veya tam mükellef kurumlara ait hisse senetlerinin bir yıldan kısa süreyle elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ise değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.

hisse senetleri satışının vergilendirilirken mük.81 mad.göre iktisap bedeli elden çıkarılan hisse senedi elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.
ayrıca
hisse satışından elde edilen kazançın(bu kazanç satış bedelinden endekleslenmiş iktisap bedelinin çıkarılmasından sonraki elde edilen kazançtır) 12.milyarlık kısmı gelir vergisinden müstesnadır.

gelir vergisi kanunda yukardaki hükümlerin dışında elden çıkmayan yada kar payı alınmayan hisse senetlerinden kar edilmesi mümkün değildir(yada değilse).herhangi bir sorumluluk(hisse senedi artışından yada azalışından kaynaklan) yüklemesi mevcut değildir.zira Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

celal elibüyük
smmm-ist
 
Üst