Denetim

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan semantay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İyi günler arkadaşlar ben mart döneminde bitirme sınavlarına girdim büyük ihtimalle inşallah mali muşavir olacağım forumda genellikle defter tutma hakkında fikir alışverişi oluyor ancak bizim bir de denetim yapma hakkımız bulunmakta ve mecliste bekleyen yeni ticaret kanunu denetime işlerlik kazandıracak gibi (değişiklik olmazsa) bu konu hakkında bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim

Ynt: Denetim

bildiğiniz üzere yeni ttk tasarısı ile mali müşavirler,ymm ve bağımsız denetim kurululuşların büyük sorumluluklar verilmiştir. Bu konu ile iligli olarak katıldığım seminerde yetkili ağızlardan büroculuk işinin değerini yitireceği ve artık denetimin büyük önem kazanacağı üzerine duruldu. Meslek mensuplarının bilgi ve maliyet paylaşımı yönünden birleşmeleri ve bağımsız denetim firmaları kurmaları kaçınılmaz olacaktır.

Arkadaşlar denetim konusu spk sınavları başlıklı forumlarda elimizden geldiğince değerlendirdik tartıştık Bahsettiğim 3 foruma bakarsanız %100 konu açıklanmasa da tam olarak değilse bile bir fikir edinebilirsiniz İyiçalışmalar

Arkadaşlar 23-24 Mayıs 2009 tarihlerinde yapılacak lisanslama sınavları giriş yerleri belli oldu. SPK'nın sitesinden ayrıntılara bakabilirsiniz. Ayrıca bağımsız denetim konusunda önemli spk kararı yayınlandı:
(Kurulumuzun 22.04.2009 tarih ve 12/292 sayılı Kararı)
12.06.2006 tarihli ve 26196 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Seri: X, No: 22 ?Sermaye Piyasasında
Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ?in Geçici 3?üncü maddesi uyarınca, bu Tebliğ?in yayımı tarihi itibariyle sermaye
piyasasında bağımsız denetim faaliyeti ile yetkili olan bağımsız denetim kuruluşları ile bu Tebliğin yayımı tarihi itibariyle Kurula
başvurmuş olup yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının yöneticileri ve bağımsız denetçilerinin, bu Tebliğin yayımı
tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde Tebliğin 2 nci Kısmının (Bağımsız Denetim Faaliyetinde Bulunma Şartları) ?Yönetici ve
bağımsız denetçiler? başlıklı 4?üncü maddesinin (d) bendinde sayılan koşulu yerine getirmek zorunda oldukları hükme
bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca, sermaye piyasasında bağımsız denetime yetkili bağımsız denetim kuruluşlarının yönetici ve
bağımsız denetçilerinin, 12.06.2009 tarihine kadar ?Sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgeleri?ni almaları
gerekmektedir.
Söz konusu sürenin uzatılması yönündeki talepleri değerlendiren Kurulumuz; 2009 yılı finansal raporları için imzalanan
bağımsız denetim sözleşmeleri ile ilgili olarak şirketler ve bağımsız denetim kuruluşları açısından bir sıkıntı oluşmaması ve
kamunun aydınlatılmasında bir zafiyete neden olunmaması amacıyla,
1. Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetime Yetkili Kuruluşların yönetici ve bağımsız denetçilerinin, 31.12.2009 tarihli
finansal raporların kamuya açıklanacağı son tarihe kadar bağımsız denetim lisans belgesi olmaksızın çalışmasına izin
verilmesine,
2. Ancak 01.01.2010 tarihinden sonra sona erecek hesap dönemlerine ait finansal raporların bağımsız denetimine
yönelik düzenlenecek sözleşmelerde, ?Sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgesi? bulunmayan bağımsız
denetçilerin görev alamayacaklarına; 01.01.2010 tarihinden sonra sona erecek hesap dönemlerini de kapsayacak şekilde
düzenlenmiş bağımsız denetim sözleşmelerinde bağımsız denetim lisansı bulunmayan bağımsız denetçilerin görevlendirilmiş
olması halinde, bu durumun ek sözleşme ile giderilmesi gerektiğine,
3. 12.06.2009 tarihinden sonra, ?Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetime Yetkili Kuruluşlar Listesi?ne alınmak amacıyla
Kurulumuza yapılacak başvurularda, yönetici ve bağımsız denetçilerin tamamından Seri:X, No: 22 Tebliği?nin 2 nci Kısmının
(Bağımsız Denetim Faaliyetinde Bulunma Şartları) ?Yönetici ve bağımsız denetçiler? başlıklı 4?üncü maddesinin (d) bendi
uyarınca bağımsız denetim lisans belgesi talep edilmesine; 12.06.2009 tarihinden önce yapılmış başvurular ile ilgili olarak ise
yukarıda yer alan (1) ve (2) nolu bent hükümlerinin uygulanmasına,
4. Seri: X, No:22 Tebliği?nin Geçici 3 üncü maddesinin (1) ve (2) fıkraları uyarınca bağımsız denetim lisans sınavına
girmekten muaf olanların en kısa sürede sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgelerini almak üzere Türkiye
Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği?ne başvuruda bulunmaları gerektiği, aksi halde belge almayanların 01.01.2010
tarihinden sonra sona erecek hesap dönemlerine ait finansal raporların bağımsız denetimine yönelik düzenlenecek sözleşmeler
kapsamında görev alamayacakları hakkında bilgilendirilmelerine,
5. 31.12.2009 tarihli finansal raporların kamuya açıklanacağı son tarihten itibaren sermaye piyasasında bağımsız
denetim lisans belgesi almamış olanların, hiçbir şekilde bağımsız denetim kuruluşlarında yönetici ve bağımsız denetçi olarak
görev alamayacaklarına
karar vermiştir.
Şuanda fiilen bu işi yapan biri olarak görüldüğü üzere 31.12.2009 mali tabloları denetlenene kadar şuanki kadrolar faaliyetlerini sürdürecek daha sonra bağımsız denetim lisans belgesi olmayan eski veya yeni hiçbir denetçi halka açık şirketlerin denetiminde yer alamayacak Bu tarih te kaanatimce nisan 2010 tarihini gösteriyor demektir Paylaşım her zaman gereklidir. İyiçalışmalar Saygılarımla