fonradar

Dergiye Ait Eski Sayıların Ücretsiz Dağıtılması Halinde Belge Düzeni ?

Ogrenci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
171
Merhaba

Aylık yayınlanan bir derginin iade gele eski sayıları ücretsiz olarak Türkiyenin değişik illerine ücretsiz olarak kargo veya başka yollarla gönderiliyor. (Okullara, Öğrenci yurtlarına vs).

1) Bunlara Sadece irsaliye kesmek yeterli mi? (İrsaliye üzerine bedelsiz dağıtıldı belirtilerek)
2) Hurda kağıt olarak mı fatura kesilmesi uygun olur? (Kaç kg ise ona göre fiyatlandırıp)
3) Normal fiyatının onda biri veya yirmide biri gibi sembolik bir fiyatla mı fatura edilmeli? (Bu durumda Sadece KDV si beyan edilip gelir kısmı dikkate alınmamalı mı Bedelsiz gönderildiğinden)

teşekkürler
 
Ynt: Dergiye Ait Eski Sayıların Ücretsiz Dağıtılması Halinde Belge Düzeni ?

Fikir verebilir, yararlı olabilir……..
http://www.ivdb.gov.tr/Mukteza/KV/ornek121.htm


T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11.KVK-14

Konu : Bedelsiz dağıtılan dergiler için yapılan kurye ödemelerini gider yazılıp yazılmayacağı ayrıca şirket bünyesinde sektörel amaçlı yapılan eğitimlerde eğitimcilere ödenen ücretlerde stopaj yapılıp yapılmayacağı hk.

İLGİ: a) ..........09.2002 tarihli dilekçeniz.

b)...........11.2002 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçelerinizde, Dış ticaret rehberi içeriğine sahip bir dergiyi fason olarak bastırdığınızı bedelsiz dağıtılan dergiler için yapılan kurye ödemelerini gider yazılıp yazılmayacağı, ayrıca şirket bünyesinde sektörel amaçlı yapılan eğitimlerde eğitimcilere ödenen ücretlerden stopaj yapılıp yapılmayacağı hususlarını sormaktasınız.

Bilindiği gibi, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinde “Safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, Kurumlar Vergisi mükellefleri safi kurum kazancının tespitinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderleri hasılattan indirebileceklerdir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1. maddesinden, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Buna göre, genel giderin ticari kazançtan indirilebilmesi için; yapılan gider ile kazancın elde edilmesi veya idamesi arasında açık ve doğrudan bir bağın bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile orantılı olması gerekmektedir.

Ayrıca, bir giderin ticari kazançtan indirilebilmesi için, harcamanın ilgili olduğu gelir unsurunun vergiye tabi bulunması gerekmektedir. Vergiye tabi bulunmayan bir ticari faaliyet için yapılan gider ticari kazançtan indirilmeyecektir.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; şirketinizce bedelsiz olarak dağıtılan dergiler için yapılan kurye ödemeleri şirketinizin ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan bir gider mahiyetinde olduğundan kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı) tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez...” hükmü yer almıştır.

Öte yandan, aynı Kanunun 94. maddesinde kimlerin tevkifat yapmaya mecbur oldukları sayılmış olup, aynı maddenin 1. bendinde ise “Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup, ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103. ve 104. maddelere göre tevkifat yapılacağı” hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, şirketiniz bünyesinde sektörel amaçlı yapılan eğitimlerde, eğitimcilere yapılacak ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/1 maddesi gereğince tevkifata tabi tutularak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229. maddesinde; “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 230. maddesinin 5. bendinde; “...(Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)

Malın bir mükellefin birden çok işyerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 213. madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.” hükümleri yer almıştır.

Bu hükümlere göre; firmaca tanıtım amacıyla bedelsiz olarak dağıtılan dergiler için satış işlemi gibi fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak ücretsiz olarak verilen ürünlerin belgelendirilmesi açısından fatura düzenlenebileceği tabiidir.

Ayrıca; sevk irsaliyesinin mal hareketinin izlenmesi açısından düzenlenmesi gereken bir belge olması nedeniyle bedelsiz gönderilen dergiler için sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.

Öte yandan Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre; faturalar üzerinde gösterilen iskonto tutarları önce, 760-PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ 3201-Satış İskonto ve Primleri 80-Pazarlama Satış ve Dağıtım Gider yeri ile 391-HESAPLANAN KDV HESAPLARINA borç 120-ALICILAR HESABINA alacak kaydedilir.

Dönem sonlarında ise; 761-PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI 3201- Satış İskonto ve Primleri 80-Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri hesabına alacak 611-SATIŞ İSKONTOLARI HESABI’na borç verilmek suretiyle devredilir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst