Dernek Faturası

250 bin çocuğu giydirme kapsamında Birleşmiş Markalar Derneğine yardımda bulunduk ve karşılığında faturasını aldık...

faturadaki kdv yi indirim konusu yapabilirmiyim.
ayrıca matrahı gider mi yoksa kkeg mi atacağım.
şimdiden teşekkürler...

Ynt: Dernek faturası

derneğin vergi muafiyeti var mı? dernek size bağış makbuzu verebilir, fatura veremez.

firmanın adı
birleşmiş markalar derneği danışmanlık organizasyon ve pazarlama iktisadi işletmesi...

fatura üzerinde kdv si ayrıca gösterilmiş ve "İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır ibaresi bulunmamakta"...

Dernek değil de iktisadi işletmeymiş, bağış karşılığında dernek işletmesi size nasıl fatura kesti ki?
Gider gösterme konusunda; bildiğim kadarıyla vakıf ve derneklere yapılan bağışlarda vergi muafiyeti varsa gider gösterilebilir yoksa gösterilemez.

iktisadi işletme kdv muafiyet hakkından faydalanıyorsa ve vergi dairesinden muafiyet belgesi almışsa kdv muaf olarak fatura kesecektir ve sizede fatura ekinde muafiyet yazısını verecektir, aksi halinde kdv uygulamak zorundadır sizde kdv uygulanıyorsa indirim yapabilirsiniz

Yanlış anlamadıysam iktisadi işletme size mal faturası kesmiş durumda, ancak siz herhangi bir mal almadınız. Durum böyleyse siz faturayı stok olarak işlemeli ve derneğe (iktisadi işletmeye değil) fatura kesmelisiniz yada ayni bağış makbuzu talep etmelisiniz. Her iki durumda da ilave edilecek kdv beyan etmelisiniz.

FATURANIN İÇERİĞİ
250 bin çocuk giydirme katılım bedeli olarak geçiyor yani stokla alakası yok...

ayrıca fatura ekinde muafiyet belgesi vs... yok..

ilk yazımda sizin anlattığınızı farklı değerlendirdiğimden yanlış bilgi verdim ,,

burdaki işlemde siz bağış ve yardım konusuna girecek şekilde iktisadi işletmeye bağış veya yardım yapmışsınız bu sebeplede sizin bu giderinizle ilgili olarak sizin yaptığınız bu ödeme kanunların yetki verdiği derneklere yapılan bir dernek veya iktisadi kuruluş ise giderleştirebilirsiniz, aksi halinde ise kdv si dahil olarak KKEG atacaksınız ve kdv yide indiremezsiniz

bu konu ile ilgili olarak GVK madde 89 ve KVK madde 10 incelemenizi öneririm.

KAMU YARARINA DERNEKLER OLMASI GEREKİRKİ TÜRKİYEDE BELİRLİ DERNEKLERİN BAĞIŞ VE YARDIMLARININ TAMAMINI İNDİRİM KONUSU YAPABİLİRSİNİZ. ONUN DIŞINDA DERNEK SİZE FATURA KESEMEZ, EĞER SİZ DERNEK ADINA BİR TEŞEKKÜLDEN FATURA ALDI İSENİZ BU DERNEĞİN TİCARİ ŞİRKET GİBİ MAL SATIŞINDA YADA HİZMET SATIŞINDA KESİLEN FATURADIR.

MAL ALDI İSENİZ KAYITLARA İSTER KDV Lİ GİRİN İSTERSENİZ KDV SİZ, SONUÇTA BUNUN ÇIKIŞINI SİZDE FATURALI YAPMALISINIZ. HİZMER İSE ALDIĞINIZ SİZİN İNDİRİM KONUSUNA ALIP ALMAMANIZA GÖRE GİDERLEŞTİRİLECEKTİR. ŞUNU UNUTMAYIN DERNEK FATURA KESMEZ DERNEĞE AİT TİCARİ TÜZEL KİŞİLİK FATURA KESER.

Sürekli olarak büyük harf kullanıyorsunuz. Büyük harf forum kurallarna aykırıdır.