merhabalar;
Dersanelerde;
1. eylül ayında faaliyet raporu dediğimiz öğrenci listesi veya sayısı (İl MEM'lerin bazıları liste bazıları sayı ister) verilir.
2. ekim ayında istatistik raporu dediğimiz çalışanların ve öğrencilerin sayıları ile bilgiler internet ortamında gönderilir.
3. dersanelerde ücret ilanları her yıl mayıs ayında yapılır ve ücret ilanından önce kayıt yapılamaz, yapılacaksa önceki dönem ücretinden yapılır.
4. KDV de vergiyi doğuran olay mal veya hizmetin teslim edilmesidir. Kurslar eylül-haziran arası verildiğinden hizmet teslimide bu dönem arasında gerçekleşmektedir. Kurs ücreti peşin tahsil edilse dahi tercihe bağlı olarak ister faturanın tamamı kesilir isterse kdv dahil toplam ücret eylül-haziran arası 10 ay olduğundan 10 aya bölünerek kesilir.
ücret alındığında
---------/---------
100
101
102
108
121
********** 340
--------/----------
her ayın sonunda fatura kesildiğinde
-------/-----------
340
**********600
**********391
-------/-----------
5. Dersanelerde %5 ücretsiz öğrenci okutma mecburiyeti vardır. Bu olay dersaneye ayrıca ek KDV yükü getirmektedir.
6. öğretmenler dahil dersanelerde tüm çalışanların yapılan sözleşme ve diğer evrakları İl Milli Eğitime verilerek çalışma izin onayları alınır. Çalışma izin onayı alınmayan hiç kimse çalıştırılamaz. Ayrıca burada dikkat edilmesi gereken husus Sözleşmelerdeki işe başlama tarihleri ile SSK işe giriş tarihleri aynı olmalıdır, çünkü SSK incelemerinde sözleşmedeki işe başlama tarihleri esas alınır.
7. Dersanelerde öğretmenler 20 saate kadar maaş karşılığı derse girebileceğinden 20 saati aşan ders saati sayıları ücret bordrosuna ekders ücreti olarak yansıtılmalıdır.
Ayrıca diğer önemli husular için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
http://www.guvender.org.tr/publications.php