Devamsızlık şartları nasıl olmalıdır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gurysmn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba ;
Fabrika ortamında mavi yaka beyaz yaka muhabbetinden kaynaklanan bazı ayrımlar var MY saatlik çalışır BY aylıklı çalışır ve MY Giriş - Çıkış 'ta kart okutmak durumundadır.İdari kısım yani BY kart okutmak zorunda değildir diye bir söylem var.İş yerinde idari birimde çalışan personel giriş çıkışları belli değil ne zaman işe geliyor gidiyor bilinmiyor öğlen gelip 1 saat sonra çıktığı anlaşılıyor.İnsan kaynakları bu durumla ilgili personele ihtar çekebilir mi? ve ücret kesintisinde bulunabilir mi?
Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum....

Ynt: Devamsızlık şartları nasıl olmalıdır

yazılı şirket politikaları ve iş sözleşmeleri ne durumda? bunları bilmeden bir yorum yapmak zor.

Sn.Kemalforum un haklı olarak ifade ettiği duruma açıklık getirilseydi daha kolay çözebilirdik.
Yinede irdelemeye çalışalım, bu süreçte bilmediklerimiz var ise öğrenmiş oluruz.

İŞ yasası nın m.67,m63 ve ilgili yönetmelik m.8-9 da günlük haftalık çalışma süreleri ve uygulama hakkında hususlar mevcuttur.

Olayımızda,"BY yakalılar kart okutmak zorunda değildir diye bir söylem var.İşyerinde idari birimde çalışan personel giriş çıkışları belli değil ne zaman işe geliyor gidiyor bilinmiyor öğlen gelip 1 saat sonra çıktığı anlaşılıyor."denildiğine göre,sözleşme ve diğer kaynaklarda bu hususlara ilişkin hükümler olmadığı,hatta işveren tarafından günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatlerinin işyerinde işcilere duyurulmamış olduğunu düşünebiliriz.Zaten duyurulmuş,sözleşme ve eki niteliğindeki diğer kaynaklarda dahüküm var ise çözüm daha kolay olacaktır.ANCAK,ORTADA FİİLİ UYGULAMA VAR..!(iş ve sözleşme şartları..!)
Çözüm açısından;işci-işveren ilişkileri çerçevesinde ,İK.bu durum nedeniyle doğrudan bu çalışanlar hakkında disiplin işlemi başlatmazdan önce, sözleşme diğer kaynakları inceledikten sonra konu hakkında hükümler yok ise ilk önce tüm çalışanlara ilişkin"Günlük çalışma saatleri-ara dinlenmesi-hafta tatili"süreçlerini gösterir duyurusunu işyeri ilan panosuna asmasını, riayet noktasında düzelme olmuyor ise bu defa yine ayrım yapmadan tüm çalışanlara SONUÇLARINIDA İŞVERENİYLE İSTİŞARE EDEREK yazılı tebliğ de bulunmasını tavsiye ederim.

Her ne kadar konu başlığı ile olayın içeriği uyumlu değil ise de,
BU OLAYIN"iş ve sözleşme şartlarında esaslı değişiklik","işverenin yönetim hakkı" ve sözleşmenin esaslı unsurları(işcinin iş görme edimi ve bağımlılığı ile işverenin ücret ödeme yükümlülüğü )ÇERÇEVESİNDE incelenerek sonuçlandırılması gerekir diye düşünüyorum.

Yukarıdaki konular çerçevesinde,günlük ve haftalık çalışma sürelerinin önceden belirlenmemesi durumu, bu konuda fiili uygulamanın(çalışma sürelerinin) net olmaması hali,tespiti açısından fiili olarak yapılan otalama haftalık çalışma süresiinin örneğin 40 saat olması, böyleliklede haftalık çalışmanın 45 saatin altında kalması halinde ;
a.Fazla çalışmalar yönünden, ortalama haftalık çalışma süresinin 40 saat olması halinde, 45 saatin altında kalması nedeniyle "fazla sürelerle çalışma"durumu sözkonusu olacak,bu duruma görede hesaplama(ücret ve serbest zaman izni açısından)değişicek,
b.İş ve sözleşme şartlarında esaslı değişiklik yönünden,Haftalık çalışma saatleri konusu, m.22 kapsamında bir husus olup,örneğin bu işcilerin haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu ve bu durumun yazılı olmasada öteden beridir fiilen 40 saat olarak uygulanıyor,uygulanmış olması karşısında ,işverenin de (örtülü-zımnen)kabülü ile haftalık çalışma süresi 40 saat kabül edilir-kabül görür ise bu sürenin 45 saat e çıkarılmasında işcinin muvafakanın gerekeceği,
c.Ancak, işcinin iş görme edimi ve bağımlılık açısından,iş günlerinde mesai saatleri içinde, işcilerin kendi istek ve iradeleri ile işyerinden izinsiz,özürsüz işle ilgili neden olmaksızın(olsa bile işverenin blgisi dışında)ayrılamayacakları,
d.İşyerinde çalışma şartlarında esaslı değişiklik oluşturmamak koşuluyla işverenin, işcinin çalışma şartlarını değiştirmesi konusu işverenin yönetim hakkı ile ilgilidir.İş koşullarındaki değişikliğin işci aleyhine olmaması durumunda işverenin yönetim hakkının sınırlandırılması gerekmez.Ama bu olayda haftalık çalışma 40 saat denilir de 45 saat e çıkarılmak istenmesi sözkonusu olursa, bu noktada işveren yönetim hakkını işcinin alehine kullanmış olur ki,bu durum işci tarafından kabül görmeyebilecektir.
ANLAŞMAK mümkünse neden olmasın...

MY saatlik çalışır BY aylıklı çalışır ve MY Giriş - Çıkış 'ta kart okutmak durumundadır.İdari kısım yani BY kart okutmak zorunda değildir diye bir söylem var.
Bu söylem kime ait?

Bu ayrım genel olarak üretim yapan fabrikalarda vardır doğrudur. fakat burda arkadaşların dedikleri gibi iş sözleşmelerine bakmak gerekir ayrıca şuda varki idari kısımda çalışan kişilerin giriş çıkış görev ve benzeri durumlarını kontrol etmek düzenlemek oldukça zordur. Aynı şekilde genel olarak idari kısımda çalışanlarda mesai ücreti almazlar tabi bu uygulamalar işletmenin kendi iç hukuku ile ilgilidir fakat iş kanunu açısından bakarsak. idari kısım yani beyaz yakalılar sözleşmelerinde maktu aylık ücret şekli ile aylık alırlar yani bu kişi işe gelmediği günü kesilmez ayda geç kaldığında hatta hastalanıp rapor aldığında dahi aylığı tam olarak ödenir 30 gün üzerinden. burda kıstas şöledir diye düşünüyorum idari kısım beyaz yakalıların üstünde sorumlulukları vardır, sorumluluğunu yerine getirdikten sonra işe geç gelmiş gelmemiş pek önemi yoktur yada erken çıkmış hatta gelmemiş, işveren burda o kişinin yapması gereken işi yapmışmı sorumluluğunu yerine getirmişmi ona bakar. aynı şekilde yapması gereken işi sorumluluğunu yerine getiremediği zaman belki gece geç saatlere kadar hatta pazar günü dahi çalışır ve bu çalışma karşılığında fazla çalışma ücreti ( mesai ) talep etmez edemez. Mavi yakalılar ise işçi kısımıdır üretimle ilgilidir işide doğal olarak fabrikadadır ve fiili olarak çalışması gerekmektedir giriş çıkışı kontrol edilebilen saat üzerinden aylık alandır. fazla çalışmasına karşılık mesai ücreti alır.

keremcem ' Alıntı:
MY saatlik çalışır BY aylıklı çalışır ve MY Giriş - Çıkış 'ta kart okutmak durumundadır.İdari kısım yani BY kart okutmak zorunda değildir diye bir söylem var.
Bu söylem kime ait?
Sn.Keremcem haklı olarak soruyor, anlaşılan bunu işveren/veya vekili söylemiyor, özellikle MY söylüyor,sn.Balmı da iş ortamı hk.bizi bilgilendiriyor doğru işleyiş öyle yürüyor.Fakat,yanlış anlamıyorsam İK. kendince disiplin işlemi başlatmıyor,işveren/veya vekili nin niyeti böyle olunca İK.nasıl işlem yapması gerektiğini araştırıyor,karar verildikten sonra düğmeye başlanacak gibi gözüküyor...

balmi ' Alıntı:
Bu ayrım genel olarak üretim yapan fabrikalarda vardır doğrudur. fakat burda arkadaşların dedikleri gibi iş sözleşmelerine bakmak gerekir ayrıca şuda varki idari kısımda çalışan kişilerin giriş çıkış görev ve benzeri durumlarını kontrol etmek düzenlemek oldukça zordur. Aynı şekilde genel olarak idari kısımda çalışanlarda mesai ücreti almazlar tabi bu uygulamalar işletmenin kendi iç hukuku ile ilgilidir fakat iş kanunu açısından bakarsak. idari kısım yani beyaz yakalılar sözleşmelerinde maktu aylık ücret şekli ile aylık alırlar yani bu kişi işe gelmediği günü kesilmez ayda geç kaldığında hatta hastalanıp rapor aldığında dahi aylığı tam olarak ödenir 30 gün üzerinden. burda kıstas şöledir diye düşünüyorum idari kısım beyaz yakalıların üstünde sorumlulukları vardır, sorumluluğunu yerine getirdikten sonra işe geç gelmiş gelmemiş pek önemi yoktur yada erken çıkmış hatta gelmemiş, işveren burda o kişinin yapması gereken işi yapmışmı sorumluluğunu yerine getirmişmi ona bakar. aynı şekilde yapması gereken işi sorumluluğunu yerine getiremediği zaman belki gece geç saatlere kadar hatta pazar günü dahi çalışır ve bu çalışma karşılığında fazla çalışma ücreti ( mesai ) talep etmez edemez. Mavi yakalılar ise işçi kısımıdır üretimle ilgilidir işide doğal olarak fabrikadadır ve fiili olarak çalışması gerekmektedir giriş çıkışı kontrol edilebilen saat üzerinden aylık alandır. fazla çalışmasına karşılık mesai ücreti alır.
Haklısınız da,
işte işin ''da' sı var :)
3-5-15-25 mavi yakalı personelin çalıştığı üretim bölümünde çalışan , o mavi yakalıların sorumlusu olarak atanmış, iş ücret ödeme noktasına geldiğinde BEYAZ YAKA olarak değerlendirilen( ki genelde gri yakadır o yaka :) ), ancak mavi önlüklülerle birlikte pazar veya gece çalışmasına kalan kişilerdir aslında beyaz önlüklü-beyaz yakalı çalışanlar.
Bu çalışma karşılığında da genellikle işveren veya üst-orta kademe yönetim tarafından, çalışma saatlerinde esneklik tanınır karşılığında fazla çalışma ücreti ödenmemesi ve fazlaca sorumluluk yüklenmesi nedeniyle. Bu esnek düşünce ise, öncelikle İK bölümü sonrasında ise Mavi yakalı çalışanların gözüne batar , :) kimse kızmasın alınmasın, benim gördüğüm bu oldu genel olarak.
''Söylem var'' sözüne bu nedenle takıldım, aslolan işveren veya vekilinin söylediğidir, öncelikli olarak sözleşmeden sonra.
Pek çok yerde uygulamada büro personeli, beyaz yakalı çalışanlara fazla çalışma ücreti ödenmeyeceği yönünde bir kabul olduğundan bu şekilde uygulama pek çok kişiye normal görülmekte olsa da,
SÖZLEŞMELERDE AÇIKÇA BELİRTİLMEDİĞİ SÜRECE HER ÇALIŞANIN YAPTIĞI FAZLA ÇALIŞMAYA İLİŞKİN ÜCRET ALACAĞI HAKKI DOĞAR.! :)

Söyleme değil, sözleşmede yazana bakmak,
sözleşmede bu konuda bir şey yazmıyorsa da, o güne kadar olan uygulamaya bakıp, bir daha sorun yaşanmaması adına, bu uygulamayı yazılı hale getirmek ve uygulamaktır aslında yapılması gereken.

ÜCRET ŞEKİLLERİNE GÖRE TATİL ÜCRETİ

Madde 49 - İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.

Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.

Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir.

öncelikle yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim.
şöyle yapalım ben konuyu kısacası anlatayım neden böyle BY yaka MY yaka sorunu çıktı..bizim şirketimiz 45 üretimde çalışan 15 idari bölüm olmak üzere 60 mevcut bir fabrika ...bütün söylediklerinize katılıyorum fakat İK.zor durumda kaldığı için ve BY kart okutmak zorunda değildir diyen bir kısım olması ve yöneticimizde zorunludur diye diretmesinden kaynaklanıyor bahsedilen hizmet sözleşmesinde geçen işgören haftalık 45 saat çalışmak durumundadır der.
Bu durum BY yaka personelin işten ayrılmasının muallakta kaldığı dönemde çıktı ortaya BY giriş-çıkış kart basmadığı için ilk önce çıkmasına karar verildi sonrasında personel gelmediği halde ben geldim diye diretince yönetim İK puantajını çıkarmasını istedi fakat kart basmadığı ( puantaj alınamadı ) için bir sonuç elde edilemedi ve yönetim bundan sonra büroda olanlar sabah 08:00 akşam 18:00 da giriş-çıkışta kart basmak zorundadır deyip İK.üzerine attı.
bununla ilgili yapılacak birşey varsa yardımcı olmanızı bekliyorum....

yönetim bundan sonra büroda olanlar sabah 08:00 akşam 18:00 da giriş-çıkışta kart basmak zorundadır deyip İK.üzerine attı.
Yapılacak tek bir şey var,
.... tarihinden itibaren , çalışan tüm personel, giriş çıkış takip kartlarını kart okuyucuya okutacaktır.
Giriş çıkış takip sistemi kayıtlarından alınan verilere göre , kartını geçerli sebep olmaksızın okutmayan personel, o gün işe gelmemiş olarak değerlendirilecek ve şartlar oluştuğunda 4857 sayılı iş kanunun 25/II maddesine uygun olarak sözleşmesi tazminatsız olarak feshedilebilecektir.
şeklinde bir duyurunun tüm çalışanlara beyan edilmesi ve takibini yapmak dışında İK nın yapabileceği bir şey yok :)

sn.keremcem de doğrusunu söylemiş biraz konuyu açarak ilave etmek gerekirse,sözleşmede"işgören haftalık 45 saat çalışmak zorundadır"yazılı ise sözleşmenin eki niteliğindeki diğer kaynaklardada aksi hükümler yok ise çalışanlar,(işcinin bağımlılık ve iş görme edimi kapsamında)işverenin bu konudaki talimatllarına özenle uymak zorundadırlar.İişverenin bu süreci dikkatli bir şekilde yürütmesinde fayda var.
Öncelikle işveren;
a.örneğin işe geç gelme,erken ayrılma,devamsızlık,işyerinde günlük iş süresi içinde görevleri nedeniyle dahi olsa işverenin bilgisi dahilinde işyerinden ayrılmamaları, özel hallerde saatlik yada günlük izin almaları vs.gibi hususlara dair genel bilgilendirme yapması,
b.bu hususlara riayet etmeyenler hakkında,verilecek disiplin (uyarı-ihtar-ücret kesintisi,son olarak fesih işlemi gibi) cezaları hakkındada çalışanları bilgilendirmesi,
c.daha sonra işlenen fiilin ağırlık derecesine göre(suç ve ceza orantısı)disiplin işlemi başlatması
d.mutlaka bu durumlar yazılı olarak tüm çalışanlara imza karşılığı tebliğ olması,
durumu ileride şikayet,ihtilaf yada dava konusu olması halinde ,işverenin yararına olacaktır.