Ynt: Devamsızlık şartları nasıl olmalıdır
balmi ' Alıntı:
Bu ayrım genel olarak üretim yapan fabrikalarda vardır doğrudur. fakat burda arkadaşların dedikleri gibi iş sözleşmelerine bakmak gerekir ayrıca şuda varki idari kısımda çalışan kişilerin giriş çıkış görev ve benzeri durumlarını kontrol etmek düzenlemek oldukça zordur. Aynı şekilde genel olarak idari kısımda çalışanlarda mesai ücreti almazlar tabi bu uygulamalar işletmenin kendi iç hukuku ile ilgilidir fakat iş kanunu açısından bakarsak. idari kısım yani beyaz yakalılar sözleşmelerinde maktu aylık ücret şekli ile aylık alırlar yani bu kişi işe gelmediği günü kesilmez ayda geç kaldığında hatta hastalanıp rapor aldığında dahi aylığı tam olarak ödenir 30 gün üzerinden. burda kıstas şöledir diye düşünüyorum idari kısım beyaz yakalıların üstünde sorumlulukları vardır, sorumluluğunu yerine getirdikten sonra işe geç gelmiş gelmemiş pek önemi yoktur yada erken çıkmış hatta gelmemiş, işveren burda o kişinin yapması gereken işi yapmışmı sorumluluğunu yerine getirmişmi ona bakar. aynı şekilde yapması gereken işi sorumluluğunu yerine getiremediği zaman belki gece geç saatlere kadar hatta pazar günü dahi çalışır ve bu çalışma karşılığında fazla çalışma ücreti ( mesai ) talep etmez edemez. Mavi yakalılar ise işçi kısımıdır üretimle ilgilidir işide doğal olarak fabrikadadır ve fiili olarak çalışması gerekmektedir giriş çıkışı kontrol edilebilen saat üzerinden aylık alandır. fazla çalışmasına karşılık mesai ücreti alır.
Haklısınız da,
işte işin ''da' sı var
3-5-15-25 mavi yakalı personelin çalıştığı üretim bölümünde çalışan , o mavi yakalıların sorumlusu olarak atanmış, iş ücret ödeme noktasına geldiğinde BEYAZ YAKA olarak değerlendirilen( ki genelde gri yakadır o yaka
), ancak mavi önlüklülerle birlikte pazar veya gece çalışmasına kalan kişilerdir aslında beyaz önlüklü-beyaz yakalı çalışanlar.
Bu çalışma karşılığında da genellikle işveren veya üst-orta kademe yönetim tarafından, çalışma saatlerinde esneklik tanınır karşılığında fazla çalışma ücreti ödenmemesi ve fazlaca sorumluluk yüklenmesi nedeniyle. Bu esnek düşünce ise, öncelikle İK bölümü sonrasında ise Mavi yakalı çalışanların gözüne batar ,
kimse kızmasın alınmasın, benim gördüğüm bu oldu genel olarak.
''Söylem var'' sözüne bu nedenle takıldım, aslolan işveren veya vekilinin söylediğidir, öncelikli olarak
sözleşmeden sonra.
Pek çok yerde uygulamada büro personeli, beyaz yakalı çalışanlara fazla çalışma ücreti ödenmeyeceği yönünde bir kabul olduğundan bu şekilde uygulama pek çok kişiye normal görülmekte olsa da,
SÖZLEŞMELERDE AÇIKÇA BELİRTİLMEDİĞİ SÜRECE HER ÇALIŞANIN YAPTIĞI FAZLA ÇALIŞMAYA İLİŞKİN ÜCRET ALACAĞI HAKKI DOĞAR.!
Söyleme değil, sözleşmede yazana bakmak,
sözleşmede bu konuda bir şey yazmıyorsa da, o güne kadar olan uygulamaya bakıp, bir daha sorun yaşanmaması adına, bu uygulamayı yazılı hale getirmek ve uygulamaktır aslında yapılması gereken.