Devreden Kdv Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hasanali
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
80
Konum
izmir
slm arklar;yeni tasfiyeye girmiş kültür mantarı üretimi yapan bir ltd.şti. nin bütün stoklarını çıktıktan sonra 2.500,ytl tutarında devreden kdv si var. bu devreden kdv alışlarında %18 kdv ödüyor satışlarda ise %8 kdv tahsil etmesi nedeniyle meydana gelmektedir.Tasfiye ye girdiği için biz bu devreden kdv yi ne yapmamız gerekiyor?Devreden kdv li olarak tasfiyeyi tamamlasak sorun çıkarmı?tşk ederim
 
Ynt: Devreden Kdv Hk.

merhaba
kurumların tasfiye dönemlerinde de normal faaliyet dönemlerinde olduğu gibi katma değer vergisi mükellefiyetleri aynen devam eder. Tasfiye dönemi sonunda verilen en son katma değer vergisi beyannamesinde ??Sonraki Döneme Devreden KDV?" kalması halinde sözkonusu tutar kuruma iade edilmeyeceği gibi, tasfiye karının tespitinde de gider olarak dikkate alınmayacaktır
sorun çıkmaz.
 
Ynt: Devreden Kdv Hk.

KDVK'nın 58. maddesinde, KDV'nin indiriminin mümkün olması durumunda, gider olarak dikkate alınamayacağı belirtilmektedir. Maddenin bu ifadesinden, eğer KDV indirimi mümkün değilse gelir ve kurumlar vergisi açısından gider yazılabileceği yorumu yapılabilmektedir. Bize göre bu düzenleme uyarınca, işini bırakan gerçek şahıslar veya tasfiye olan şirketler indiremeyecekleri KDV'yi gelir ve kurumlar vergisi açısından gider yazabileceklerdir. Özet olarak Tasfiye sonunda kalan devreden KDV KKEG olarak muhasebeleştirilerek kapatılır.
 
Ynt: Devreden Kdv Hk.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29 maddesinin 2 nci bendinde "Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez." hükmüne yer verilmiş olup; aynı maddenin 3 üncü bendinde ise "İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca,aynı Kanunun 58 inci maddesinde; "Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez." hükmüne yer verilmiştir.



Öte yandan, işin terk edilmesi halinde işini terk eden mükellefler, mevcutlarını terkten önce satış vb. yollarla tasfiye ettikleri takdirde teslim bedeli üzerinden, mevcutlar tasfiye edilmemişse, işletmeden çekiş göstererek Katma Değer Vergisi Kanununun 3/a maddesi gereğince emsal bedeli üzerinden vergi hesaplayıp beyan etmek zorundadırlar. Hesaplanan bu vergilere rağmen indirilemeyen katma değer vergisi kalırsa, indirim yoluyla giderilemeyen bu vergilerin gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak göz önüne alınması mümkün bulunmaktadır.
 
Üst