Devreden Kdv

merhaba,
satılık bina inşaatı yapan firmalara ait devreden kdv nin meskenlere isabet eden kısmının maliyet hesaplarına atılması hakkında bilgisi olan var mı ?

Ynt: Devreden kdv

var mevcut o benim daha yeni yaptım her yıl 4-5 kere yapıyorum. sen sor ne istiyosan ben sana anlatayım...

uygulamada bulunacak detaylı kitap dersen evvela şükrü kızılotun inşaat maliyet kitabıdır.

%17 kadar bir fark kalmaktadır 150 m2 altında kalan dairelerden dolayı. dolayısıyla bu kadarlık bir fark inşaat kapatılırken maliyete verilip düzeltilebilir. tabii ki şunu da unutmamak lazım. maliyete verilen kısım beyanname de ilave edilecek kdv. kısmına verilip beyannamenin devir veya ödeme rakamı düzeltilmelidir.

size tavsiyem 190 ve 191 nolu hesapları alt hesaplara bölerken ada pafta parsel numaralarına göre ayırmanızda fayda vardır.

usulen bu konuda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık hatta 4 kere incelemeye girdik ve bir sorun çıkmadı.

bu durum maliye bakanlığı ve vergi dairesi açısından fayda sağlamaktadır. yoksa yok yeminli ile görüş inşaat maliyetine vs bak çok uğraşırsınız. bir de nacizane bir tavsiyem olaca, inşaatta kullanılan herkalem malın düzgün ölçülerde faturasını tanzim ediniz. yani 10 dairesi olan bir inşaata 20 tane çelik kapı ve 30 tane kombi gibi dengesiz faturalar yerine usule uygun faturalar alırsanız yerinde olacaktır.

yapı ruhsatında inşaat maliyeti belediyenin harcı yüksek almaya çalışmasından dolayı biraz fazla yazılır. buradaki bedel örneğin 350bin ytldir. siz 330bin ytl. yapmışsınızdır. sizin kaydınız esastır. bunlara dikkat ediniz lütfen.

varsa başka sormak istediğiniz, sorun bildiklerimi anlatayım...

iyi çalışmalar

Sn Sercan Aktaş, yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

size bir sorum daha olacak,

bu mükellefimiz, bina inşaatı haricinde nakliye ve mühendislik işleri de yapıyor, vergi dairesi bize diyorki ; sadece bina inşaatı yapmış olsanız devir kdv yi maliyete atabilirsiniz. nakliye ve mühendislikten dolayı %18 kdv li fatura kestiğiniz için devir kdv yi inşaat maliyetine atamazsınız diyor.. bu konuda bir bilginiz var mı ?

bakınız, yukarıda da dediğim gibi eğer 190 ve 191.leri alt hesaplarını açarken inşaat ile ilgili olanları ayıklayarak tahakkuk edebilirseniz mümkün... netice de 150 (B) 190 (A) kayıtı yaparken inşaat ile olan alt hesabı dikkate alırsanız bir sorun olmaz.

örneğin ;

şubat 2008 191 dökümü

191 00 Satıştan iadeler 20.000
191 01 inşaat ind.kdv.leri 25.000
191 01 001 2.nolu inşaat 15.000
191 01 002 3.nolu inşaat 10.000
191 02 diğer faaliyet ind.kdv 10.000

bunu tahakkuk ederken
========= 28.02.2008 =======================

190.01 inşaat kdv 25.000
190 01 001 2.nolu inş.
190 01 002 3.nolu inş.
190 02 diğer faaliyet 30.000

191 01 001 2.nolu inş 15.000
191 01 002 3.nolu inş 10.000
191 02 diğer faal.ind.k. 10.000
191 00 sat.iade kdv. 20.000

2008/02 kdv tahakkuku
=============================================

form üyesi sn:Sercan Aktaş'a
üst yazınızı okudum fakat teredütte kaldım.benim hizmet işi yanında inşaat işi yapan şirketimiz var. yaptığı inşaatı bitirdi inşaattan dolayı 80.000 ytl devreden kdv birikti.bu kdv yi inşaat maliyetine ekliyebilirmiyim.Benim esas tereddütüm inşatla birlikte hizmet işi yapıyoruz bu durum engel teşkil edermi .saygılarımla

Ynt: Devreden Kdv

KDV Hesaplarının Kapanış Kaydı:

Bundan önceki bölümlerde de belirtildiği üzere 1.1.1998 ??tarihinden önce, 150 M2 den düşük konutlar, KDV??den istisna edildiğinden ve bu istisna kısmi istisna olduğundan dolayı, bu teslimlere isabet eden KDV??ler indirimlerden çıkartılıp, maliyete ya da giderlere kaydediliyordu. 1.1.1998 yılından sonra 150 M2 ye kadar konu teslimleri %1 KDV ??ye tabi olduğundan eskiden olduğu gibi bunlara isabet eden KDV??lerin indirimlerden çıkarılması mümkün olmamaktadır. Yanlışlıkla veya eski alışkanlıkla bu KDV??lerin maliyete atılması halinde dönem karının eksik hesaplanmasına neden olup, ileride yapılacak incelemede ilave tarhiyata neden olacaktır. Bu nedenle 1.1.1998 den sonraki konut teslimlere isabet eden KDV??ler, KDV beyannamelerinde devreden KDV olarak bekletilecek, daha sonra bu teslimlere isabet eden KDV, iade olarak talep edilebilecektir.

anlaşılacagı üzere devreden kdv maliyete eklenmiyecek.Sizcede bu bilgimi doğru birönceki yazılan maliyete eklenecek bilgisimi doğru .saygılarımla