DİİB Kapsamında Yapılan Teslimlerle İlgili Tecil ve Terkin

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan skara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

skara

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
127
Konum
İSTANBUL
Tüm değerleri meslektaşlarıma iyi günler dileyerek aşağıdaki sorumla ilgili vereceğiniz bilgilerden faydalanmak isterim.

Şöyleki biz firma olarak DİİB kapsamında mal satışında bulunuyoruz. Hepimizin de bildiği gibi o satışı yapmış olduğumuz döneme ait KDV beyannamesinde bu satışlara ait bildirimimizi yapıyoruz.

Ancak Mayıs 2005 dönemine ait KDV beyannamemizde şöyle bir durum söz konusu ; Normal şartlarda tecil edilemeyen KDV miz oluşmaktadır. Ancak E-Beyannamede verileri girdiğimiz zaman, bu dönemde tecil edilemeyen KDV satırına rakam almamakta, ancak bunu ödenecek KDV tutarından düşmektedir.

Örnek olarak normal de 20.000 YTL olması gereken Ödenecek KDV tutarı, Bu dönem DİİB kapsamında satmış olduğum malların KDV tutarı olan 15.000 YTL lik kısmı düştükten sonra Ödenecek KDV tutarını 5.000 YTL olarak almaktadır.

Oysaki çıkan Tahakkuk Fişinde 20.000 YTL Ödenecek KDV görünmektedir.

Normal de yapmış olduğum satışların KDV tutarının Beyanname nin İhraç Kaydıyle Teslimlere Ait Bildirim Bölümünün İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV bölümünde olması gerekmez mi?

Çünkü bilindiği gibi DİİB kapsamında yapılan satışlarda Terkin ve İade Uygulaması ancak YMM Raporu ile yapılmaktadır.

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Forumda bulunan tüm arkadaşlara iyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.

Dahilde İşleme İzin Belgesi ile ilgili forumda sorduğum sorular sanırım çok gereksiz. Çünkü hiç bir meslektaşım bu konuda cevap vermiyor. Ya da yönlendirme yapmıyor.

Bu konuda gerçekten özellikle tecil- terkin ve iade işlemlerinin beyannameye yansıtılmasında problemlerle karşılaşıyorum.

Acaba bu konuda sadece ben mi problem yaşıyorum.

Saygılarımla,
 
Merhaba, DİİB kapsamında yaptığınız satışlara ait kdv yi beyannamenin 84-86-88 nolu satırlarında gösterilmesi gerekir. 89 nolu satırdan 38 nolu satırdaki tecil edilecek kdv yi düşerek 90 nolu satıra yazmalısınız. Örneğinizde belirttiğiniz kdv tahakkuk fişinde 15.000 ytl lik kısım gözükmez. Çünkü bu satışların faturayı kestiğiniz ayı takip eden 3.ayın sonuna kadar karşı tarafça yurtdışı edilme şartı vardır. Sizde karşı tarafdan satışların yurtdışı edildiğini gösteren Gümrük beyannamesi ve diğer evrakları teminen vergi dairesine vereceğiiniz belgeler sonunda 15.000 ytl lik kısım vergi dairesince terkin olunur. Ayrıca DİİB kapsamındaki satışların tamamı o ay içerisinde yurtdışı edilmemişse beyannamenin 83.nolu satırına yurtdışı edilen kısma isabat eden KDV yazılır.İade işlemlerinde bu tutar geçerli olur.Selamlar.
 
Sayın Çalcı,

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum. Ancak normal şartlarda beyanname düzenlenirken (yani beyanname vd elden verildiğinde sorun yok zaten onları düşüyoruz.

Ancak ınternet ortamında e-beyannemede sözünü etmiş olduğum satış tutarını düşmüyor.

Bu noktada sıkıntı yaşıyorum.

Saygılarımla
 
Sayın Skara, x firmasının 2005/05 ayına ait bilgiler şöyle olsun.
MATRAH 670
Normal satışlar 235
DİİB kaps.satışlar 435
HESAPLANAN KDV 120
Normal satış kdv 42
DİİB kaps. Kdv 78
İNDİRİLECEK KDV 98
ÖDENCEK KDV 22
DİİB kapsamındaki ihraç kayıtlı satışlar kdv tahsil edilmeden yapılmaktadır.KDV tahsil etmeden beyanname üzerinde satış üzerinden KDV hesaplanmaktadır. Yukarıdaki örneği uyarlarsak KDV beyannamesi şu şekilde oluşur.
İhraç kayıtlı teslimlere ait bildirim tablosuna 435 YTL matrahı ve 78 YTL kdv yazılır.89 nolu satıra aktarılır.90 nolu satıra (78-22) 56 yazılır.56 YTL yi ihracatın gerçekleştiği dönemde iade alırsınız.
KDV beyannamesi düzenlenirken 38 nolu satırda tecil edilecek kdv olduğu için 39 nolu satırda ödenecek kdv gözükmemektedir. Yukardaki örneğe göre tahakkuk fişinde 22 YTL ödeme çıkacaktır. Fakat beyanname üzerinde 38 nolu satıra tecil edilecek kdvye 22 YTL yazılacağından Beyanname üzerinde tecil edilecek kdv den dolayı ödeme çıkmayacaktır.Sizde gerekli evrakları ilgili sürede vergi dairesine verdiğinizde tahakkuk fişi üzerinde gözüken 22 YTL ödeme terkin olacaktır.Yukarıdaki iletinizde bahsettiğiniz DİİB kapsamındaki satışları herhangi bir yerden düşmeyeceksiniz.Selamlar.
 
Üst