Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

Üyelik
16 Şub 2007
Mesajlar
16
27/09/2007 tarih ve 26656 resmi gazetede yayımlanan disiplin yönetmeliği ile kınama cezasına aşağıdaki madelerde eklenmiş.

1-Birlik Genel Kurulunca belirlenen "büro standartları"na uyulmaması, açılan işyerlerinin bağımsız büro şeklinde olmaması, başka bir serbest meslek faaliyeti veya ticari faaliyet ile iç içe olması, ev olarak kullanılan ikametgâhların aynı zamanda büro olarak kullanılması, bir meslek mensubunun (ortaklık durumu hariç) birden fazla bürosunun olması,

2-Stajını tamamlayarak mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensuplarının, meslek ruhsatlarını aldıkları tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe staj yaptıkları meslek mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet vermesi

burada eklenen birinci made smmm ve sm ünvanlarını yeni alan arkadaşlar büro açmalarını bu ekonomik şartlarda çok zorlaştırıyor.Bende smmm ünvanını aldıktan sonra bir işyerinin bir odasında büro açmayı düşünüyordum ama artık bu şartlarda çok zor.yeni meslek mensuplarının önlerini açmak yerine kapatmaya çalışıyorlar
 
Ynt: disiplin yönetmeliğindeki değişiklikler

çağlayan son paragrafında ki yorumuna katılıyorum.
Yönetmelikteki bir değişiklik daha var:Staj yaptığın meslek mensubunun 2 yıl süreyle müşterilerini alamıyorsun.Meslek mensubunun onayı olmadıkça.Kınama cezası gerektiriyor.
Disiplin yönetmeliklerini uygulamanın tek sebebi: Yenilere yer yok!!!
 
Ynt: disiplin yönetmeliğindeki değişiklikler

bakalım daha ne çıkaracaklar ya zati adam ondan alıp defterini sana veriyorsa onla çalışmak istemiyor dmektir
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

bizimki adı üstünde serbest meslek, standart ne oluyomuş yaa. üstelik de çalışacağımız ortamı bile istediğimiz gibi seçemiycez. belki ben evimde yürütmek istiyorum işlerimi.. serbest meslek erbabı değil miyim. istediğim yerde çalışırım.. bize o zaman boşa ezberlettiler bağımsızlık standardını..
ne yapmaya çalışıyorlar bunlar anlamıyorum...
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

millet(doktor,avukat...)hem büro sahibi hemde başka yerlerde çalışabiliyorken bizlere yapılan şu işkenceye bak.Artık SMMM veya SM olmayın zaten piyasada cok demek istiyorlar.Meslekten soğutma çalışmaları bence bunlar.
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

Parası olmayana ünvan kullanmak yasak desler daha net olurdu. Kolaymı öyle bağımsız hiç bir destek ve ya işbirliği olmadan büro açmak.
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

Nedense Ülkemizde yasalar kişilerin menfaatlerine göre yorumlanır. Daha önce yanıt yazan arkadaşlar alınmasın genel anlamda yazıyorum. Mesleğin itibarı için standartlara uygun modern bir büroya sahip olmayı herkez ister tabi ki, bu uygulanabilir ama mesleğe yeni giren arkadaşlarımızın maddi imkanları göz önünde bulundurlarak bağımsız çalışmaya başlama tarihinden itibaren 2 veya 3 yıl gibi bir süre verilmelidir.

Diğer maddeye gelince; Bende meslekte çok eski değilim yeni sayılırım. yanında Staj yaparak hatırı sayılır bir süre çalıştığım meslek mensubundan tek bir müşterim bile yoktur. Buna rağmen düzenlemeyi yerinde buluyorum. Mesleğe yeni giren arkadaşlar kendinizi bu mesleğe yıllarınızı vermiş birinin yerine koyun, Staj yapan meslek mensubu belki uzun yıllar yanınızda çalışacak ve verdiğiniz yetki ile müşterilerinizle iyi diyaloglar kuracaktır. Sizde belki yılların yorgunluğu belki de yardımcınıza güveninizden dolayı işinize tam nüfuz edemeyebilirsiniz. Herkezi aynı kefeye koymamakla birlikte bunu fırsat bilen yardımcınızın çeşitli vaadlerle müşterilerinizi alması sanırım sizide rahatsız eder. Etik olarak yerinde fakat pek fazla yaptırımı olmayan bu düzenlemelere rağmen Demokrasiye çarelerde mevcut tabi ki.
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

Hiç bir vaatle stajyerin, meslek mensubunun müşterisini kapabileceğine inanmıyorum.Eğer bu dereceye kadar gevşek meslek mensubu varsa o ayrı bir konu.
Benim burada kastettiğim konu çok farklı:Çoğunlukla sigorta parasını bile vermek zorunda olan stajyer, kendisine katkıda bulunması için yakın çevresinde çırpınıp durur.Neticede meslek mensubuna çıkar da sağlamış olur.Stajı bittikten sonra (Mesela babasının veya kardeşinin) defterini niye alamasın.Neden tezkiye notu gibi bu konuda herhangi birinin insafında olsunki? Çekilmekte olan eziyet yetmez mi? Stajyer karşısında kendini iyice geren meslek mensubu, kendini iyice padişah zennetmiyecek mi?
Türmob Meslek Mensuplarına iyi maddi kazanç yolları bulma yerine; bu gibi saçmalıklarla uğraşarak kendine prim arıyor gibi me geliyor.
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

aykut111 sende stajer çalıştırmaya başla senide görürüz.
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

sayın odabu,
size katılmıyorum, işveren personeline nasıl yaklaşırsa, ona göre karşılık alır bence...
meslek mensubu stajyerine karşı üçün beşin hesabını yaparsa, aynı şekilde karşılık görmesi de doğal...

malesef birçok meslek mensubu, stajyerleri destekleyeceklerine kendilerine rakip görüyorlar.. kimse kimsenin kısmetini yiyemezki, ama farkında değiller.

ayrıca herkesin kandilini kutlarım.
 
Ynt: Disiplin Yönetmeliğindeki Değişiklikler

çağlayan ' Alıntı:
....
2-Stajını tamamlayarak mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensuplarının, meslek ruhsatlarını aldıkları tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe staj yaptıkları meslek mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet vermesi
...
Meslek mensubunun rızasını nasıl alıcaz, yazılımı, meslek mensubu tamam al derde 19 ay sonra ben razı değilim derse ne olacak? Stajyer meslek mensubu ile tanıştırtığı kendi çevresini ruhsatını aldıktan sonra kendi müşterisi olarak göremeyecek mi? Stajyer kendi iş çevresinin defterlerini el altından mı tutup imzalatacak? Rekabet eşitliği açısından bu madde ne kadar sağlıklı? Yapılmak istenen meslek mensuplarının müşterilerinin korunması yolu ile stajyerlere iş potansiyeli yaratmak mı?

Bu meslek tam bir yaşayan organizma.
 
Üst