fonradar

Doğrudan Temin Yöntemi İle Yapılan İşlerde 5510

Üyelik
11 Şub 2009
Mesajlar
12
Konum
Sivas
Arkadaşlar kolay gelsin. Doğalgaz dönüşüm işi yapan bir firmamız var. Bu firma 2012 yılında bir okulun doğalgaz dönüşüm işini doğrudan temin yöntemi ile aldı. İhale yapılmadı geçici yada kesin teminat yatırılmadı. İşe başlarken SGK ya bu işin doğrudan temin ile alındığı ve sabit dosyamızdaki işçilerimiz ile yapılacağı bildirildi. Bu dönemde 5510 ve 6111 sayılı yasa ile getirilen teşviklerden yararlanmaya devam ettik. Şimdi ise kurum bu dönemlerde ihaleli iş yaptığımızı öne sürerek 2011/45 sayılı genelgeyi gerekçe göstererek 5510 ve 6111 e göre verdiğimiz bildirgelerin iptalini ve yeni bildirge vermemizi istiyor. 4734 sayılı yasaya göre doğrudan temin bir ihale usulü değildir. Yaptığımız iş ihaleli iş değildir. Kurumun böyle bir uygulama yapması doğrumudur? Daha önceden böyle bir durumla karşılaşan üstatlardan yardım bekliyorum.
 
4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 18. maddesinde yapılan değişiklikle doğrudan temin usulü ihale usulleri arasında çıkarılmıştır. (30/7/2003 Tarih -4964/12 md.)
SGK bu durumu yaklaşık 10 yıl sonra fark ederek 2013/41 Sayılı Genelgesiyle 2011/13 sayılı ilişkisizlik Belgelsi Genlegesinde değişiklik yaparak, Doğrudan temin usulunün kamu ihale kanunu kapsamında ihale usulleri arasında olmadığı belirtilmiştir.

2013/41 Sayılı Genelgenin 6. maddesi

" “4.6” numaralı bölümünden sonra gelmek üzere aşağıda belirtilen “4.7” nolu bölüm eklenmiştir.
“4.7- Doğrudan temin usulüyle yaptırılan işler
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun, “Uygulanacak ihale usulleri” başlıklı 18 inci maddesinde, idarelerce, mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde,
a) Açık ihale usulü,
b) Belli istekliler arasında ihale usulü,
c) Pazarlık usulü,
uygulanacağı öngörüldüğünden, “doğrudan temin usulü”, uygulanacak ihale usullerine ilişkin 18 inci madde içeriğinden çıkartılmıştır.
Buna göre, doğrudan temin usulü ile yapılan mal veya hizmet alımları ile yapım işleriyle ilgili olarak ihale makamlarının söz konusu işi üstlenenleri Kurumumuza bildirme yükümlülüğü, yüklenicinin hak ediş ödemesine esas muaccel borcunun bulunup bulunmadığı hususunu sorgulama yükümlülüğü ve teminat iadesi sırasında Kurumumuzdan alınmış ilişiksizlik belgesini isteme yükümlülüğü bulunmamaktadır."


2013/41 Sayılı Genelgenin 6. maddesi ile belirtilen hususları öne sürerek, teşviklerin iptal edilmesinin mümkün olmayacağını belirterek doğrudan temin ususlü ile yapılan işlerde ilişkisizlik belgesi alma yükümlüsü dahi olmadığınızı söyleyin
 
Bu işi memur ile görüşerek değilde direk müdür ile görüşerek halletseniz daha iyi olur bence.
 
Arkadaşlar merhaba. Açık ihale usulü ile 2014 yılı Mart ayında ihalesi yapılan akaryakıt alımı ihalesi 10 ay üzerinde yapılmış, sözleşme imzalanmış ve 11 Ocak 2015 tarihinde sona erdi. 2015 yılı için yeni akaryakıt ihalesi için 26 Şubatta pazarlık usulü ihale yapıldı, 11 Martta sözleşme imzalandı. Arada kalan (11 Ocak-11 Mart) iki ay için geçen yılki firmadan alıma devam edildi(hiçbir sözleşme, vs. yapılmadan). Ben bu geriye dönük iki aylık akaryakıt alımını doğrudan teminle ödeyebilir miyim? Süreye bağlı alım olduğundan sözleşme yapılması gerekiyor mu? Nasıl bir yol izlemem gerekir? Teşekkürler
 
Üst