Doğum Borçlanması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cfenerci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bilindiği üzere;5510 sayılı kanunla birlikte ilk defa sigortalı olduktan sonra sigortalı olarak çalışırken doğum yapan kadınlara 2 çocuğa kadar, doğumdan sonra çalışmadıkları sürelerini, her bir doğum için 2 yılı geçmemek üzere hizmet borçlanma hakkı getirilmiştir.

Ve yine 8 Eylül 2008 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ"in;

"D- Borçlanılacak Sürelerin Belgelendirilmesi:
Hizmet borçlanmaları;" başlığının
a) bendinde;
Ücretsiz doğum izni ya da analık izni süreleri ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki iki yıllık süresi tabi olduğu işyerince, denilmektedir.

Benim sorum ise şu:
-Birincisi çalışanın doğum yaptığı tarihte tabi olduğu işverenden alması gereken belgenin mahiyeti ve muhteviyatı nedir? Bununla ilgili genelge yayınlandı mı?
-İkincisi ise doğum yapan kadının borçlanma yapabilmesi için doğum sonrası 8 haftalık izni bittikten sonra işten ayrılmamış, ücretsiz izne ayrılmış olması mı gerekiyor?

Ynt: Doğum Borçlanması

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum yada analık izin süreleri ile sigortalı kadının iki defaya mahsus olma üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanabilir.
Görüleceği üzere ücretsiz doğum yada analık izin süreleri borçlanılıyor.

Güzel bir örnek gördüm hemen paylaşıyorum.
ieş başlama :01.11.1975 tarihinde SSK
Doğum Tarihi :23.12.1983
23.12.1983 tarihinde doğum yapması nedeniyle yasal doğum izninden sonra 1984 yılı Ocak ayı sonunda ücretsiz izin alan ve 04.08.1984 tarihinden itibaren iş akdini feshederek çalışma hayatına ara veren eşiniz çocuğunuzun o sürede yaşıyor olması koşuluyla borçlanabilir. İki yıllık doğum izninin başlangıcı doğum tarihi olduğu için yasal doğum izni hariç olmak üzere Şubat 1984 ? 22.12.1985 tarihleri arasındaki çalışmaksızın ve isteğe bağlı prim ödemeksizin geçen süreyi borçlanabilir. Şevket tezele ait bir soru cevap kısmından alıntı yapılmıştır.
Ancak bu açıklama da kanuna ters düşüyor gibi geldi (yanlışsan düzeltin lütfen ) kanunda ücretsiz doğum yada analık izni süreleride borçlanabilir derken burada yasal doğum izni hariç olmak üzere borçlanma yapabilir diyor.

sayın cetvel ben de tam onu soruyorum işte. Siz de yanlışsam düzeltin demişsiniz.Tam olarak nedir? Ücretsiz izinli olunan süreler mi yoksa işten ayrılıp çalışmadığı süreler mi?