Doğum Borçlanması

Doğum borçlanmasından yararlanmak için sigortalılığın SSK ile başlamış olması mı gerekiyor? Benim annem 01.09.1975 tarihinde emekli sandığına bağlı olarak öğretmen olarak çalışmaya başlıyor. 4 sene bu şekilde çalıştıktan sonra evleniyor ve istifa ediyor. 1980, 1981 ve 1988 yıllarında doğum yapıyor. 17.11.2005 tarihinde SSK ya bağlı olarak yeniden çalışmaya başlıyor. Şu an hala çalışmakta. İlk işe emekli sandığından girdiği için doğum borçlanmasından yararlanabilir mi?

Ynt: Doğum Borçlanması

Ben Aysun USLU 1966 15 Mayıs doğumluyum. 1995 25 Eylül tarihinde sigortaya giriş yaptım. Bu güne kadar aralıksız olarak ödemelerimi yaptım. 10 Haziran 1996 yılında bir doğum yaptım ve sigortasız olduğum 1985 yılında da bir doğum yaptım. DOğum borçlanmasından yararlanabiliyormuyum?

maverick07 ' Alıntı:
Doğum borçlanmasından yararlanmak için sigortalılığın SSK ile başlamış olması mı gerekiyor? Benim annem 01.09.1975 tarihinde emekli sandığına bağlı olarak öğretmen olarak çalışmaya başlıyor. 4 sene bu şekilde çalıştıktan sonra evleniyor ve istifa ediyor. 1980, 1981 ve 1988 yıllarında doğum yapıyor. 17.11.2005 tarihinde SSK ya bağlı olarak yeniden çalışmaya başlıyor. Şu an hala çalışmakta. İlk işe emekli sandığından girdiği için doğum borçlanmasından yararlanabilir mi?

soruma cevap verebilecek bilgili bir arkadaş var mı?

Doğum borçlanması için SGK bir genelge hazırlığı içinde. Bu genelgenin gerek yargıya intikal eden konuları çözmek gerek kapsamı genişletmek için oldukça geniş tutulması bekleniyor. Bu nedenle doğum borçlanması düşünenlerin sağlıklı bilgiye ulaşması için biraz sabır göstermesi gerekiyor.

Günü doldurmuş yaşı bekleyen kişiye doğum borçlanması yapmak bir fayda sağlar mı ?

Merhabalar. 1971 doğumluyum.1990 yılında 195 gün ssklı olarak çalıştım. 1991 yılında doğum yaptım. 1998 yılında memur olarak çalışmaya başladım. Doğum borçlanması yapabilirmiyim. Faydası olur mu? Şimdiden teşekkürler.

Ant Z ' Alıntı:
Günü doldurmuş yaşı bekleyen kişiye doğum borçlanması yapmak bir fayda sağlar mı ?

Sigorta başlangıç yılınız ve çocukların doğum tarihleri önemli. Tarihler uygun ise Doğum borçlanması 4 yıl önce emekli olmanızı sağlayabilir.

Yani şu anda 45 yaşında olan bayan 49 da yaşını dolduracak ise ( günü doldurmuş ) bu sayede emekli aylığı almaya başlayabilir yani

maverick07 ' Alıntı:
Doğum borçlanmasından yararlanmak için sigortalılığın SSK ile başlamış olması mı gerekiyor?
Hayır.
misssem ' Alıntı:
Ben Aysun USLU 1966 15 Mayıs doğumluyum. 1995 25 Eylül tarihinde sigortaya giriş yaptım. Bu güne kadar aralıksız olarak ödemelerimi yaptım. 10 Haziran 1996 yılında bir doğum yaptım ve sigortasız olduğum 1985 yılında da bir doğum yaptım. DOğum borçlanmasından yararlanabiliyormuyum?
Evet
Ant Z ' Alıntı:
İşe giriş tarihi geriye çekileceğinden hesaplamak lazım ne getirir ne götürür,

1.SSK LI
d.tarihi :1959 kadın ssk devam ediyor

1995 .3 dönem ssk girişli
2092 prim gün sayısı

1979 1 çocuk doğum
1981 2 çocuk doğum
1993 3 çocuk doğum

2.SSK LI
d. tarihi 01.12.,1963
1700 prim gün sayısı
1985 2.dönem ssk son prim ödenmiş

1980.1 dönem işe girişli
1988 1.doğum
1990 2,doğum

2 işçi içinde doğum borçlanması yaptırabilirmi yardım edebilirmisiniz

20.03.1966 doğum tarihli olup şu an sigortalı olarak çalışmaktayım sigorta başlangıç tarihim 18.06.1984 dür.arada giriş çıkışlarla şu ana 3633 ödenmiş günün bulunmaktadır.benim sormak istediğim, 10.01.1988 tarihinde çalışmaya başladığım işyerimde 27.12.1990 tarihinde doğum yaparak 31.07.1992 tarihinde işten ayrıldım.bu doğum tarihinden iki yıla varmak için olan 5 aylık süreyi borçlanabilirmiyim.ayriyeten doğum öncesi ve doğum sonrası 40 şer günlük doğum izinlerimi borçlanabilirmiyim.
yardımcı olursanız sevinirim.

1. için;
ilk sigortalılık tarihi 1995 olduğuna göre,
sgortalılık tarihinden önce yapmış olduğu 2 çocuğu için (ikiside doğumdan sonra yaşamış olacak) 2x2= 4 yıl doğum borçlanması yapılır. ve ilk doğan çocuk 1979 yılı olduğundan emeklilik şartlarında da değişiklik olur, çünkü ilk sigorta başlangıcıda bu ilk doğumda ki çocuk için yapacağınız borçlanmanın tarihi olur.

2.için;
1985 yılından sonra hiçbir şekilde sgk ödemesiyle prim günleri yok ise,
1988 e 1990 yılında ki (yine doğumdan sonra yaşamış olmalılar), iki çocuğu için 2x2=4 yıl
doğum borçlanması yapabilir.

buluttu ' Alıntı:
1.SSK LI
d.tarihi :1959 kadın ssk devam ediyor

1995 .3 dönem ssk girişli
2092 prim gün sayısı

1979 1 çocuk doğum
1981 2 çocuk doğum
1993 3 çocuk doğum

2.SSK LI
d. tarihi 01.12.,1963
1700 prim gün sayısı
1985 2.dönem ssk son prim ödenmiş

1980.1 dönem işe girişli
1988 1.doğum
1990 2,doğum

2 işçi içinde doğum borçlanması yaptırabilirmi yardım edebilirmisiniz

AYLUF ' Alıntı:
20.03.1966 doğum tarihli olup şu an sigortalı olarak çalışmaktayım sigorta başlangıç tarihim 18.06.1984 dür.arada giriş çıkışlarla şu ana 3633 ödenmiş günün bulunmaktadır.benim sormak istediğim, 10.01.1988 tarihinde çalışmaya başladığım işyerimde 27.12.1990 tarihinde doğum yaparak 31.07.1992 tarihinde işten ayrıldım.bu doğum tarihinden iki yıla varmak için olan 5 aylık süreyi borçlanabilirmiyim.ayriyeten doğum öncesi ve doğum sonrası 40 şer günlük doğum izinlerimi borçlanabilirmiyim.
yardımcı olursanız sevinirim.
Ücretsiz geçen doğum iznini borçlanabilirsiniz. 5 aylık süreyi doğum borçlanmasından yararlanabilirsiniz.

Merhaba ..Annem 1964 dogumlu.4 tane çocuğu var.1994 yılında sıgortası acılmıs.Ödenmıs gunude var ondenmemıs gunude.Yanı arada ısten ayrılmalar oldu.Ne zaman emeklı olur bu kanundan yararlanabılırmı ?

SGK doğum borçlanmasını ağırdan alıyor

Gazete ve TV?lerdeki doğum borçlanması haberlerini gören kadınlar, doğum borçlanması yapmak için başvurduklarında ilginç cevaplar alıyorlar.
Bu arada biz de okurlarımızdan her gün yüzlerce mesaj alıyoruz. Vatandaş çaresiz, bir an önce doğum borçlanması yapıp, bu hakkını kullanmak istiyor.

Aylardır gazeteler, televizyonlar bangır bangır doğum borçlanmasını anlatıyor.

Bu arada SGK yönetimi de televizyon ve gazetelerden gelişmeleri takip ediyor. Ne bir açıklama, ne bir tıs yok. Sanki sağır sultanı oynuyor. Ne bir açıklama var, ne bir genelge. Konuyu uzaktan takip edip anlamaya çalışan sade vatandaş görüntüsü veriyorlar.

Vatandaş taşrada SGK müdürlüklerine hücum edip derdini anlatmaya çalışırken, taşrada SGK müdürlüğünde çalışan memurlarda Ankara?dan genelge gelmediğini belirtip çaresizliğini dile getiriyor. Vatandaşla kurum memurunu karşı karşıya getirmemek gerekiyor.

Basit bir genelgeyi kaleme almak bu kadar mı zor, anlayabilmiş değilim. Bir gün geciken vatandaşa dünyalar dolusu idari para cezası yazan SGK, 2 aydır basit bir genelgeyi yazamadı. Ne hazırlıyorsunuz 2 aydır, dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Hadi gayret. Yoksa doğum borçlanması yapamayan vatandaşla kurumun memuru karakolluk olacak, haberiniz olsun.

Resul Kurt (Star)

papi ' Alıntı:
Merhaba ..Annem 1964 dogumlu.4 tane çocuğu var.1994 yılında sıgortası acılmıs.Ödenmıs gunude var ondenmemıs gunude.Yanı arada ısten ayrılmalar oldu.Ne zaman emeklı olur bu kanundan yararlanabılırmı ?
Verdiğiniz bilgiler yetersiz. Doğum borçlanması şartlarını taşıyor ise borçlanma yapabilir.
İlk sigortalılık tarihi 23.05.1994 tarihinden önce ise; 50 yaş, 5675 prim gün sayısı ile,
24.05.1994 tarihinden sonra ise; 51 yaş, 5750 gün sayısı ile emekli olur.