Doğum Halinde Ücret Konusu ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan FUNDA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

Bir kadın çalışanımız doğum iznine çıkmadan önce erken doğum yaptı ve doğum ile ilgili uygulamalar konusunda pek bilgi sahibi değilim.

sormak istediğim ;

- 8 haftalık doğum öncesi ve 8 haftalık doğum iznini bu durumda doğum yaptığı günden başlayarak mı 16 hafta olarak değerlendireceğiz ?

- ücret bordrosunda 17 aralıkta doğum yaptığı için , aralık çalışma süresini 17 gün olarak mı göstereceğiz?

- e-bildirgede bunun bildirimi nasıl yapılıyor ?

- şu anda herhangi bir kuruma herhangi bir bildirim yapmamız gerekiyor mu?

- maaşını biz mi ödeyeceğiz yoksa kurumdan mı alacak? Kurumdan maaşını ne şekilde alabilir? ordan düzenli ödemesini yaparlarmı yoksa süründürürler mi ? Şayet oradan maaşını alması uzun ve zahmetli ise biz her ay düzenli maaşını ödesek , sonra o kurumdan topluca parasını aldığında şirkete iade etse olur mu ?

bu konuda deneyimli arkadaşlardan bilgi rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Selam..

--İkiz gebelik değilse.. hamileliğin 32. haftasında alınan 8 haftalık doğum hakkı.. erken doğumda bozulmaz.. doğum gerçekleştikten sonra hakkı olan istirahat süresi.. doğumdan sonraki 8 haftaya eklenir.. Bu ekleme de doğum yapan kişinin doktoru tarafından.. doğumdan sonraki raporda belirtilmelidir.. aksi halde hak ortadan kalkar..

--Siz istirahat başlangıcından sonra SGK primi ödediniz mi? Yani eksik gün bildirimi yapmadınız mı? 32. haftada başlayan istirahat başlangıcından sonra sigorta primlerini "0" olarak gösterme hakkınız da var..17 Aralık'ta doğum yapması bir şey değiştirmiyor.. sonuçta bu insanı 17 Aralık'a kadar çalıştırmadınız.. Bence Aralık ayında bütünlüğü bozmayın.. tam gösterin.

--APHB'nde ekstra bir değişiklik söz konusu değil.. sigorta primini yatırıp.. ücretini ödeyip ödememek sizin kararınız.. ister tam gün gösterirsiniz.. isterseniz istirahatli bulunduğu sürede sigorta primini "0" gösterip.. eksik gün bildirimi yaparsınız..kodu 01'dir. Eğer çalışan sayınız 50'nin altındaysa.. eksik gün bildirim formu doldurup.. rapor fotokopilerini ek olarak bağlı bulunduğunuz SGK'ya göndermeniz gerekir..

--Şuan için sizin yapmanız gereken tek şey.. tarafınıza doğum yapan kişi tarafından ulaştıralan istirahatleri sisteminize girmenizdir.

-- Kurumdan maaşını alır.. Eğer siz sisteme rapor girişlerini eksiksiz yaparsanız.. Doğumu gerçekleştiren hastane de evrakları zamanında SGK'ya gönderirse ( ki genellikle sorun çıkmıyor. ) istirahatli kişi parasını zamanında alır.. ama Ben personelim mağdur olmasın.. biz maaşını ödeyelim derseniz de olur..
 
kişi doğum öncesi 8 haftalık izin hakkı süresi daha başlamadan erken doğum yaptı , yani çalışma süresi devam ediyordu . Zaten işyerinde çalışır halde iken hastaneye giderek doğum gerçekleşti. Dolayısıylada eksik gün bildirimi yapmadık.

Bu durumda kendisinden istirahat raporunu isteyeceğim. Aralık ayında 17 gün çalıştı olarak göstereceğim. 13 gün için eksik gün bildirimi yapacağım

rapor süresi sonuna kadarda her ay eksik gün bildirimi yapacağım.

dilersem maaşını hesabına değilde elden kendisine göndereceğim. İstirahat sonunda sigortadan parasını aldığında bize iade edecek

doğru mudur?
 
Kendisinden raporunu isteyin..aralık ayında 17 günlük çalıştı olarak gösterin.. yalnız SGK nazarında ay bütünlüğü bozulmazsa 30 gün üzerinden işlem yapabilirsiniz.. 17 gün çalıştı gösterirseniz.. aralık ayı 31 çektiğinden.. 14 gün eksik gün göstereceksiniz..

Dilerseniz maaşını personele verebilirsiniz.. ama.. bu işlemi banka kanalı ile gerçekleştirin.. ( çalışan sayınız 10'nun üzerindeyse ) çalışan sayınız 10'nun üzerindeyse.. personelin maaşını banka kanalıyla ulaştırmak zorundasınız..
 
Üst