Doğum İzni Hakkı

Üyelik
20 Haz 2015
Mesajlar
68
Konum
istanbul
Özel sektörde calışıyorum 26.08.2015 çarşamba günü eşim dogum yapdı 5günlük İznimden 29.08.2015 cumartesi gününü iş günü saydılar normalde cumartesi calışmıyoruz 01.09.2015 salı iş başı dediler ama ben 02.09.2015 çarçamba günü iş başı yaptım 01.09.2015 salı gününü kesme hakkı varmıdır?
 
Son düzenleme:
eşi doğum yapan işçiye 5 gün ücretli izin verilir, bu 5 günlük izin hafta tatiline denk gelmesi durumda babalık izni de devam eder.
babalık izni eğer kanunda 5 iş günü denilseydi , sadece iş günleri sayılır hafta tatili sayılmazdı, aynı yıllık izinlerde olduğu gibi
bu durumda işyerinin yapmış olduğu uygulama doğrudur
4857 sayılı İş kanunun ek 2. maddesi
"İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün,
eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir."
 
02.09.salı günü ücreti ile birlikte o haftanın hafta tatili ücreti de kesilerek, 2 günlük ücretinizin kesilmesi gerekir normalde. İşverenin bu kesintiye hakkı vardır, eğer iş sözleşmenizde bu tür devamsızlıklarda ücret kesintisi yapılmaz şeklinde özel bir madde yoksa.
 
30.08 hafta taitili olduğu için izin süresinden sayılmamış ve 31.08 de izin son günü olarak değerlendirilmiş anladığım kadarıyla.
 
hafta tatili bayram seyran fark etmiyor ki! Ama işv. insiyatifi kullanılmasında da (işçi lehine) yasal bir engel bulunmamakta.
 
Sağolun Teşekkürler ama haber acıklamalarında şöle diyor. Babalık izni 5güne cıktı cumartesi pazar iş gününden sayılmıyor 7güne uzuyor resmi itatillere denk gelmesinde bile 5günlük babalık izninden sayılmıyor diyor
 
Başka haber açıklamalarında doğum yapan erkekten, marsta hareket ettiği görülen varlıklardan, teror sorunun kökten halledileceğinden de bahsediliyor yıllardır, ama hiç biri gerçek değil .
 
Günde 9 saat ve haftanın 5 günü çalışılan işyerinde pazartesi gününden itibaren doğum izni kullanılmaya başlansa personel diğer hafta pazartesi günü mü işbaşı yapacak yoksa, iş kanununa göre günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğu için 5 gün için pazartesiden itibaren 37,5 saat sonunda (4 gün + 1,5 saat) mı işbaşı yapması gerekir.
 
Saat değil, gün. 5 gün x 7,5 saat = saat izin değil bahsedilen.
Cumartesi günü 5 saat çalışılan işyerleri için de yarım gün çalışılıyor olsa da 1 tam gündür izin.
 
İşyerinde günde kaç saat çalışıldığının bir önemi yok. Doğum olduğu gün 1. gün olmak üzere 5 takvim günü izin vardır, 6. gün mesai var ise işbaşı yapılması gerekir.
 
Öncelikle Allah bağışlasın. Bu konuda benim yorumum farklı olacak. (Bu diğer yorumların hatalı olduğu anlamına gelmiyor) Bu bir işyeri uygulamasıdır aslında. Ben genel olarak cumartesi günü iş sözleşmesiyle ya da işyeri uygulaması ile tatil olarak değerlendiriliyorsa izin sürelerinin hesabında dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Ancak kanundaki ifadenin işgünü yerine gün yazmasından dolayı doğan boşluktan cumartesi dikkkate alınabilmektedir.

Doğum için mazeret izni geçen yıl çıkarılan bir düzenleme idi. Yapılan düzenlemenin gerekçesi mazeret izni hakkındaki sorunları çözmekti kısmen başarılı da oldu ancak maalesef uygulamada böyle bir tereddüte yol açtı. Teorik olarak kişinin işyeri uygulaması olarak izinli olduğu bir günde mazeret izni kullanması saçma. Düzenleme de gün dendiği için doğrudan Borçlar Kanunu düzenlemesine göre hesaplama yapılıyor ancak burada İş Kanunu düzenlemesinde özellikle 46 ve 55 inci maddelerde yapılan düzenlemeyle farklı bentlerde tatil günleri ile doğum izninin hafta tatilinde ayrı ayrı dikkate alınacağı anlaşılmaktadır. Hatta 30 Ağustos hafta içine gelmiş olsaydı onun da dikkate alınmaması gerekecekti. Böyle uygulama yapan işyerlerine izninizi iki tarih aralığı belirterek cumartesiyi dışarıda bırakacak şekilde kullanmak istediğinizi yazılı olarak belirtin ya da doğrudan ptesi başlatıp cuma bitirin. Alın size bir kanun boşluğu daha. Gün yazıyor ama aralıksız kullanılacağı ya da ne zaman başlayacağı yazmıyor. Bu durumda makul bir sürede kullanılması gerektiği anlaşılıyor. Bu konuda yönetmelik çıkarılması öngörülmüştü. Bildiğim kadarıyla bu yönetmelik hali hazırda yok.

Hafta Tatili Hakkında Kanun bulunmakta, esasen sorunda hem bu kanunda hem de iş kanununda tek bir gün için düzenleme yapılmasından kaynaklı. Ancak her zaman iş kanunu düzenlemeleri sözleşme ya da uygulama ile işçi lehine değiştirilebilir. Yani getirilen sınırlamalar, örneğin haftalık çalışma saatleri, yıllık izinler her zaman işçi lehine değiştirilebilir. Yıllık izin kanunda 14 gün ise bunu örneğin bir işyeri 22 gün olarak belirleyebilir.
 
Sayın keremcem sayın Merkür buradaki yazılan doğum izniyle ilgili herşey evlilik izni içinde aynımıdır kullanılması açısından (süresi açsndan değil birisi 3 gün birisi 5 gun)
 
Sayın keremcem sayın Merkür buradaki yazılan doğum izniyle ilgili herşey evlilik izni içinde aynımıdır kullanılması açısından (süresi açsndan değil birisi 3 gün birisi 5 gun)
Birinde 5 sayar 6.gün işbaşı yaparsınız, diğerinde 3 sayar 4.gün işbaşı yaparsınız.
 
Üst