Doğum izni sonrası Ücretsiz İzin Kullanımı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hrm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hrm

Üyelik
22 Şub 2006
Mesajlar
4
Değerli forum üyeleri;

Bir çalışanımız doğum izni kullandı, 28.05.2006 da bu izni bitiyor.
29.06.2006 tarihinden itibaren ise ücretsiz izin kullanmak istiyor.
Yasal olarak 6 ay ücretsiz izin hakkı var.

Çalışan bu toplam 6 aylık ücretsiz izni bir defada bildirmek ve kullanmak zorunda mı, yoksa parçalı olarak bildirip daha sonra isterse uzatabilir mi?
(Yani önce 3 ay kullanacağım deyip sonra bir 3 ay daha uzatma hakkı var mı?) Biz parçalı kullanma durumunda şirket olarak iş planını tam yapamadığımız için mağdur oluyoruz.

şimdiden teşekkürler.
 
!!!

4857 sayılı kanunun 74.maddesinin 5.fıkrasında isteği halinde kadın işçiye 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verlir bu süre yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz denilmektedir. görüleceği üzere bu madde metninde ücretsiz izin konsunda (verlir) denmekte ve işverene herhangi bir insiyatif bırakılmamamtadır. Özetlenecek olursa personeliniz ücretsiz izin hakkını dilediği şekilde kullanma hakkına sahiptir.
 
Kod:
Analık halinde çalışma ve süt izni
MADDE 74. - ..............................
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
...........................................

Kanunda bahsedildiği gibi "altı aya kadar" ibaresinde süre, rapor bitiminde başlar ve altı aylık sürenin sonunda sona erer. İsteğe bağlı olarak üç ay izin kullanıp tekrar çalışıp tekrar bir üç ay daha izin kullanılması altı aylık süreyi geçeceği için işverenin bunu kabul etme zorunluluğu yoktur.

Ayrıca doğum raporundan sonra altı aya kadar kullanılabilecek bir ücretsiz izin analık halinin gerektirebileceği bir durumdur. Eğer çalışan üç ay izinden sonra çalışacak hale gelirse bu izni kısım kısım kullanmasınında anlamı kalmayacaktır.
 
Üst