doğum parası

Ynt: Çalışmama Halinde Doğum Parasından Yararlanma Durumu

doğumdan önce son bir yılda 120 gün olması gerekli ve izne ayrılmadan önce çalışıyor olmanız gerekli bunlar tamamsa tabiki kullanın işgöremezlik ödeneğini
burdaki en önemli kıstas çalışıyorken doğum iznine ayrılmanız gerekir

kendini bi yerden ssklı gösterebilirsen tabiki yararlanabilirsin. üstelik ssk primini yüksekten ödeki daha fazla istirahat parası alasın.

teşekkür ederim ancak bakabildim fakat şu an mayısın 9'unda son muayneden yararlanmam çünkü en son şubatın'dokuzunda sigortam var şimdi birde temmuz'da yaptırcam bir aylık doğumum 20/09/2009 o zaman ssk'dan yapabilirim dimi artı ayrıca son dört aymı ssk'yı elden ödersem diğer haklardan da yararlanabilirim

eksik kaldı sorum pardon en doğrusu nu ne benim için benim syajımda var zaten siortalı olmam lazım o zaman ben bir muhasebeciye borçlanırım daha sonra ssk'dan aldığım parayıı alırım borcumu öderim yani kısacası ben son dört ay ödiycem ama istiharat olayını ne yapıcam ben zaten işten çıkarıldım hamileyken istiharat filan almadım şubat 2009'da o yüzden 3 ay yararlaıyorum muayneden mayısın 9'una kadar ben şimdiden sonra ne yapabilirim bir yerde gösterince ne yapıcam ne olur acil cevap

Sayın ACELYACIM
Sorunuz çok karışık, soruyu birleştirip anlaşılır bir şekilde yeniden yazarmısınız.
Geiçi iş göremezlik ödeneği alabilmek için 90 gün prim ödemiş olmak yeterli.

Sayın Esra Hanım,
Şöyle yapın; 20.09.2009 tarihinde doğum yapacağınıza ve doğrum tarihinden 56 gün önce rapor alacağınıza göre. Doğum tarihinden 86 gün önce sigortalı olarak işe girin ve takriben 30 gün çalışıp SGK priminin ödenmesini sağlayın. Böylece Doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde 90 gün'lük prim ödeme gün sayısını doldulmuş olursunuz. Doğum masraflarını SGK Kurumu karşılar ve ayrıca geçiçi iş göremezlik ödemesi almaya hak kazanırsınız. Geçiçi iş göremezlik raporu bittikten sonra işterseniz işten ayrılabilirsiniz.

Sayın Esra hanım,
İlgili kanun maddelerini okumanız için ekliyorum.
Geçiçi iş göremezlik ödeneği için Doğumdan önceki yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmanız ve rapor tarihinde SGK olmanız ve 30 gün prim ödemeniz koşuluyla alabilirsiniz.
5510 sayılı kanun Geçici iş göremezlik ödeneği
c) (Değişik: 17/4/2008-5754/11 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının
(a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4)
numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan
önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması
şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik
halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek
çalışmadığı her gün için,
Geçiçi İş göremezlik ödeneği verilir.

Esra Hanım, Emzirme yardımı alabilmeniz için 120 gün prim ödemeniz gereklidir.

Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının
doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci
fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından
dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı
olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan
ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife
üzerinden emzirme ödeneği verilir.

İşten ayrılan SSK'lının Geçici iş görmezlik ödeneği (*)

(*) Dünya Gazetesinin 02.05.2007 tarihli nüshasından alınmıştır.

İbrahim IŞIKLI ( Sosyal Güvenlik Uzmanı )

SSK'lılar doğum nedeniyle, "Gebelik muayenesinin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımlarının sağlanması", "Doğumda gerekli sağlık yardımlarının sağlanması", "Emzirme yardımı parası verilmesi" ve "Analık hali sebebiyle gerekirse yurt içinde başka bir yere gönderilmesi" yardımlarından yararlanacaklardır.

Özellikle, doğum öncesinde yetkili bir sağlık kuruluşundan istirahat raporu almayan veya doğum öncesinde (gebelik istirahat süresi içinde) iş sözleşmesi sona erdirilen işçilere ilgili memurların bilgisizliği ve sigortalıların da mevzuata uzak olmasından dolayı, hak edilmesine rağmen doğum geçici iş göremezlik ödeneği verilmediği görülmektedir. Yine, erken doğum yapan işçilere ise doğum öncesindeki iş göremezlik ödenekleri (erken doğum süresi kadar) eksik ödenmektedir.

Sigortalı kadının analığı halinde, kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödemiş olması koşuluyla, sigortalı kadının analığı halinde doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki on haftalık sürede, çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi öngörülmüştür.

Gebelik istirahatının (Doğum öncesi 8 veya çoğul gebelik halinde 10 hafta) başladığı tarihte, sigortalılık niteliği devam eden kadın sigortalıya, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödemiş olması koşuluyla, doğum öncesi 8 veya çoğul gebelik halinde 10 haftalık sürede herhangi bir nedenle hizmet akdi sona erse dahi, doğum öncesi ve doğum sonrası istirahatlarına ait analık geçici iş göremezlik ödeneklerinin verilmesi gerekmektedir. SSK Başkanlığı'nın 08.08.2003 tarih ve 3-221 Ek sayılı genelgesinde aynen "Sigortalı kadınlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenirken 371 yayın nolu "506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası'nın İşkazaları ile Meslek Hastalıkları, Hastalık, Analık Sigortaları Uygulamaları" isimli kitabın 102, 103, 104, 105 başlık numaralı bölümlerinde belirtilen hususların dikkate alınması gerekmektedir." denilmek suretiyle bahse konu olan yukarıdaki gebelik istirahatının (Doğum öncesi 8 veya çoğul gebelik halinde 10 hafta) başladığı tarihte, sigortalılık niteliği devam eden kadın sigortalıya, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödemiş olması şartını yerine getirdiğinin tespiti durumunda, hizmet akdi sona erse dahi rapor aranmaksızın, geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi lazım geldiği hükümleri halen yürürlüktedir.

Ancak, uygulamada prim ödeme ve diğer koşulları gerçekleştirdiği halde sırf iş sözleşmesinin veya sigortalılık niteliğinin sona erdiği ileri sürülerek analık geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyerek sigortalılar mağdur edilmektedir. Hatta bazen hastalık ve analık sigortası birbirine karıştırılmakta, hastalık sigortasında geçerli olan sigortalılık niteliğinin devam etmesi (işten ayrılmasının üzerinden 10 günden fazla bir süre geçmemiş olması) koşulunun analık sigortasında da arandığı zannedilmektedir. Sigortalıya işten ayrıldıktan sonra 10 günden fazla bir süre geçtiği ileri sürülerek analık geçici iş göremezlik ödeneğinin verilemediği görülmektedir. Hastalık ve analık birbirinden farklı olup, iş sözleşmesinin sona erdiği tarih 10 günü aşsa bile gebelik istirahatının (Doğum öncesi 8 veya çoğul gebelik halinde 10 hafta) başladığı tarihte sigortalı olunması yeterli sayılmalıdır.

SAyın Kızılderili,
5510 sayılı kanunla geçiçi iş göremezlik ödeneklerinde 120 gün olan süre 90 güne indirildi.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
Sayı : B.13.1.SGK.0.BSN.BEB.0-622.02/ 16.04.2009
Konu : 10.04.2009 Tarih ve WWWWW numaralı başvurunuz.
Sayın : WWWWWWWWWWWWWWWW

Soru : Eşim doğumdan önceki 8 haftalık izin süresi hakkından bir ay evvel işten çıkıyor. doğumdan önceki sekiz haftalık izin sürem ve doğumdan sonraki 8 haftalık süredeki geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilir mi ?
Cevap : Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
01.10.2008 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işten çıkarıldığınızda geriye dönük 90 gününüzün olması halinde geçici işgöremezlik ödeneğinizi almanız mümkün bulunmaktadır.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Bilgi Edinme Birimi

Görüldüğü gibi işçinin doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede işyerinde istirahatli olup olmamasının bir önemi yoktur.doğumdan önceki bir yıl içinde 90 gün kafi geliyor.

siz bakamazsanız baksanız iyi olur ama rica etsem doğumum allahın izniyle 20/09/2009 ben geriye dönük
20/09/2008'den bakıcam sanırım sayın ismail bey

cetvel ' Alıntı:
Cevap : Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
01.10.2008 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işten çıkarıldığınızda geriye dönük 90 gününüzün olması halinde geçici işgöremezlik ödeneğinizi almanız mümkün bulunmaktadır.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Bilgi Edinme Birimi

ACELYACIM ' Alıntı:
işte en açıklayıcı şekli allah razı olsun sayın ismail bey şimdi tam anladım tamam ben bir ayım eksik
onuda bir yerden göstercem sizin tavsiyeniz benim enson mayıs 2009'da bitiyor.benim doğumum 20/09/2009'dur.dediğim gibi en son sigortam şubayın 2009'unda bitiyor fakat 3 ay yani mayıs'a kadar muayne oluyorum
doğumumda 20/09/2009 peki ben rica ettiğim o muhasebe bürosuna ne zamna yaptırayım sigortamı
en öenmli kıstas doğumdan bir ay öncemi yaptırmam lazım? yoksa 60 günüm var 30 gün eksiğim var o bir ayı istediğim zaman yaptırabilirmiyim...

sizden ricam sigorta numaram 3401199215856 bir bakarmısınız yalnışlık olmasın

gerçekten çok teşekğr ederim
mohicans ' Alıntı:
Sayın Esra Hanım,
Şöyle yapın; 20.09.2009 tarihinde doğum yapacağınıza ve doğrum tarihinden 56 gün önce rapor alacağınıza göre. Doğum tarihinden 86 gün önce sigortalı olarak işe girin ve takriben 30 gün çalışıp SGK priminin ödenmesini sağlayın. Böylece Doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde 90 gün'lük prim ödeme gün sayısını doldulmuş olursunuz. Doğum masraflarını SGK Kurumu karşılar ve ayrıca geçiçi iş göremezlik ödemesi almaya hak kazanırsınız. Geçiçi iş göremezlik raporu bittikten sonra işterseniz işten ayrılabilirsiniz.
Sayın Esra Hanım, Bu mesajı uyarı mesajı olarak yazıyorum. Umarım dikkate alırsınız.
Geçiçi iş göremezlik ödeneği alabilmek için gerekli şartları yukarıda yazdım. Bunlara uymazsanız. Ödenek alamazsınız.

Siz yasal olmayan birşeyden bahsediyorsunuz
Sigortalı değilsiniz sigortadan ücret olmak için kılıf bulmaya çalışıyorsunuz, Bu pilatform bunlara çözüm bulmak için hiç uygun bir yer değil

esolen ' Alıntı:
Siz yasal olmayan birşeyden bahsediyorsunuz
Sigortalı değilsiniz sigortadan ücret olmak için kılıf bulmaya çalışıyorsunuz, Bu pilatform bunlara çözüm bulmak için hiç uygun bir yer değil
Size aynen katılıyorum sn.esolen.Keşke cevap veren üyeler de bu durumu dikkate alabilseydi.

evet 20.09.2008 tarihinden itibaren bakılacak.ssk numaranızdan baktım.doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 günü tamamlamanıza ortalama 1 aylık süre var.1 aylık sigortanızı şimdiden yaptırabilirsiniz.