Döviz Bürolarının Ba-bs Formundan Muaf Olması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan selim28
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba;
Şuan bir ambalaj firmasının muhasebe bölümünde çalışmaktayım.
Patronumuzun 2009 yılında devir ettiği döviz bürosuna onun çalıştırdığı tarih aralığı ile ilgili Özel Usulsüzlük Cezası gelmiştir. 1-6. aylar ile ilgili ba/bs vermediğinden dolayı 1600er Tl'den 9600 Tl ceza gelmiş bulunmakta. Ancak Döviz büroları ba/bs formlarından muaftır diye biliyorum. Hiç vermemişler formu boş olarak bile olsa vermek zorundalar mı?
Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

İyi günler

döviz bürolarının b formundan muaf olmasının belirli şartı vardır ve bu şart yetkili müessese izin belgesine sahip olmaktır. bu belgeye sahip olan döviz büroları belirli tutarların üzerindeki işlemleri zaten periyodik olarak maliye bakanlığına bildirdikleri için, bu tutarları tekrar b formunda beyan etmesine gerek yoktur. ancak, yetkili müessese izin belgesi dışındaki evraklar ile döviz alım satım işi yapılıyor ise b formunda bildirim zorunluluğu vardır. muhtemelen sizin patronunuzun da yetkili müessese izin belgesi yok ve döviz bozdurma fişi gibi olan fişler ile döviz alım satımı yapıyor, bu sebepten ötürü usulsuzlük cezası kesildi. eğer daha net bir bilgi istiyorsanız, size cezayı kesen kuruma danışıp cezanın hangi kanun veya tebliğe istinaden kesildiğini öğrenebilirsiniz.

Hiç bir iş kolunda Ba-Bs muafiyeti yoktur. Sadece bazı işlemler forma yazılmamaktadır. Döviz bürolarıda efektif alım-satım işlemlerini (gerekli kriterlere göre) B-trans aracılığı ile bildirdiklerinden forma yazmamaktadırlar. Diğer alımları sınırı geçiyor ise Ba formunda bildirmek zorundadırlar.