dövizli bankaların yıl sonu kur değerlemesi

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
23
bankalarda bulunan dövizlerimizi değerlerken efektif döviz alışımı yoksa döviz alış kurunumu kullanacağız tebliğde açıklık yokta....

İyi Çalışmalar...
 
Merhaba,

Bankalarda bulunan dövizli hesaplar dönem sonlarında T.C.M.B. Döviz Alış Kuru ile değerlenmektedir.

Saygılarımla


İyi Çalışmalar Dilerim
 
Vergi Usul kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 344)
28.01.2005 Cuma Tarihli ve 25710 (Asıl)

Maliye Bakanlığından:


Borsada rayici olmayan yabancı paraların, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 4gereğince 2004 yılı için yapılacak değerlemelerine esas olmak üzere, aynı Kanunun 280 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan hükümlere dayanılarak tespit olunan kurlar aşağıda gösterilmiştir.

Borsada rayici olmayan yabancı paraların ve bu paralarla olan senetli ve senetsiz alacak ve borçların değerlemesinde 2004 yılı sonu itibariyle bu kurlar uygulanacaktır.

Öte yandan, 130 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği(1) ile 217 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde(2) belirtildiği üzere değerleme günü itibariyle Bakanlığımızca kur ilan edilmediği durumlarda T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabidir.

Ancak, vergi uygulamaları açısından, bankaların 31/12/2004 tarihi itibariyle yapacakları değerleme sırasında bu Tebliğ ile belirlenen kurlar
yerine, T.C. Merkez Bankasınca belirlenen esaslara uygun olarak tespit ettikleri ve fiilen uyguladıkları alış kurlarını esas almaları gerekmektedir. Tebliğ olunur.

(1) 20/4/1976 tarih ve 15565 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
(2) 27/12/1998 tarih ve 23566 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
 
Vergi Usul kanunu Genel Tebliği (Sıra N0:327)

22.01.2004 Perşembe Tarihli ve 25354 (Asıl)

Maliye Bakanlığından:

Borsada rayici olmayan yabancı paraların, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince 2003 yılı için yapılacak değerlemelerine esas olmak üzere, aynı Kanunun 280 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan hükümlere dayanılarak tespit olunan kurlar aşağıda gösterilmiştir.

Borsada rayici olmayan yabancı paraların ve bu paralarla olan senetli ve senetsiz alacak ve borçların değerlemesinde 2003 yılı sonu itibariyle bu kurlar uygulanacaktır.

Öte yandan, 130 Sıra No’ lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği(1) ile 217 Seri No’ lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde(2) belirtildiği üzere değerleme günü itibariyle Bakanlığımızca kur ilan edilmediği durumlarda T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabidir.
Ancak, vergi uygulamaları açısından, bankaların 31/12/2003 tarihi itibariyle yapacakları değerleme sırasında bu Tebliğ ile belirlenen kurlar yerine, T.C. Merkez Bankasınca belirlenen esaslara uygun olarak tespit ettikleri ve fiilen uyguladıkları alış kurlarını esas almaları gerekmektedir.

Tebliğ olunur.

(1) 20/4/1976 tarih ve 15565 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
(2) 27/12/1998 tarih ve 23566 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
 
R.SEMA SİNANGİL' Alıntı:
Vergi Usul kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 344)
...................değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabidir....


Sayın R.Sema Sinangil,
EFEKTİF cinsinden yabancı para deyimi ile döviz cinsinden yabancı paralar ayırımını yapabilmeniz mümkün müdür?
Yorumlarsanız çok faydalı olacağına inanıyorum....
Saygılarımla,
 
Sayın Arkadaşım,

Burada dikkat edeceğiniz şey
Döviz ne demek
Efektif ne demek
Üniversitede hocalarımız Döviz büroları lafına çok kızarlardı.Aslında buralar efektif büroları derlerdi
Efektif:Mevcut nakit para
Döviz ise madeni veya kağıt para gibi her türlü yabancı ülke paraları ve banknotları veya bunları TEMSİL EDEN BELGELERLE, ÇEK,BONO,KREDİ MEKTUBU,YABANCI PARA İLE ÖDEMEYE YARAYAN HERÇEŞİT VASITA,BELGE HESAPLARdır.
Sonuç olarak Muhasebe kayıtlarında İthalat ve İhracat hesaplarında Dövizi kullanacaksınız.
Bankadaki yabancı paralarda Efektifi kullanacaksız
 
Sayın R.Sema Sinangil,
Değerli yorumunuz ve net açıklamanız için teşekkürler.....
Saygılarımla,
 
Üst