Dövmeli Çalışan

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Inflames
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar.

8 yıldır çalıştığım şirket, bu yıl yabancı bir firmaya satıldı. Bir sürü yeni kural getirdiler. Benim kollarım, parmaklarıma kadar dövmeli. Ve 8 yıl boyunca böyle çalıştım, gömleklerimin kollarını kıvırarak. Çünkü beni afakanlar basıyor ve evin içinde bile uzun kollu bir şey giyemiyorum, öyle bir sorunum var. Şimdi bu şirket bana kollarını kıvırmayacaksın diye baskı yapıyor. Ben de duymazdan geliyorum.

Bana bunu söyleme hakları var mı? Daha öncesinde de sakalını kes dediler. "8 senedir sakalımla çalışıyorum, böyle bir kural yoktu. Bundan sonra da kesmem" dedim. Bir şey demediler şimdilik. Şimdi dövmeler üzerinden yürüyorlar.

Bunun yolu yordamı nedir? Mobbing'e girer mi acaba?

Ben de şirketten tazminatımı alıp ayrılma düşüncesindeyim çünkü. Ne yapmalıyım?

(Getirdikleri, ya da getirmeye çalıştıkları diğer saçma kurallar) :

-Gece saat 19:00 - Sabah saat 07:00 vardiyasında, gecenin bomboş saatlerinde bile veznede çay ve su içilmeyecek.
-Telefon ile konuşulmayacak. Hadi bu kabul edilebilir. Telefonu önüne açıp, müşteri tarafından görülmeyecek bi şekilde, ellemeden, film milm vs izlenmeyecek.
-Müşterinin duymayacağı şekilde bile olsa müzik dinlenmeyecek.
-Kitap bile okunmayacak. Hatta yöneticilerden biri, masanın üzerinde bile kitap olsa canım sıkılıyor gibi bir cümle kurdu zamanında.
-Tuvalete gitmek için mola saatleri beklenecek.
-Mola ve yemek saatlerini yöneticiler kararlaştıracak. Yani a kişisi 12, b kişisi 1, diye diye kimi zaman 15:30-16:00'yı buluyor yemeklerimiz.
-Çalışırken ayağa kalkın baskısı. 12 saat boyunca kalkmanıza gerek yok deseler bile, bunun baskısını acayip hissettiriyorlar.
-Para işi yapıyoruz. Ve bununla ilgili ana ofis'e duyuru gibi, "Neden şirketten çalmamalıyım" başlıklı bir yazı asmışlar. Sırf bu bile dava açmam için yetmez mi? Fotoğrafını çekip belgeledim.

Şirkete son 2 ay içinde başlayan 10 yeni kişiden 5'i dayanamayıp istifa etti. Eski çalışanlardan da 5-6 kişi istifa eden oldu. Ama ben 8 yıldır çalışıyorum ve 40bin TL'ye yakın tazminatım var. Bunu onların yanına bırakmak istemiyorum bu koşullarda.

Öneriniz nedir acaba?

Ayrıca şunu da sorayım istedim bu konunun altına :

Çalışma sistemimiz;

07:00 - 19:00
19:00 - 07:00
BOŞ
BOŞ
BOŞ
BOŞ

şeklinde.

45 dakika yemek molası, 15'er dakikadan da iki tane ekstra mola var.

Bu konuda bir usulsüzlük var mı acaba?

Bir de okuduklarımdan anladığım kadarıyla gece çalıştığım 12 saatler adına 7.5 saat'ten sonraki kısımlar için fazla mesai ya da serbest zaman alma hakkım var. Bununla ilgili bize şöyle bir kağıt imzalattılar :

EtK56ER.jpg

Şimdi ben şirkete "Eeee yedik içtik çalıştık, şu serbest zamanları bi görelim bakalım" anlamında bir talebi nasıl yaparım? Ne yapmam lazım acaba? Çünkü gönderilmek için iş hukukunun bana tanıdığı tüm hakları sonuna kadar kullanıp bu sömürgeci yabancı yeni yönetimin üstüne gitmek istiyorum.

Merhabalar.

8 yıldır çalıştığım şirket, bu yıl yabancı bir firmaya satıldı. Bir sürü yeni kural getirdiler. Benim kollarım, parmaklarıma kadar dövmeli. Ve 8 yıl boyunca böyle çalıştım, gömleklerimin kollarını kıvırarak. Çünkü beni afakanlar basıyor ve evin içinde bile uzun kollu bir şey giyemiyorum, öyle bir sorunum var. Şimdi bu şirket bana kollarını kıvırmayacaksın diye baskı yapıyor. Ben de duymazdan geliyorum.

Bana bunu söyleme hakları var mı? Daha öncesinde de sakalını kes dediler. "8 senedir sakalımla çalışıyorum, böyle bir kural yoktu. Bundan sonra da kesmem" dedim. Bir şey demediler şimdilik. Şimdi dövmeler üzerinden yürüyorlar.

Bunun yolu yordamı nedir? Mobbing'e girer mi acaba?

Ben de şirketten tazminatımı alıp ayrılma düşüncesindeyim çünkü. Ne yapmalıyım?

(Getirdikleri, ya da getirmeye çalıştıkları diğer saçma kurallar) :

-Gece saat 19:00 - Sabah saat 07:00 vardiyasında, gecenin bomboş saatlerinde bile veznede çay ve su içilmeyecek.
-Telefon ile konuşulmayacak. Hadi bu kabul edilebilir. Telefonu önüne açıp, müşteri tarafından görülmeyecek bi şekilde, ellemeden, film milm vs izlenmeyecek.
-Müşterinin duymayacağı şekilde bile olsa müzik dinlenmeyecek.
-Kitap bile okunmayacak. Hatta yöneticilerden biri, masanın üzerinde bile kitap olsa canım sıkılıyor gibi bir cümle kurdu zamanında.
-Tuvalete gitmek için mola saatleri beklenecek.
-Mola ve yemek saatlerini yöneticiler kararlaştıracak. Yani a kişisi 12, b kişisi 1, diye diye kimi zaman 15:30-16:00'yı buluyor yemeklerimiz.
-Çalışırken ayağa kalkın baskısı. 12 saat boyunca kalkmanıza gerek yok deseler bile, bunun baskısını acayip hissettiriyorlar.
-Para işi yapıyoruz. Ve bununla ilgili ana ofis'e duyuru gibi, "Neden şirketten çalmamalıyım" başlıklı bir yazı asmışlar. Sırf bu bile dava açmam için yetmez mi? Fotoğrafını çekip belgeledim.

Şirkete son 2 ay içinde başlayan 10 yeni kişiden 5'i dayanamayıp istifa etti. Eski çalışanlardan da 5-6 kişi istifa eden oldu. Ama ben 8 yıldır çalışıyorum ve 40bin TL'ye yakın tazminatım var. Bunu onların yanına bırakmak istemiyorum bu koşullarda.

Öneriniz nedir acaba?
Anlaşılan o ki 7 yıl boyunca bir dükkanda çalıştıktan sonra işi profesyonelce yapan bir şirket satın almış işyerinizi ve bir işyerinde olmaması gereken konularla ilgili kuralalr getirmiş.
Elbette vucudunuzdaki dövmelere bir şey deme hakları olmasa da, dövmelerin görünmesini istememe ve bunun içinde kıyafetinizle ilgili düzenleme hakları var. Sonuçta ben de bir yere gittiğimde bana uzanan dövmelerle kaplı kıllı bir kolu görmekten hoşlanmam, onlar da müşterilerinin bundan hoşlanmayacaklarını düşünmekte haklılar. Sizi kolunuz sıvanık gördüklerinde de onları afakanlar basıyor demek ki.
Çalışırken ayağa kalkın baskısını anlayamadım ama diğer tüm kurallar( veznede çay su içilmemesi, ofise asılan uyarı amaçlı o yazı, müşteri karşısında müzik dinlenmemesi uyarısı, tuvalet için mola saatlerinin kullanılması gerektiği... ) her iş yerinde olması normal olan kısaca UYMA ZORUNLULUĞUNUZ olan kurallar.
Ayrıca şunu da sorayım istedim bu konunun altına :

Çalışma sistemimiz;

BOŞ
BOŞ
BOŞ
BOŞ

şeklinde.

45 dakika yemek molası, 15'er dakikadan da iki tane ekstra mola var.

Bu konuda bir usulsüzlük var mı acaba?

Bir de okuduklarımdan anladığım kadarıyla gece çalıştığım 12 saatler adına 7.5 saat'ten sonraki kısımlar için fazla mesai ya da serbest zaman alma hakkım var. Bununla ilgili bize şöyle bir kağıt imzalattılar :

EtK56ER.jpg

Şimdi ben şirkete "Eeee yedik içtik çalıştık, şu serbest zamanları bi görelim bakalım" anlamında bir talebi nasıl yaparım? Ne yapmam lazım acaba? Çünkü gönderilmek için iş hukukunun bana tanıdığı tüm hakları sonuna kadar kullanıp bu sömürgeci yabancı yeni yönetimin üstüne gitmek istiyorum.
Belirttiğiniz çalışma saatleri ve sürelerinde kanuna uygun olmayan bir durum yok, aksine yasada belirtilen çalışma süresinden kısa çalışıyorsunuz.
Bu şekilde çalışma düzeniyle fazla çalışmanız nasıl doğdu bilemiyorum ama, işverenden yazılı olarak şu kadar saat olan fazla çalışmalarımın karşılığı olan izinleri falan filan tarihleri arasında kullanmayı talep ediyorum yazıp işverene iletmeniz yeterli o isteğinize kavuşmak veya işverenin yanıtını görmek için.

Haftalık 45 saatten az çalıştığınız bir gerçek. Ama bu durumda bile fazla çalışma ücreti hak etmeniz gerekiyor.

Kanununa göre, çalışma hayatında "gece" en geç saat 20:00'de başlayarak en erken saat 06:00'ya kadar geçen ve her halde en fazla on bir saat süren dönemdir. İşçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçemez.

Yargıtay konu ile ilgili verdiği kararlarda, gece 7,5 saat üzerinde yapılan çalışmalar toplam da 45 saati geçmese bile fazla mesaidir görüşü benimsenmiştir.

75 dk molanız var. 20:00'dan 06:00'a kadar geçen 10 saatlik sürede 2,5 saat fazla çalışma var. 75 dk molayı düşersek çalıştığınız her gece 75 dk fazla çalışma hak ediyorsunuz.

Sözleşmeniz de ücrete fazla çalışma da dahil gibi bir yazı geçiyorsa yılda 270 saate kadar talep şansınız zor gibi duruyor.

Haftalık 45 saatten az çalıştığınız bir gerçek. Ama bu durumda bile fazla çalışma ücreti hak etmeniz gerekiyor.

Kanununa göre, çalışma hayatında "gece" en geç saat 20:00'de başlayarak en erken saat 06:00'ya kadar geçen ve her halde en fazla on bir saat süren dönemdir. İşçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçemez.

Yargıtay konu ile ilgili verdiği kararlarda, gece 7,5 saat üzerinde yapılan çalışmalar toplam da 45 saati geçmese bile fazla mesaidir görüşü benimsenmiştir.

75 dk molanız var. 20:00'dan 06:00'a kadar geçen 10 saatlik sürede 2,5 saat fazla çalışma var. 75 dk molayı düşersek çalıştığınız her gece 75 dk fazla çalışma hak ediyorsunuz.

Sözleşmeniz de ücrete fazla çalışma da dahil gibi bir yazı geçiyorsa yılda 270 saate kadar talep şansınız zor gibi duruyor.

Teşekkürler. Evet sözleşmede öyle bir madde var fakat buna rağmen bordroda fazla mesai ücretinin ne kadar olduğunun gösterilmesi gerekmez mi? Bu bir açık değil midir? Çünkü bayram, seyran, haftasonu, resmi tatil mesaileri de ücrete dahildir yazıyor sözleşmede ama bunlar bordroda ayrıca belirtiliyor ücret olarak. Fakat gece mesaisinin fazla mesaiye giren kısmı belirtilmiyor. Bu belirtilmemesi bir usulsüzlük ise burdan haklı fesih hakkımı kullanabilir miyim?

Hayır öyle bir şart yok.

İsterse mesai gösterir bordroda isterse de göstermez, sonuçta ücrete mesai dahildir demiş ve siz de imzalamışsınız. Siz ancak yılda 270 saatten fazla için talepte bulunabilirsiniz. Tabi bunu da yazılı olarak eğer yoksa şahitlerle kanıtlamanız lazım.

Yapabileceğiniz şey gece çalışmasının 7,5 saati geçtiğini ve kanuna aykırı olan bu çalışma saatlerinin değişmesini talep etmek. Bu talep varsa isg kuruluna yoksa doğrudan işverene yapılır. Gerekçe olarak gece çalışmasının yasal sınırı aştığını ve iş güvenliği anlamında risk oluşturduğunu gösterebilirsiniz. Önlem alınmazsa çalışmaktan kaçınma hakkınızı kullanır, ücretinizi de alırsınız. Sonucunda gerekli önlemler alınmazsa haklı nedenle sözleşmenizi feshedip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

Hayır öyle bir şart yok.

İsterse mesai gösterir bordroda isterse de göstermez, sonuçta ücrete mesai dahildir demiş ve siz de imzalamışsınız. Siz ancak yılda 270 saatten fazla için talepte bulunabilirsiniz. Tabi bunu da yazılı olarak eğer yoksa şahitlerle kanıtlamanız lazım.

Yapabileceğiniz şey gece çalışmasının 7,5 saati geçtiğini ve kanuna aykırı olan bu çalışma saatlerinin değişmesini talep etmek. Bu talep varsa isg kuruluna yoksa doğrudan işverene yapılır. Gerekçe olarak gece çalışmasının yasal sınırı aştığını ve iş güvenliği anlamında risk oluşturduğunu gösterebilirsiniz. Önlem alınmazsa çalışmaktan kaçınma hakkınızı kullanır, ücretinizi de alırsınız. Sonucunda gerekli önlemler alınmazsa haklı nedenle sözleşmenizi feshedip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

3 farklı danışman da "bordroda fazla mesai olarak gösterilmesi gerekir ücrete dahil olsa bile" cevabını verdi ALO 170 hattından?

sözleşmenizde ücrete fazla mesainin dahil edilebilmesi için her ay sabit olarak ne kadar fazla mesai yapacağınızın yazılı olması gerekir. Ücret bordronuz ve hesap pusulanızda da fazla mesai ayrıntılı yazılmalı.

Fazla çalışma haftalık 45 saati aşan süre ise,
bahsedilen gece çalışmasının 7,5 saati aşan kısmının fazla çalışma ücreti ile ödenmesi durumu.
Bordorda çalışma süresi haftalık 45 saati aşmasa bile %50 arttırılmış olarak ödenmesi gereken gece çalışmaları ücret farkının da fazla çalışma süresi olarak gösterilmesi mi gerekir?
Bu durumda gece çalışmalarında 7,5 saati aşan kısımların yıllık 270 saat fazla çalışma üst sınırı hesabında da dikkate alınması gerekmez mi?

Muvafakatnamede benim görebildiğim sadece serbest zaman kullanma zorunluluğu işçiye dikte edilmiş. Onayı alınmamış ek ücret mi, serbest zamanmı? Gibi...

Ayrıca yanlış hesaplamadı isem haftada 43 saat çalışıyorsunuz.:confused:

Son düzenleme: